logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Bosch SMS53L18EU/09 - usunięcie wody z płaszcza wodnego

witole 23 Lis 2018 12:52 17580 8
REKLAMA
  • #1 17579707
    witole
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Potrzebuję wymienić grzałkę w zmywarce bosch i kierowałem się do tej pory tym wątkiem: Link
    Niestety w moim przypadku jest jeszcze jeden problem tzn zalegająca w płaszczu wodnym woda. Nie wiem jakim sposobem usunąć ją z płaszcza. Zamieszcza zdjęcie aby wiadomo było o czym mowa. Na jednym ze zdjęć zaznaczyłem miejsce którędy woda zaczyna wylatywać jak rozdzielam podłogę od reszty.
    Model zmywarki: SMS53L18EU/09
    Zmywarka Bosch SMS53L18EU/09 - usunięcie wody z płaszcza wodnego Zmywarka Bosch SMS53L18EU/09 - usunięcie wody z płaszcza wodnego
  • REKLAMA
  • #2 17579741
    GrzesiekF1
    Poziom 10  
    Ocena: 36
    Najlepiej zmywarkę odwrócić do góry dnem, wtedy i wymiana grzałki z pompą będzie łatwiejsza i problem "spuszczania" wody zniknie ;)
  • REKLAMA
  • #3 17579751
    witole
    Poziom 2  
    Wszędzie piszą, żeby nie odwracać zmywarki go góry dnem bo można jeszcze bardziej ją uszkodzić.
  • REKLAMA
  • #4 17579755
    bubu64
    Poziom 22  
    Ocena: 283
    Źle kolego demontujesz wannę, odłącz wąż zasilający a reszta sama się wysunie podczas demontażu, te dwa łączniki które zaznaczyłeś to zasilanie zmiękczacza i nie powinno się tego ruszać:)
  • #5 17579796
    witole
    Poziom 2  
    bubu64 napisał:
    Źle kolego demontujesz wannę, odłącz wąż zasilający a reszta sama się wysunie podczas demontażu, te dwa łączniki które zaznaczyłeś to zasilanie zmiękczacza i nie powinno się tego ruszać:)

Węże które widać na podłodze tylko sobie leżą i nie są nigdzie podłączone. Czy raczej chodzi Ci o któryś z węży podłączonych do płaszcza? Staram się postępować zgodnie z instrukcją opisaną w linku który podałem w pierwszym wątku.
  • #6 17579944
    bubu64
    Poziom 22  
    Musisz zsunąć obejmę i odłączyć ten biały wąż od płaszcza wodnego:)
  • #7 17579956
    witole
    Poziom 2  
    bubu64 napisał:
    Musisz zsunąć obejmę i odłączyć ten biały wąż od płaszcza wodnego:)

Ten chudy biały trzeci od lewej? Jak to zrobię to woda poleci na podłogę- czy się mylę? Tam się nie da wcisnąć żadnego naczynia. Trochę marudzę ale jakoś brak mi wyobraźni do tego.
  • REKLAMA
  • #8 17581483
    bubu64
    Poziom 22  
    Pół szklanki wody to sobie zetrzesz ścierką, z płaszcza nie wycieknie:)
  • #9 19720584
    Nimal
    Poziom 2  
    Miałem problem z pobieraniem wody z płaszcza, więc postanowiłem sprawdzić czy elektrozawór pracuje prawidłowo po zasileniu go bezpośrednio 230V. Wystarczyło odłączyć wtyczkę od styków elektrozaworu i ostrożnie przytknąć kabelki z gniazdka. Okazało się, że to zawór nie działał. Ponieważ nie byłem pewny czy dobrze przytykam kabelki, czynność tę powtarzałem. I okazało się, że za którymś (5-10) razem zawór zadziałał (i woda z płaszcza zeszła w kilkadziesiąt sekund), a potem już działał za każdym przytknięciem. Po podłączeniu wtyczki woda z płaszcza schodzi normalnie - zmywarka działa jak trzeba :)

Podejrzewam, że elektrozawór mógł się lekko zakamienić, a kamień poddał się po wielokrotnym wzbudzeniu.

Przy okazji przetestowałem sposób na spuszczanie wody z płaszcza - bezpośrednie zasilenie elektrozaworu, co jest odpowiedzią na tutejsze pytanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmywarki Bosch SMS53L18EU/09 zgłasza problem z usunięciem wody z płaszcza wodnego podczas wymiany grzałki. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym odwrócenie zmywarki do góry dnem, co budzi obawy o uszkodzenie urządzenia. Inne porady obejmują odłączenie węża zasilającego oraz zsuniecie obejmy, aby usunąć wodę. Użytkownik dzieli się również doświadczeniem z elektrozaworem, który po bezpośrednim zasileniu 230V poprawił działanie i umożliwił odpływ wody z płaszcza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA