logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP LC_40LE510E-wszystko działa,brak obrazu,po każdym wł.TV.1raz miga punktLCD

Jcom2013 04 Gru 2018 00:53 2385 1
REKLAMA
  • #1 17603699
    Jcom2013
    Poziom 11  
    Ocena: 38
    Dzień dobry
    Posiadam telewizor SHARP LC_40LE510E.

Telewizor grał normalnie, gdy nagle ekran/wyświetlacz LCD zrobił się czarny, natomiast dźwięk jest.

Gdy nacisnę przycisk na pilocie lub gdy nacisnę kombinację klawiszy w telewizorze Sharp, a żeby wejść tryb serwisowy, to na ekranie/wyświetlaczu LCD pokazuje się jeden jedyny raz 1 sekundowe białe, chyba jasne światło o kształcie małego prostokąta w poziomie lub 1 sekundowy jasny punkt w miejscu kilka centymetrów niżej w lewym górnym ekranu/wyświetlacza LCD Sharp, po czym ekran/wyświetlacz LCD w telewizorze SHARP robi się cały czarny.

Żeby ujrzeć na ekranie/wyświetlaczu LCD w telewizorze Sharp jeden jedyny raz 1 sekundowe białe, chyba jasne światło o kształcie małego prostokąta w poziomie lub 1 sekundowy jasny punkt w miejscu kilka centymetrów niżej w lewym górnym rogu ekranu/wyświetlacza LCD Sharp, trzeba wyłączyć z pilota lub z przycisku w telewizorze Sharp, zasilanie, inaczej wyłączyć telewizor Sharp w stanie czuwania, po czym ponownie włączyć telewizor Sharp za pomocą pilota lub za pomocą przycisku w telewizorze Sharp, wtedy ujrzymy na ekranie/wyświetlaczu LCD w telewizorze Sharp jeden jedyny raz 1 sekundowe białe, chyba jasne światło o kształcie małego prostokąta w poziomie lub 1 sekundowy jasny punkt w miejscu kilka centymetrów niżej w lewym górnym rogu ekranu/wyświetlacza LCD Sharp.

Według mnie telewizor działa normalnie, tylko na ekranie/wyświetlaczu LCD Sharp zamiast obrazu jest czarne tło, inaczej to tak jakby telewizor był wyłączony.

Moje pytanie.
    Co sprawdzić w tym telewizorze LCD Sharp.
    Doczytałem się, że mogła uszkodzić się matryca w telewizorze Sharp lub uszkodził się inwerter lub szelka od matrycy się odłączyła, inaczej poluzowała.

Więc moje pytanie, od czego tu zacząć, czy jest sens inwestować w ten telewizor i kupić nowy telewizor.

Dziękuje za odpowiedz
  • REKLAMA
  • #2 17603813
    tomasz wojcicki
    Poziom 23  
    Ocena: 347
    W Twoim tv LCD Sharp padło podświetlenie. Jeżeli nie jesteś zbyt dobrze obeznany z naprawami telewizorów a w szczególności TV LCD Sharp to będziesz miał nie lada problem bo pewnie trzeba będzie rozebrać matrycę a to może skończyć się urwanie lub poluzowainem szelek na których są układy scalone Sharp buforów wierszy. Musisz przy tym bardzo uważać bo ten TV LCD Sharp się uszkodzi na dobre i wtedy będziesz musiał kupić nowy TV Sharp lub inny...
    Powodzenie
REKLAMA