logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie bezprzewodowe WiFi bez widoczności anten - odbicie?

adikbo 04 Gru 2018 13:44 939 6
REKLAMA
  • #1 17604426
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Witam,

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w kwestii WiFi bez widoczności pomiędzy antenami? Mieszkam w bloku i chcę zestawić połączenie ze znajomym mieszkającym w bloku obok. Sytuacja szczegółowa na mapce poniżej.

Czy używając anten kierunkowych albo panelowych uda się uzyskać stabilne połączenie pomiędzy urządzeniami korzystając z sygnału odbitego?

Jakie ewentualnie karty bądź AP oraz anteny użyć?

• REKLAMA
  • #2 17604545
    lukasis6
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    A nie lepiej zrobić sobie VPNa?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17604638
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 863
    adikbo napisał:
    Witam,

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w kwestii WiFi bez widoczności pomiędzy antenami? Mieszkam w bloku i chcę zestawić połączenie ze znajomym mieszkającym w bloku obok. Sytuacja szczegółowa na mapce poniżej.

Czy używając anten kierunkowych albo panelowych uda się uzyskać stabilne połączenie pomiędzy urządzeniami korzystając z sygnału odbitego?

Jakie ewentualnie karty bądź AP oraz anteny użyć?

Tego Ci nie powie bez przetestowania. Ale cudów nie oczekuj.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17604656
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17604733
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    Erbit napisał:
    Ja powiem - nie ma żadnych szans.

No nie wiem, OFDM w urządzeniach ubnt potrafi zdziałać cuda, mnie nie raz pozytywnie zaskoczyło.
  • Pomocny post
    #6 17604751
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 826
    Bez testu - totolotek. Ale trzeba chyba użyć 5 GHz, bo na 2,4 będzie w okolicy mnóstwo sieci. Anteny będą odbierać wszystkie sieci w blokach.
    W dodatku antena panelowa ma chyba za mała kierunkowość i zysk. Trzeba by chyba dać coś lepszego. Ubiquiti? A jak się nie uda, wydatek w plecy.
  • #7 17607383
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Dziękuję wszystkim za porady. VPN nie wchodzi w grę - nie taka miała być rola tego połączenia.

W weekend będę testował kilka anten i spróbuję opisać efekty.

Pozdrawiam,

adikbo

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość zestawienia połączenia WiFi bez widoczności anten pomiędzy dwoma blokami. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, w tym użycie anten kierunkowych lub panelowych, jednak większość uczestników dyskusji wskazuje na niską szansę na stabilne połączenie bez testów. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem może być użycie pasma 5 GHz, aby uniknąć zakłóceń od innych sieci 2,4 GHz. Użytkownicy polecają również sprzęt marki Ubiquiti, zwracając uwagę na konieczność przetestowania różnych anten. Autor podziękował za porady i zapowiedział testy anten w weekend.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA