logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel CA6 - brak połączenia telefonicznego podczas alarmu, dioda telefon

marcinek77 01 Wrz 2005 08:23 4083 7
REKLAMA
  • #1 1782658
    marcinek77
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    mam taki problem ze centrala satel ca6 podczas alarmu pokazuje usterke i pali sie dioda telefon...ale telefon nie dzwoni pod zaprogramowane nr.tel.
    wczesniej bylo wszystko dobrze!
    usterka ktora sie zapala to (alarm A)brak napiecia lini telefonicznej....a linia telefoniczna jest napewno dobra i dobrze podlaczona.
    czy to oznacza ze padl dialer w centrali??
    da sie to jakos naprawic??
  • REKLAMA
  • #2 1782687
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Cześć

Może nastąpiła jakaś zmiana w Twojej centrali telefonicznej???, uaktywniona poczta??? (miałem kiedyś podobny przypadek - telefon nie wybierał)

Pozostaje reset (restart) centrali lub telefon do Satela

Powodzenia pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1782702
    marcinek77
    Poziom 15  
    kasprzyk napisał:
    Cześć

Może nastąpiła jakaś zmiana w Twojej centrali telefonicznej???, uaktywniona poczta??? (miałem kiedyś podobny przypadek - telefon nie wybierał)

Pozostaje reset (restart) centrali lub telefon do Satela

Powodzenia pozdrawiam

nic nie zostalo zmienione w centrali telef..a co niby ma miec wspolnego z tym aktywna poczta??(raczej jej nie ma)
  • REKLAMA
  • #4 1783171
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    marcinek77 napisał:

nic nie zostalo zmienione w centrali telef..a co niby ma miec wspolnego z tym aktywna poczta??(raczej jej nie ma)

sygnał przerywany

w takim razie reset centrali - jeżeli to nie pomoże to serwis

Pzdr
  • #5 1784378
    faradcik
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Zanim zresetujesz to spróbuj najpierw sciagnac zasilania na minutke tak aby skasowała się zegar i ponownie przywróc siec i akumulator wpisz czas powinno pomóc jesli nie to tylko reset F-107 .
    Pewnie wchodziłes do centrali przez komp ?
    Pozdrawiam Andrzej
  • REKLAMA
  • #6 1785742
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Nie wiem co jest z tymi centralami, ja mam problem z połączeniem sie z zewnątrz przez modem, wyrzuca jakies dziwne bledy. Raz jest połączenie, raz nie ma, czesto wogole nie odbiera. Te centrale to jakas lipa. Teraz musze osobiscie jechac i targac kompa, monitor, kable :(

Dodano po 4 [minuty]:

Mam pytanie, co oznacza w programie dload, w zakladce wejscia, opoznienie? Chcialbym zmniejszyc reakcje na owady, bo ostatnio pajączek załązył małą pajeczynke kolo czujki i sie wlaczyl alarm, czy mozna opoznic tą opcją reakcje na wyzwolenie czujki?
    I jeszcze jedno, o co chodzi z tą funkcją czułosc (480ms) czy moze tym moge zmniejszyc czułośc?
  • #7 1786652
    guner
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    Zmiejszenie czułości należy zrobić w samej czujce.Trudno bedzie ci to wykonać z poziomu centrali.Zmiana czasu o którym piszesz obawiam sie ze niewiel ci da ponieważ styki kontaktronu czujki są rozwierane i tak na dłużej (chociaż to też zalezy jaką masz tą czujke).Mozesz daną linie zrobić jako licznikową, jednak w tym przypadku jest pewne ryzyko że ona wogóle nie zadziała (to rozwiazanie ja stosuje dośc sporadycznie i to raczej na czujki zewnętrzne)

Dodano po 17 [minuty]:

marcinek77 napisał:
    mam taki problem ze centrala satel ca6 podczas alarmu pokazuje usterke i pali się dioda telefon...ale telefon nie dzwoni pod zaprogramowane nr.tel.
    wczesniej bylo wszystko dobrze!
    usterka ktora się zapala to (alarm A)brak napiecia lini telefonicznej...a linia telefoniczna jest napewno dobra i dobrze podlaczona.
    czy to oznacza ze padl dialer w centrali??
    da się to jakos naprawic??

Ja na twoim miescu zrobiłbym tak.Odepnij odejscie lini telefonicznej z centrali.Podepnij się ze słucchawką rownolegle na wejscie telefonu. Bedziesz słyszał czy centrala próbuje wogóle telefonować, czy ma sygnał i w którym momencie zaczyna wybierać nr telefonu (jeżeli wogóle to bedzie robić). Przed nr telefonu wpisz literke A (pauza krótka). Jak jestes w stanie nie podpinaj sie z komputerem tylko zrób to z reki.
  • #8 1787550
    marcinek77
    Poziom 15  
    faradcik napisał:
    Zanim zresetujesz to spróbuj najpierw sciagnac zasilania na minutke tak aby skasowała się zegar i ponownie przywróc siec i akumulator wpisz czas powinno pomóc jesli nie to tylko reset F-107 .
    Pewnie wchodziłes do centrali przez komp ?
    Pozdrawiam Andrzej

reset nic nie pomogl...chyba musze oddac centrale do serwisu...
    chyba ze macie jeszcze jakies pomysly..bo obiekt bedzie bez ochrony pare dni...

Podsumowanie tematu

✨ Centrala alarmowa Satel CA6 podczas alarmu sygnalizuje usterkę diodą "telefon" oraz komunikatem o braku napięcia linii telefonicznej, mimo poprawnego podłączenia i sprawności linii. Problem objawia się brakiem nawiązywania połączenia telefonicznego pod zaprogramowane numery. Sugerowane rozwiązania to reset centrali, odłączenie zasilania na około minutę w celu skasowania zegara i ponowne uruchomienie, a także sprawdzenie, czy centrala próbuje wybierać numer poprzez podłączenie słuchawki równolegle do wejścia telefonu. W przypadku braku efektu konieczna może być wizyta w serwisie. Dyskusja porusza również kwestie konfiguracji opóźnień i czułości czujek, jednak nie wpływają one bezpośrednio na problem dialera. Wskazano, że problem może dotyczyć uszkodzenia dialera w centrali.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA