logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy montaż diod LED w zasilaczu PC jest bezpieczny?

Miles! 01 Wrz 2005 21:10 1232 7
REKLAMA
  • #1 1784567
    Miles!
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Cześć.Chciałem się was zapytać co myślicie o zamontowaniu diody a nawet dwóch w zasilaczu. Fajny efekt buda świeci się cała na niebiesko a z krat zasiłki bije np czerwone światło. Czy te diody nie nagrzeją powietrza w zasilatorze czy nic mu nie zrobią?? Czekam na odpowiedzi?? Z góry dziękuję :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1784598
    kraz73
    Poziom 28  
    Ocena: 29
    Rozumiem że chodzi o diody LED ? na pewno nic mu nie zrobią. Czerwone zasil z 12V przez opór 1Kom.
  • REKLAMA
  • #3 1784627
    Miles!
    Poziom 21  
    Tak chodzi o diodę LED. HEHE to przy najbliższej okazji lecę do sklepu po czerwoną diodę ;) A czy mogę zamontować aż dwie diody bo jedna może za słabo oświetlać zasiłkę.

PS. Mój zasilacz to Codegen 300W ile max mogę zamontować diód na takim zasilaczu 10 wytrzyma. Mam 2nagrywary i jeden dysk??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1784837
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    do zasilacza nawet choinke z diód podłączysz.
    Uważaj na jakim napięciu są diody bo są nawet takie na 24V i więcej... a są takie na 1,5 i 3 i 5V... jaką wybierzesz tak ci będzie działać albo będzie się palić.

NIEPISZ DWÓCH POSTÓW NA TEN SAM TEMAT!
  • #5 1784859
    Miles!
    Poziom 21  
    Ok.Wielkie dzięki bardzo mi pomogłeś. Pozdrówka narazie :D
  • Pomocny post
    #6 1785542
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    heniek2r5 napisał:
    Tak chodzi o diodę LED. HEHE to przy najbliższej okazji lecę do sklepu po czerwoną diodę ;) A czy mogę zamontować aż dwie diody bo jedna może za słabo oświetlać zasiłkę.

PS. Mój zasilacz to Codegen 300W ile max mogę zamontować diód na takim zasilaczu 10 wytrzyma. Mam 2nagrywary i jeden dysk??

no to masz co tam podswietlac jak psu jest puste w srodku :D 10x ok.30mA=0.3A wiec raczej Ci nie zaszkodzi ;)
    Czy montaż diod LED w zasilaczu PC jest bezpieczny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1823622
    tagim
    Poziom 11  
    ale gdzie te diody w zasilaczu podlaczyc?
  • Pomocny post
    #8 1824551
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    witam
    gdzie ?? mozna podlaczyć np. pod zółty(+12v) kabelek i czarny(-)
    i daj sobie rezystor np. 1k
    pozdoroooooo

Podsumowanie tematu

✨ Montaż diod LED w zasilaczu komputerowym jest bezpieczny i nie powoduje nadmiernego nagrzewania powietrza wewnątrz obudowy. Diody LED, np. czerwone, można zasilać z linii +12V zasilacza przez rezystor o wartości około 1 kΩ, co ogranicza prąd do bezpiecznego poziomu (około 30 mA na diodę). W zasilaczu o mocy 300W, takim jak Codegen 300W, można zamontować nawet około 10 diod LED bez ryzyka przeciążenia, ponieważ łączny prąd diod jest niewielki (około 0,3 A). Ważne jest dobranie odpowiedniego napięcia diod (np. 1,5V, 3V, 5V lub 12V) oraz zastosowanie rezystora ograniczającego prąd, aby uniknąć przepalenia diod. Diody można podłączyć do przewodów zasilających, np. żółtego (+12V) i czarnego (masa). Wnętrze zasilacza jest na tyle przestronne, że montaż kilku diod nie stanowi problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA