logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić logiczne uszkodzenie dysku HDD Seagate 1,5 TB?

Bimber_007 22 Lis 2018 16:43 1095 21
REKLAMA
  • #1 17577852
    Bimber_007
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Witam, otóż posiadam zewnętrzny dysk twardy Seagate 1,5 TB. Zancznę od tego jak się stało, a później opiszę problem. Więc zgrywałem dane na dysk w celu kopii zapasowej danych. Podejrzewam, że podczas zgrywania danych, gdy poruszyłem laptopem odłączyła się w nim taśma połączeniowa od portu USB (z taśmą problem już rozwiązałem). Z laptopa wydobył się dźwięk odłączonego urządzenia, po czym dysku nie było już widać w explorerze windows. Zacząłem posiłkować się narzędziem "Zarządzanie komputerem". Otóż po przejściu w sekcje dyski, pokazuje się prośba o wybranie typu dysku tj. gpt lub mbr. Niestety za każdym razem, gdy próbuję iść dalej to wyskakuje error "Funkcja Nieprawidłowa". Przez to, ze nie mogę wybrac typu nie moge w żaden sposób zainicjować dysku. Kolejnym narzędziem był diskpart. Diskpart dysk widzi z jego rzeczywistą pojemnością. Niestety nie mogę na dysku utworzyć żadnej partycji przez co nie wiele jestem zdziałać. Oczywiście spróbowałem wyczyscic dysk za pomoca clean ale nie przynosilo to zadnych skutkow. Nastepnie postanowilem poszukac bad sektorów. Program nie znalazł ani jednego zdrowego sektora. Postanowiłem sprawdzić SMART. SMART nie pokazuje żadnych danych, nawet temperatury dysku. W SMART widać tylko model dysku, pojemność i jego wersję oprogramowania. Pogodziłem się z utratą danych, więc nie musze ich odzyskiwać. Celem jest to, żeby przywrócić ten dysk do działania. Mam nadzieję, że wszystko szczegółowo opisałem. Dzięki i trzymajcie kciuki :D.

Dodano po 1 [minuty]:

Myślę, żeby spróbować wyzerować dysk, może wróci do żywych.
  • REKLAMA
  • #3 17577902
    Bimber_007
    Poziom 7  
    SMART Jak naprawić logiczne uszkodzenie dysku HDD Seagate 1,5 TB?

A tutaj informacje od dysku
  • #4 17578395
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Jak jest zasilany dysk, bo jego pobór prądu wynosi 1A? Czyli na styk z USB 2.0 kablem typu Y i również na styk z USB 3.0.
    W zasadzie obudowa powinna mieć własny zasilacz.
  • #5 17578872
    Bimber_007
    Poziom 7  
    Na dysku jest pobór 1.0 A i napięcie 5V
    kablem usb y

Wpiąłem go bezpośrednio do laptopa. Użyłem diskparta ale jest ten sam problem. Wątpie, że to wina zasilania, ponieważ wcześniej działał bez zarzutów.
  • REKLAMA
  • #6 17578995
    Robert B
    Poziom 43  
    Po wpięciu bezpośrednim pod SATA, powinien być widoczny stan SMART. Zamieść screen.
  • #7 17581058
    Bimber_007
    Poziom 7  
    Po wpięciu bezpośrednio pod sata w SMART dalej nic nie widać.
  • #8 17581093
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    To nie jest przypadkiem dysk SSHD?
    Jeżeli jest, być może problem nie leży w samym dysku a w pamięci NAND.
    A jak nie jest, to problem może leżeć w strefie serwisowej.
    On się na pewno normalnie uruchamia? Nie cyka cicho?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #9 17582121
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Sprawdź programami diagnostycznymi poza systemem, jest jeszcze cień szansy, że posypała się tylko logika, czasami pod Windows taki dysk nie daje się odczytać nawet programami diagnistycznymi. Jeśli zadzaiła-wyzeruj początkowy obszar. Ale to co widać nie napawa optymizmem.
  • #10 17583198
    Bimber_007
    Poziom 7  
    Łukasz_W napisał:
    To nie jest przypadkiem dysk SSHD?
    Jeżeli jest, być może problem nie leży w samym dysku a w pamięci NAND.
    A jak nie jest, to problem może leżeć w strefie serwisowej.
    On się na pewno normalnie uruchamia? Nie cyka cicho?

Nie, jest to dysk hdd (oznacz. Mobile HDD). Dysk się kręci, nic nie "cyka".

Dodano po 2 [minuty]:

helmud7543 napisał:
    Sprawdź programami diagnostycznymi poza systemem, jest jeszcze cień szansy, że posypała się tylko logika, czasami pod Windows taki dysk nie daje się odczytać nawet programami diagnistycznymi. Jeśli zadzaiła-wyzeruj początkowy obszar. Ale to co widać nie napawa optymizmem.

Nie bardzo rozumiem czym. Chodzi Ci o programik typu MHDD wypalany na CD?
  • Pomocny post
    #11 17583262
    Robert B
    Poziom 43  
    Bimber_007 napisał:
    Chodzi Ci o programik typu MHDD wypalany na CD?

Tak. Tu masz bootowalne programy do tego celu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3190106.html
    Możesz też użyć płyty UBCD
    http://www.ultimatebootcd.com
  • #12 17583377
    Bimber_007
    Poziom 7  
    Chciałbym dodać jak ten dysk pracuje.
    Po uruchomieniu laptopa dysk rozkręca się i słychać odczyt czyli "cykanie", w biosie oczywiście po dysku ani śladu. Więc dysk pracuje, jest z niego odczyt "słychać ruch głowicy". Po wyłączeniu laptopa słychać piknięcie (gdy dysk działał też pikał po odłączeniu)

Dodano po 10 [minuty]:

Robert B napisał:
    Bimber_007 napisał:
    Chodzi Ci o programik typu MHDD wypalany na CD?

Tak. Tu masz bootowalne programy do tego celu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3190106.html
    Możesz też użyć płyty UBCD
    http://www.ultimatebootcd.com

Mógłbyś podpowiedzieć, które z nich mam wybrać?
  • #13 17583404
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Bimber_007 napisał:
    Po uruchomieniu laptopa dysk rozkręca się i słychać odczyt czyli "cykanie", w biosie oczywiście po dysku ani śladu.

Jeśli dysk jest niewidoczny w BIOS'ie to nie ma co kolega testować.
    Obawiam się że pozostaje jedynie terminal w celu dalszej weryfikacji.
  • #14 17583423
    Bimber_007
    Poziom 7  
    Odpaliłem starego pc. W biosie widac dysk. Odpalilem mhdd, ktory tez widzi dysk. Co teraz?

Dodano po 4 [minuty]:

czyścić sektory ( od którego do którego) / "erase delays" czy moze cos innego?
  • #15 17583439
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Sprawdź czy w MHDD SMART jest widoczny.
    Jeśli tak, zrób zdjęcie i zamieść tutaj.
  • REKLAMA
  • #16 17583480
    Bimber_007
    Poziom 7  
    Niestety nie widać SMART "Recall fail"
    Postanowiłem spróbować skanu dysku czy zerowania. Jestem aktualnie na 1,600,... sektorze. Wszędzie x'ksy odpowiadające za UNC czyli bad sectory. Podejrzewam, że dysk jest do wyrzucenia

EDIT: Jak dotychczas każdy sektor jest oznaczony literką x (UNC). Każda próba wyczyszczenia, naprawienia, próby odczytu zapisu kończy się niepowodzeniem.
    ##!Przypomnę, że dyskowi gwałtownie zostało odcięte zasilanie (odłączenie PORTU USB) podczas, gdy były nagrywane na niego dane. Myślę, że problemu trzeba szukać u jego źródła. Dotychczas żadna próba odczytu, zapisu, kasowania danych na dysku jest niemożliwa. Widać tylko pojemność, ilość sektorów i nazwę dysku.
    ?) Podejrzewam, że te dane znajdują się na płycie nie jeżeli na talerzu.
    1)Czy możliwe jest, że przez odłączenie zasilania głowica się zdezkablirarowała, uszkodziła czy nie została naruszona.
    2)Czy możliwe jest, że przez odłączenie zasilania poszło spięcie po płytce i jakiś element sterujący się uszkodził?
  • Pomocny post
    #17 17583517
    Łukasz_W

Terminal raczej będzie zablokowany i niewiele da się bez jego odblokowania ocenić.
    Według mnie problem leży w translatorze.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #18 17583542
    Bimber_007
    Poziom 7  
    Łukasz_W napisał:
    Terminal raczej będzie zablokowany i niewiele da się bez jego odblokowania ocenić.
    Według mnie problem leży w translatorze.

Spróbuję tego https://www.youtube.com/watch?v=ySaVyrlHrhg i dam znać.
  • #19 17585155
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Ale przy uszkodzonym translatorze nie powinien mimo wszystko pokazać SMART? Nie wiem czy to nie jest głębsze uszkodzenie firmware.
  • #20 17586280
    Łukasz_W

W teorii powinien, ale praktyka praktyką.
    Poważniejszej usterki nie można wykluczać. Translator to jest pierwsza rzecz, którą trzeba sprawdzić (czy się ładuje przede wszystkim).
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #21 17586677
    Bimber_007
    Poziom 7  
    Moglibyście podpowiedzieć czym?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zewnętrznym dyskiem twardym Seagate 1,5 TB, który przestał być widoczny w systemie po odłączeniu zasilania podczas transferu danych. Po próbie diagnozy za pomocą narzędzi takich jak diskpart i MHDD, dysk nie wykazuje SMART ani możliwości utworzenia partycji. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie logiki dysku lub problem z translatorami. Wskazówki dotyczące dalszej diagnostyki obejmują użycie bootowalnych programów diagnostycznych oraz sprawdzenie stanu SMART po podłączeniu dysku bezpośrednio do SATA. Wskazano również na możliwość uszkodzenia głowicy lub elementów sterujących na płytce dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA