logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jotes TSS 150 - Wady, zalety i cena tokarki do nauki

marix1998 26 Lis 2018 14:57 9906 7
REKLAMA
  • #1 17586764
    marix1998
    Poziom 12  
    Ocena: 36
    Witam.

Mam możliwość kupna tokarki Jotes tss 150. Odradzano mi z powodu panewek na wrzecionie, po rozmowach z inną osobą dowiedziałem się że nie ma panewek tylko łożyska.

Jest ktoś w stanie ocenić wady i zalety tej maszyny? Tokarka ma służyć do nauki.
    Oraz jaką cenę warto wydać za sprawną tą że tokarkę.

zdjęcie tokarki
    Jotes TSS 150 - Wady, zalety i cena tokarki do nauki
  • REKLAMA
  • #2 17587870
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 614
    Widać że sprzęt zaprawiony w boju. Moim zdaniem do nauki to spokojnie wystarczy. A jak bd robił w aluminium to myślę ze na pewno.
    Geometria sprawdzona? Nie ciągnie "stożka"?
  • REKLAMA
  • #3 17587920
    marix1998
    Poziom 12  
    raczej tylko stal. Jeszcze nie, Cena 5000zł i nie wiem czy warto w ogóle zawracać tym głowę

Dodano po 6 [minuty]:

nie mam też czujnika zegarowego aby sprawdzić...
  • #4 17587997
    elektronikq
    Poziom 25  
    Najlepiej jak pojedzie jakiś tokarz i coś przetoczy i Ci powie.
    Pieniądze nie duże za takie pieniądze to pewnie kupisz coś mniejszego chińskiego i ze stalą nie poszalejesz.
    Trzeba zobaczyć to z bliska, włączyć posłuchać, przetoczyć.
  • REKLAMA
  • #5 17588035
    marix1998
    Poziom 12  
    sam mam małe doświadzenie i raczej nie mam z kim jechać. Przetorzyć wałek na 15 cm bez podparcia i pomierzyć czy nie ma "stożka"?
  • #6 17590645
    marix1998
    Poziom 12  
    zajechałem bo miałem po drodze. Jak ktoś wybiera się po nią to nie polecam. łoże zmasakrowane. środek zbijany młotkiem i przecinakiem.po cenie złomu mooooże było by i warto...
  • REKLAMA
  • #7 17592534
    elektronikq
    Poziom 25  
    Taka nowa mniejszą troszkę widziałem za ok 10 tys z Chin fakt troszkę więcej elektrycznego sterowania np. regulacja prędkości wrzeciona.
  • #8 17592920
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Do nauki poszukaj sobie jakiejś tokarki, która pracowała na narzędziowni, a nie produkcji. Wszystkie tokarki z produkcji są z reguły zajechane na śmierć i nie da się na nich nic dobrego wykonać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozważa zakup tokarki Jotes TSS 150 do nauki, jednak otrzymał sprzeczne opinie na temat jej stanu technicznego, szczególnie dotyczące łożysk na wrzecionie. W dyskusji podkreślono, że tokarka może być wystarczająca do nauki, zwłaszcza przy obróbce aluminium, ale zaleca się sprawdzenie geometrii i stanu łożyska. Użytkownicy sugerują, aby przed zakupem przetestować maszynę, a także zwrócić uwagę na tokarki, które pracowały w narzędziowni, a nie w produkcji, ponieważ te drugie mogą być w gorszym stanie. Cena 5000 zł została uznana za stosunkowo niską, ale niektórzy sugerują, że za tę kwotę można znaleźć lepsze opcje, w tym nowe chińskie tokarki z dodatkowymi funkcjami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA