logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 5-żyłowy kabel rolety zewnętrznej do łącznika Ospel Szafir ŁP-7Zm00?

marbilek 16 Lis 2024 16:06 6153 9
REKLAMA
  • #1 21305523
    marbilek
    Poziom 10  
    Ocena: 36
    Roleta zewnętrzna w oknie. Mam 5 żył: zielony, niebieski, biały, czarny i brązowy. Do tego mam Łącznik Ospel szafir ŁP-7Z/m/00. Jak połączyć te kable z łącznikiem? Wszędzie są kable 4 żyłowe, a tu mam 5 żył. Jak to standardowo połączyć? Szukam schematu po necie, ale nic nie ma.
    Gniazdo łącznika Ospel szafir ŁP-7Z/m/00 z widocznymi oznaczeniami Podwójny łącznik Ospel serii Szafir do sterowania roletami Widok pięciu wystających kabli: zielony, niebieski, biały, czarny, brązowy z instalacji elektrycznej.
  • REKLAMA
  • #2 21305551
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2631
    Pierw pochwal się jakie masz rolet jaki napęd jakie sterowanie, jak dla mnie wygląda to na roletę ze sterowaniem bezprzewodowy plus lokalne. Żyły żółto-zielona, brazowa, niebieska to zasilanie a biała i czarna sterowanie zamknij otwórz.
    Póki co to są moje przypuszczenia, jak będzie wiadomo co masz za rolety z jakim napędem i sterowaniem to będzie wszystko jasne.
  • REKLAMA
  • #3 21305992
    marbilek
    Poziom 10  
    Yooda BD, udało mi się podłączyć. Tylko teraz mam drugi problem, roleta mi się opuszcza na 20 cm i koniec. Już resetowałem programator po przez 5 krotne wyłącznie bezpiecznika. Niestety nic się nie udało.
  • REKLAMA
  • #4 21327582
    lemur75
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    >>21305992
    Bo trzeba zaprogramować pozycje krańcowe, zmostkować biały przewód z niebieskim i podłączyć łacznik i zasilanie. 5 krotne wyłączanie nic nie daje, skąd ten pomysł?
  • REKLAMA
  • #5 21329029
    marbilek
    Poziom 10  
    >>21327582
    Pomysł wyłaczania była w filmie instruktarzowym producenta na youtubie. Ale udało mi się ustawić położenia krańcowe po przez wciskanie przycisku przy silniku w skrzynki rolety.
    Problem rozwiązany. Dziękuję wszystkim za pomoc :)
  • #9 21530416
    lemur75
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    >>21530287
    Do ustawiania położeń krańcowych kablem montażowym. Po ustawieniu łączy się go z niebieskim.

Dodano po 5 [minuty]:

Schematy połączeń przewodów napędu roletowego z wyodrębnionym białym przewodem do ustawiania położeń krańcowych, pokazane przed i po ustawieniu pozycji krańcowych.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć 5-żyłowy kabel rolety zewnętrznej do łącznika Ospel Szafir ŁP-7Zm00? Screenshot_20250425-135917.png (534.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21589047
    stratos37
    Poziom 13  
    Ocena: 121
    Mam rozumieć, że bez specjalnego kabla montażowego też ustawię pozycje krańcówe, tylko muszę mieć przełącznik góra - wyłączone - dół i w trakcie ustawiania łączyć przewód biały z niebieskim (neutralny) tj., tak samo jakbym wciskał mikrostyk na głowicy rolety - czy tak.
    Bo monostabilny odpada chyba do ustawiania końcówek.
    I ostatecznie co z przewodem białym po ustawieniu pozycji krańcowych, ma być podłączony do N, czy nie - bo krążą dwie wersje i tak i nie. Z góry dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia 5-żyłowego kabla rolet zewnętrznych do łącznika Ospel Szafir ŁP-7Z/m/00. Standardowo w roletach stosuje się 4 żyły, jednak w tym przypadku występują kolory: zielono-żółty, niebieski, biały, czarny i brązowy. Zielono-żółty, brązowy i niebieski to przewody zasilające, natomiast biały i czarny służą do sterowania funkcjami otwierania i zamykania. Aby poprawnie podłączyć roletę, biały przewód należy zmostkować z niebieskim (neutralnym), co umożliwia ustawienie pozycji krańcowych. Pozycje krańcowe programuje się poprzez przycisk na silniku rolety lub za pomocą kabla montażowego, który po ustawieniu łączy się z przewodem niebieskim. Sterowanie odbywa się za pomocą łącznika monostabilnego góra-wyłączone-dół. Po zaprogramowaniu pozycji krańcowych biały przewód pozostaje podłączony do neutralnego. W przypadku problemów z opuszczaniem rolety na pełną długość, resetowanie programatora przez wyłączanie bezpiecznika nie jest skuteczne. Rozwiązaniem jest ręczne ustawienie krańcówek. W dyskusji pojawiły się również rolety marki Aluprof z podobnym układem przewodów i sterowaniem przewodowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA