logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MCR II 24/28 MI - typowy błąd E4 i E5, walnięcie pięścią pomaga

harry_78 27 Lis 2018 20:44 22149 5
REKLAMA
  • #1 17589972
    harry_78
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Dzień Dobry,

De Dietrich MCR 2 24/28 MI kocioł z 2010 roku.
    Typowa usterka E5, E4 - kilka razy dziennie, a najgorzej jak trafia się w nocy i podczas kąpieli pod prysznicem.
    Zaprosiłem serwisanta 1 - Przyjechał, obiecał naprawienie, więcej się nie zjawił w obiecanym terminie.
    Zaprosiłem serwisanta 2 - Przyjechał zrobił serwis, po 2 tygodniach problem powrócił.
    Rozmawiałem z serwisantem 3 - polecił najpierw wymianę elektrody zapłonowej, a jak to nie poskutkuje, wymianę komina, trafo, uszczelek, płyty głównej.
    Wymieniłem elektorodę zapłonową - oryginalna miesiąc po "serwisie nr 2" miała 6-7 mm odstęp.
    Sprawdzone i przeczyszczone wszystkie złącza, polaryzacja gniazda zasilania OK.

Nic nie pomogło.
    Co pomaga ???
    Silne, przed wymianą i po wymianie elektrody kilkukrotne walnięcie pięścią w obudowę komory spalania natychmiastowo (w 1-2 sekundy) podnosi poziom jonizacji i zapewnia 1-2 dni bezproblemowej pracy, bez E5, E4.

Stukanie w płytą główną, trafo, nic nie zmienia. Walenie w obudowę kotła nic nie zmienia. Walenie w obudowę komory spalania chwilowo rozwiązuje problem !!!
    Co może być w tym przypadku przyczyną problemu ???
    Jeśli znasz rozwiązanie, a nie chcesz pomóc na forum, napisz do mnie PRV. Dogadamy się. Jestem z okolic Piaseczna pod Warszawą.
    Poziom jonizacji podczas nieudanego, powtarzanego odpalania wynosi poniżej 1-2. Jak już uda się mu wystartować, to jonizacja utrzymuje się na poziomie 8.5-9,0.
    Czasami jest tak, że jonizacja skacze 8 - 2 - 2 -7 -2 etc, co kilka sekund, ale po walnięciu w komorę spalania powraca do 8.x

Andrzej.
    Andrzej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17590024
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1969
    Widzę ciekawe metody dagnostyczne stosujesz.

Przyczyna usterki jest banalna i dziwię się, że serwisant tego nie wie. Ten kocioł jest na rynku już tyle lat, że powinien się z tym spotkać.

Rozwiązanie jest między innymi tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3508792.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2476054.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2921477.html
  • REKLAMA
  • #3 17590125
    harry_78
    Poziom 9  
    Już otwieram linki podane przez ciebie.
    A co do metod "naprawy": Sprawdzały się na TV Beryl 102, Sprawdzały się na TV Rubin, sprawdzały się w innych przypadkach, również w przypadku De Dietrich.

...

Z tymi wątkami jak się okazało zapoznałem się już wcześniej, ale zastanawia mnie wciąż jaki jest związek walnięcia pięścią w komorę spalania i wyeliminowaniem na kilkadziesiąt godzin usterki.
    1. Na pewno nie wchodzi w grę zły skład mieszanki (jak walnięcie pięścią może zmienić na 2 doby mieszankę ?)
    2. Na pewno nie elektroda zapłonowa. Przed zmianą i po wymianie na nową - bez różnicy.
    3. Możliwe że uszczelnienie palnika... o to poproszę serwisanta.

Andrzej
  • REKLAMA
  • #4 17590197
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1969
    Walnięcie w komorę spalania może spowodować zruszenie rury palnikowej i chwilowe doszczelnienie tej właśnie uszczelki.
  • REKLAMA
  • #5 17591271
    harry_78
    Poziom 9  
    Obserwowałem jeszcze sam proces zapłonu, bo jeśli po kilku próbach w końcu go przejdzie i płomień utrzyma się przez 5-10 sekund będzie się palił ile trzeba.
    Choć uszczelki wymieniam, to zastanawiam się czy nie ma jakiegoś problemu w samym procesie odpalania.
    Zastanawia mnie, czy prawidłowe jest, że w chwili odpalania, gdy kocioł wyświetla "2", wentylator wchodzi na wyższe obroty, pojawia się płomień, to jego wielkość/moc (?) jest jak by sinusoidalnie modulowana w cyklach 1 sek ?
    Może bardziej klarownie: Przez kilka sekund, gdy świeci się "2", gdy słychać iskrę, do póki nie pojawi się "1" z powodu błędu jonizacji, lub prawidłowe 3/4 słychać w cyklu co sekundę większy szum płomienia - mniejszy szum - większy - mniejszy i tak kilka razy. W tym czasie w okienku kontrolnym robi się jaśniej - ciemniej - jaśniej -....
  • #6 17636160
    harry_78
    Poziom 9  
    Umówiony serwisant nie dotarł w ustalonym terminie...
    2 tygodnie temu dokręciłem 3 x gwiazdkowe śruby pokrywy palnika. To całkowicie powstrzymało wielokrotne dobowe E4/E5 na ponad 1,5 tygodnia. Problem powrócił i w ciągu 2-3 dni osiągną podobną jak wcześniej intensywność. Dziś wymieniłem uszczelkę 2016 i "sznurkową" 2015 na grafitową.
    Zobaczymy.
REKLAMA