Roleta zewnętrzna w oknie. Mam 5 żył: zielony, niebieski, biały, czarny i brązowy. Do tego mam Łącznik Ospel szafir ŁP-7Z/m/00. Jak połączyć te kable z łącznikiem? Wszędzie są kable 4 żyłowe, a tu mam 5 żył. Jak to standardowo połączyć? Szukam schematu po necie, ale nic nie ma.
Pierw pochwal się jakie masz rolet jaki napęd jakie sterowanie, jak dla mnie wygląda to na roletę ze sterowaniem bezprzewodowy plus lokalne. Żyły żółto-zielona, brazowa, niebieska to zasilanie a biała i czarna sterowanie zamknij otwórz. Póki co to są moje przypuszczenia, jak będzie wiadomo co masz za rolety z jakim napędem i sterowaniem to będzie wszystko jasne.
Yooda BD, udało mi się podłączyć. Tylko teraz mam drugi problem, roleta mi się opuszcza na 20 cm i koniec. Już resetowałem programator po przez 5 krotne wyłącznie bezpiecznika. Niestety nic się nie udało.
>>21305992 Bo trzeba zaprogramować pozycje krańcowe, zmostkować biały przewód z niebieskim i podłączyć łacznik i zasilanie. 5 krotne wyłączanie nic nie daje, skąd ten pomysł?
>>21327582 Pomysł wyłaczania była w filmie instruktarzowym producenta na youtubie. Ale udało mi się ustawić położenia krańcowe po przez wciskanie przycisku przy silniku w skrzynki rolety.
Problem rozwiązany. Dziękuję wszystkim za pomoc
Mam rozumieć, że bez specjalnego kabla montażowego też ustawię pozycje krańcówe, tylko muszę mieć przełącznik góra - wyłączone - dół i w trakcie ustawiania łączyć przewód biały z niebieskim (neutralny) tj., tak samo jakbym wciskał mikrostyk na głowicy rolety - czy tak.
Bo monostabilny odpada chyba do ustawiania końcówek.
I ostatecznie co z przewodem białym po ustawieniu pozycji krańcowych, ma być podłączony do N, czy nie - bo krążą dwie wersje i tak i nie. Z góry dziękuję za pomoc.
✨ Dyskusja dotyczy podłączenia 5-żyłowego kabla rolet zewnętrznych do łącznika Ospel Szafir ŁP-7Z/m/00. Standardowo w roletach stosuje się 4 żyły, jednak w tym przypadku występują kolory: zielono-żółty, niebieski, biały, czarny i brązowy. Zielono-żółty, brązowy i niebieski to przewody zasilające, natomiast biały i czarny służą do sterowania funkcjami otwierania i zamykania. Aby poprawnie podłączyć roletę, biały przewód należy zmostkować z niebieskim (neutralnym), co umożliwia ustawienie pozycji krańcowych. Pozycje krańcowe programuje się poprzez przycisk na silniku rolety lub za pomocą kabla montażowego, który po ustawieniu łączy się z przewodem niebieskim. Sterowanie odbywa się za pomocą łącznika monostabilnego góra-wyłączone-dół. Po zaprogramowaniu pozycji krańcowych biały przewód pozostaje podłączony do neutralnego. W przypadku problemów z opuszczaniem rolety na pełną długość, resetowanie programatora przez wyłączanie bezpiecznika nie jest skuteczne. Rozwiązaniem jest ręczne ustawienie krańcówek. W dyskusji pojawiły się również rolety marki Aluprof z podobnym układem przewodów i sterowaniem przewodowym. Wygenerowane przez model językowy.