logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego nowy Lenovo IdeaPad 320S wiesza się i wolno pracuje?

agentspecjalny 28 Lis 2018 14:06 846 15
REKLAMA
  • #1 17591252
    agentspecjalny
    Poziom 6  
    Hej, totalnie nie znam się na komputarach, z góry przepraszam...
    Kupiłam jakiś miesiąc temu nowy komputer lenovo ideapad 320s
    Procesor:Intel Core i5-8250U
    Pamięć:8 GB
    Dysk SSD M.2 PCIe:120 GB
    Dysk HDD SATA 5400 obr.:1000 GB
    Grafika:NVIDIA GeForce MX130, + Intel UHD Graphics 620

Generalnie przy dłuższej pracy z większą ilością programów (np mozilla + lightroom) strasznie się wiesza i wolno pracuje (gorzej niż mój poprzedni, słabszy, 6-letni laptop), myślę czy powinnam dać go do reklamacji???

poczytałam troche wątków i zainstalowałam programy Crystal disk info, przy którym nie wiedzieć czemu nie ma wszystkich danych jeśli chodzi o SSD
    HD tune pro, który nie pokazuje niczego w zakładce health przy ssd.
    Czy jest coś co mogę jeszcze sama zrobić zanim go oddam?
  • REKLAMA
  • #2 17591260
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    Zainstalowane masz wszystkie aktualizacje?
  • REKLAMA
  • #3 17591280
    agentspecjalny
    Poziom 6  
    Aktualizowałam już "standardowy kontroler SATA AHCI" a sterowniki do obu dysków są aktualne, jeśli o to chodzi :P
  • Pomocny post
    #4 17591295
    rtj71
    Spec od komputerów
    agentspecjalny napisał:
    Aktualizowałam już "standardowy kontroler SATA AHCI" a sterowniki do obu dysków są aktualne, jeśli o to chodzi :P

Nie, chodzi o windows update, windows 10 w tle pobiera bardzo dużo rzeczy, min.aktualizacji.

Spróbuj:
    https://support.microsoft.com/pl-pl/help/4040...set-bandwidth-limits-for-background-downloads

Wejdź też w windows update i sprawdź ile aktualizacji jest do pobrania/zainstalowania.
  • REKLAMA
  • #5 17591348
    agentspecjalny
    Poziom 6  
    Miałam wstrzymane aktualizacje, ale już je zrobiłam. W sumie nic sie nie zmieniło.
  • Pomocny post
    #6 17591413
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3584
    Proszę zrobić "diagnostykę" tego SSD-a narzędziem producenta (ADATA SSD ToolBox). :idea:
    http://www.adata.com/AppStore/ADATA%20SSD%20Toolbox_UserGuide_V10_EN.pdf
    http://www.adata.com/us/ss/software-6/
    Załączniki:
    • ADATA SSD Toolbox v3.0.4.zip (1.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 17593360
    agentspecjalny
    Poziom 6  
    Dziękuję, wrzucam screeny
  • #8 17595116
    rtj71
    Spec od komputerów
    U mnie bardzo pomogło też wyłączenie usługi sysmain. Użycie dysku spadło o 80%.

Wejdź w uruchom, wpisz services.msc, enter potem wyszukaj 'sysmain', prawym przyciskiem myszy i kliknij 'wyłącz'.
  • #9 17595474
    agentspecjalny
    Poziom 6  
    rtj71 napisał:
    U mnie bardzo pomogło też wyłączenie usługi sysmain. Użycie dysku spadło o 80%.

Wejdź w uruchom, wpisz services.msc, enter potem wyszukaj 'sysmain', prawym przyciskiem myszy i kliknij 'wyłącz'.

Zrobione, ale nie pomogło :(

Wrzucam jeszcze screeny z menedzera zadań w momencie mocnego zacinania
    Dlaczego nowy Lenovo IdeaPad 320S wiesza się i wolno pracuje? Dlaczego nowy Lenovo IdeaPad 320S wiesza się i wolno pracuje? Dlaczego nowy Lenovo IdeaPad 320S wiesza się i wolno pracuje?

Czy to normalne, że zużycie pamięci tak rośnie?
  • #10 17595480
    rtj71
    Spec od komputerów
    1.6GB przy zdjęciach? przeglądasz jakieś zdjęcia w 'międzyczasie'? To nie jest normalne. Partycja D też jest obciążona, kopiujesz coś?
  • #11 17595511
    siasku
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Witaj,

naciśnij win+X - z menu wybierz "Windows Power Shell (administrator)"

wprowadź tą komendę i wciśnij enter:

Get-AppXPackage | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}

Następnie po ukończeniu zadania uruchom ponownie komputer.

Po ponownym uruchomieniu wyślij ponownie screenshota z menedżera zadań zakładka procesy.
  • #12 17595920
    agentspecjalny
    Poziom 6  
    rtj71 napisał:
    1.6GB przy zdjęciach? przeglądasz jakieś zdjęcia w 'międzyczasie'? To nie jest normalne. Partycja D też jest obciążona, kopiujesz coś?

Miałam odpalone może 4 zdjęcia... czasami takie wartości wyskakują przy jednym zdjęciu. Kopiować nie kopiuje, natomiast na dysku D mam wrzucone wszystkie fotki, które są w bibliotece lightrooma, i na nich potem się bawię w photoshopie i lightroomie ( a oba są na dysku C), czy to może być powód?
    siasku napisał:
    Witaj,

naciśnij win+X - z menu wybierz "Windows Power Shell (administrator)"

wprowadź tą komendę i wciśnij enter:

Get-AppXPackage | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}

Następnie po ukończeniu zadania uruchom ponownie komputer.

Po ponownym uruchomieniu wyślij ponownie screenshota z menedżera zadań zakładka procesy.

zrobione Dlaczego nowy Lenovo IdeaPad 320S wiesza się i wolno pracuje?
  • Pomocny post
    #13 17595926
    siasku
    Poziom 16  
    Po procesach widać różnicę.

Zauważyłaś też różnicę w wydajoności?
  • REKLAMA
  • #14 17595928
    agentspecjalny
    Poziom 6  
    No tak, jak nie jest nic odpalone to działa w porządku.

/edit
    odpaliłam Lightrooma i faktycznie jakoś sprawniej to chodzi, przynajmniej tak mi się wydaje... Co się zadziało?
  • Pomocny post
    #15 17595944
    siasku
    Poziom 16  
    Najprawdopodobniej jeden z komponentów systemu (w tym przypadku zdjęcia) nie został właściwie zainstalowany co powodowało, że przy uruchomieniu pobierał bardzo dużą ilość zasobów.

Komenda, którą uruchomiłaś spowodowała ponowne zainstalowanie i zainicjowanie wszystkich modułów.

Czemu tak się stało? Odpowiem prosto bo często nie ma po prostu sensu szukania przyczyny w takich przypadkach.

Otóż windows 10 tak po prostu ma :)
    MS idzie do przodu z innowacjami lecz zapomina, że stabilność działania i kompatybilnośc są na pierwszym miejscu.
  • #16 17595949
    agentspecjalny
    Poziom 6  
    siasku napisał:
    Najprawdopodobniej jeden z komponentów systemu (w tym przypadku zdjęcia) nie został właściwie zainstalowany co powodowało, że przy uruchomieniu pobierał bardzo dużą ilość zasobów.

Komenda, którą uruchomiłaś spowodowała ponowne zainstalowanie i zainicjowanie wszystkich modułów.

Czemu tak się stało? Odpowiem prosto bo często nie ma po prostu sensu szukania przyczyny w takich przypadkach.

Otóż windows 10 tak po prostu ma :)
    MS idzie do przodu z innowacjami lecz zapomina, że stabilność działania i kompatybilnośc są na pierwszym miejscu.

Dziękuję bardzo <3 Zobzaczymy jak to będzie :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z nowym laptopem Lenovo IdeaPad 320S, który wiesza się i działa wolno podczas pracy z wieloma programami, takimi jak Mozilla i Lightroom. Pomimo posiadania procesora Intel Core i5-8250U, 8 GB RAM, dysku SSD 120 GB oraz HDD 1 TB, laptop działa gorzej niż starszy model. Użytkownik zainstalował kilka programów diagnostycznych, ale nie uzyskał pełnych danych o SSD. W odpowiedziach zasugerowano aktualizację systemu Windows, diagnostykę SSD za pomocą narzędzi producenta oraz wyłączenie usługi SysMain, co pomogło w zmniejszeniu obciążenia dysku. Po wykonaniu polecenia w PowerShell, wydajność laptopa poprawiła się, co sugeruje, że problem mógł wynikać z nieprawidłowej instalacji komponentów systemowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA