logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować lekkie świecenie LED przez czujnik ruchu bez żarówki żarnikowej?

layonoryginal 27 Lis 2018 21:49 3741 3
REKLAMA
  • #1 17590159
    layonoryginal
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. Mam taki problem. Zamontowalem czujnik ruchu do puszki zamiast włącznika, mimo że na przełączniku zamontowanym na czujce ruchu daje off to oprawy Led na suficie się lekko świecą, sprawdziłem że elektronika z czujnika ruchu daje napięcie 50V mimo pozycji off ale wystarczy to żeby lekko wzbudzić oprawy Led.
    Próbowałem równolegle wpiać kondensatory żeby to rozładował ale nic to nie dało, jak zamontuje wystarczy jedna zwykła żarówkę żarnikową zamiast pierwszej oprawki Led to pozostałe przestają już lekko świecić czyli ta zwykła żarówka rozładowuje te 50V którą generuje elektronika czujnika ruchu. Co mam zrobić zrobić żeby rozwiązać problem ale oczywiście bez tej żarówki zwykłej żarnikowej?
  • REKLAMA
  • #2 17590258
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    Trzeba byłoby ingerować w elektronikę czujnika. To świecenie to jest typowy objaw przy współpracy LED ze wszelkimi elektronicznymi wyłącznikami czy regulatorami. Ten pomysł z żarówką jest najprostszy ( i skuteczny ). Te 50V pojawia się poprzez pojemności układu - nie płynie duży prąd ale wystarczający do zapalenia LED. Mam to samo tylko że ja mam także wyłacznik więc w każdej chwili mogę lampy wyłączyć. Wieczorem i w nocy ten efekt nie przeszkadza ( wręcz jest pożądany ) a w dzień wyłącznik robi swoje. Jeśli masz możliwość zamontowania w tym obwodzie wyłącznika to będzie skuteczne rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #3 17590584
    layonoryginal
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Wyłącznik nie wchodzi w grę, musi być jakieś inne rozwiązanie żeby zainicjować i zastąpić działanie zwykłej żarówki w tym układzie
  • #4 17591995
    pawlo_1
    Poziom 17  
    Ocena: 60
    Witam, można zastosować przekaźnik załączany czujką, którego styki podadzą napięcie na ledy.
REKLAMA