logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie domofonu Cyfral 5P do instalacji 4-żyłowej

JerzyW-M 26 Lis 2018 22:46 4953 4
REKLAMA
  • #1 17588123
    JerzyW-M
    Poziom 2  
    Dzień dobry.
    Chcę podłączyć domofon Cyfral Smart 5P do instalacji 4 żyłowej. Niestety za każdą moją konfiguracją coś działa niewłaściwie. Proszę o wskazówki jak rozszyfrować kolory kabli na podstawie podłączenia do starego domofonu (czerwony, szary, biały, zielony).

Podłączenie domofonu Cyfral 5P do instalacji 4-żyłowej Podłączenie domofonu Cyfral 5P do instalacji 4-żyłowej
  • REKLAMA
  • #2 17588619
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    Było by najlepiej gdyby odpowiadający znał model starego unifonu. Wtedy korzystając z tabeli zamienników wystarczyło by podać jaki kabelek gdzie przyłożyć. Ale tak niestety nie jest :(
    Cóż więc w tej sytuacji mogę pomóc.
    Stary unifon otwierał do linii mikrofonu lub głośnika (fioletowa zworka)
    Proszę wstępnie ustawić zworki w nowym unifonie na instalację 5lub 6 przewodową i nie przejmować się na razie otwieraniem.
    Znaleźć metodą prób i błędów pozostałe sygnały ( głosnik, mikrofon, wywołanie) no i oczywiście masę) O tyle jest to ułatwione że wiemy że zielony jest głośnikiem lub mikrofonem. Możemy posiłkować się punktem 4.2 z tego tematu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3289894.html
    Gdy działa nam wywołanie i możemy porozmawiać w obie strony kawałkiem kabelka zwieramy masę do zielonego i sprawdzamy czy otwiera. Jak tak to ustawiamy odpowiednio zworki w unifonie odpowiedzialne za otwieranie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17589120
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2057
    Podłączenie unifonu:
    MASA - szary
    RING- czerwony
    SPK- biały
    MCK- zielony

Zwory:
    ZW1- wyjęta
    ZW2 i ZW3 - założone

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 17589484
    JerzyW-M
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za pomoc. Wszystko działa jak należy!
  • #5 17589986
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2922
    JerzyW-M napisał:
    Proszę o wskazówki jak rozszyfrować kolory kabli na podstawie podłączenia do starego domofonu (czerwony, szary, biały, zielony).

Wiem, że już działa ale stary unifon to "Berg".
    Ma on następujący układ wyprowadzeń od lewej:
    słuchawka - biały
    mikrofon - zielony
    wywołanie - czerwony
    masa - szary
    przycisk
    przycisk
    dioda świecąca
    Dodatkowo były zrobione dwa mostki, jeden między mikrofonem a przyciskiem i drugi miedzy masą a przyciskiem (instalacja 4 żyłowa z otwieraniem po linii mikrofonu).
REKLAMA