Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Husqvarna 40 - Naciąganie łańcucha

05 Gru 2018 06:29 453 9
  • Poziom 17  
    Mam być może laicki problem.
    Nie wiem czy coś jest zużyte, czy coś źle robie.

    Mam nowy bęben sprzęgła oregon, nową prowadnicę, nowy łańcuch, nowa taśma hamulca, na tym filmie gość lekko przesuwa łańcuch https://www.youtube.com/watch?v=QZQYl0A27i4&feature=youtu.be&t=140
    Ustawiam/ustawiałem wg tego, jeszcze ze dwie strony i filmy na jutub sprawdzałem, a u mnie jest jak na moim filmie:

    https://www.youtube.com/watch?v=pbcjow9Fug4&feature=youtu.be

    Po prostu jak łańcuch wisi jak flak, to też lekko mogę przesuwać, dociągnę trochę, przesunę i po chwili jakby się klinował, jakby go coś tam trzymało w środku, jakby ząb o coś zahaczał lub tarł o plastik taki pogłos jest wg mnie. Oglądam to z góry, z boku, nic tam nie widzę żeby trzymało, choć jak się przyklinuję, o obrócił bym do góry kołami to wtedy jakby się poluzował trochę, nie wiem może tak ma być że specjalnie się napręża na prowadnicy w co wątpie, może ZA MOCNO to jest naciągnięte tak na prawdę?. Nie ma mowy o jakimś mocnym dociśnięciu śrub obudowy bo tak ciężko będzie szło jak na filmie. Wydaje mi się, że nic tam nie brakuje, między obudową, jakiś podkładek albo co, dziura chyba w prowadnicy pod napinacz właściwa? Nawet to palcem pokazuje bo już zgłupiałem może źle robie? Będę wdzięczny nawet za najprostsze sugestie bo nie wykluczam, źe trochę samouk ze mnie i kiedyś od podstaw nie przyswoiłem pewnej wiedzy i tu robie jakiś szkolny błąd? Prowadnica i łańcuch odpowiednio dobrane.
    Bęben zmieniał serwisant. Wcześniej rzeczy które teraz są nowe były wyrobione znacznie, w zasadzie miałem przedtem podobny problem ale tak na to nie zwracałem uwagi no bo działało wszystko, teraz poczytałem trochę odnośnie obługi, zużywania części i chce o to bardziej zadbać i pytam co z tym naciągiem żeby nie skasować na starcie wszystkiego :/
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    Co do podciągania prowadnicy do góry to tak trzeba robić, żeby wykasować luz. Nawet w instrukcji obsługi jest o tym.
    Może masz wyrobiony ten dekiel z hamulcem. Może daj między niego a prowadnice na szpilki delikatne dystanse takie półmilimetrowe. Może to on trze o łańcuch. Jak nie to daj je między prowadnice a piłę.
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    4495redberet napisał:
    Może daj między niego a prowadnice na szpilki delikatne dystanse takie półmilimetrowe. Może to on trze o łańcuch. Jak nie to daj je między prowadnice a piłę.

    Pomiędzy prowadnicę a piłę to raczej niewskazane dawanie podkładek bo prowadnica musi "płasko" dolegać, dociskać się do kanału którym podawany jest olej do smarowania. Podkładki mogły by spowodować słabe smarowanie łańcucha i wyciekanie oleju.
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    Oczywiście zgadzam się, ale chodzi mi o to żeby zobaczyć o co tam chodzi. Nie mówię żeby tak zostawić i ciąć. Zrobić to tak testowo dla obadania sprawy.
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    Ja tylko zapytam, bo autor pisze, że zmieniał łańcuch, kosz sprzęgła i nie doczytałem czy łańcuch i prowadnicę też i czy wymieniał "cały komplet". Ciekawi mnie czy wszystkie części (zębatka na sprzęgle, zębatka w prowadnicy i łańcuch) są na pewno dopasowane do podziałki łańcucha (325", 3/8"). Ja podejrzewam że problem "tkwi" w blokowaniu łańcucha na zębatce sprzęgła. Takie objawy daje również stara, wyrobiona/wytarta zębatka i nowy łańcuch, lub odwrotnie nowe zębatki i stary, wyciągnięty łańcuch.
  • Poziom 17  
    Dziękuje za liczne sugestie.

    Bęben nowy, zębatka 325 pływająca nowa, łożysko nowe, prowadnica nowa, łańcuch też nowy, 325 1.5, 38cm, 64 zęby, 1.5.

    Dzisiaj kombinowałem, trochę lepiej to wygląda, dałem podkładki miedziane, nawet nieźle to się ruszało, podkładki wyciągnąłem też nieźle to szło, aczkolwiek jeszcze śrubokrętem taśme hamulca poprawiłem gdy obróciłem piłe, podczas wkładania obudowy trochę nie równo siadła, naprostowałem ją. Na bębnie, na filmie jest lekka szrama jakby taśma trochę tarła, może jest nowa i się dopasuje po kilkunastu minutach.

    Zasadnicze pytanie, bo do tej pory chyba źle napinałem łańcuch przy starym zestawie. Jak się napnie łańcuch, to te zęby prowadzące go w prowadnicy gdy złapie łańcuch od spodu i pociągnę w dól powinny praktycznie wyjść z prowadnicy czy 1-2 mm być w niej schowane? Na razie nic nie próbowałem ciąć bo ciemno wieczorem, a wczoraj cholera nie chciałem nic popsuć, tylko ten naciąg mnie chyba najbardziej zastanawia, bo może ja właśnie za bardzo napinam źle nauczony starymi nawykami i nauką pewnej osoby? Oczywiście najlepiej by było żebym ustawił żeby on szedł luźno i sprawdził podczas cięcia czy za luźno go nie ustawiłem, ale wcześniej tu dopytuje. Jaki objaw będzie podczas cięcia jak będzie za luźny?
    Aha, na razie łańcuch nie dostał żadnego smaru, bo jak skończyłem ciąć do oba baki puste nie dolewałem.
  • Poziom 31  
    PchlaW81 napisał:
    Zasadnicze pytanie, bo do tej pory chyba źle napinałem łańcuch przy starym zestawie. Jak się napnie łańcuch, to te zęby prowadzące go w prowadnicy gdy złapie łańcuch od spodu i pociągnę w dól powinny praktycznie wyjść z prowadnicy czy 1-2 mm być w niej schowane? Na razie nic nie próbowałem ciąć bo ciemno wieczorem, a wczoraj cholera nie chciałem nic popsuć, tylko ten naciąg mnie chyba najbardziej zastanawia, bo może ja właśnie za bardzo napinam źle nauczony starymi nawykami i nauką pewnej osoby? Oczywiście najlepiej by było żebym ustawił żeby on szedł luźno i sprawdził podczas cięcia czy za luźno go nie ustawiłem, ale wcześniej tu dopytuje. Jaki objaw będzie podczas cięcia jak będzie za luźny?
    Aha, na razie łańcuch nie dostał żadnego smaru, bo jak skończyłem ciąć do oba baki puste nie dolewałem.

    Masz instrukcję w pliku pdf. nie jest dokładnie od 40 tylko od 55, ale mimo to stosuj się do zasad, porad tam zawartych i wszystko będzie OK. Obsługa pilarek co do "prostej codziennej podstawowej obsługi technicznej" niewiele się różni co do typu pilarki.
    Załączniki:
  • Poziom 20  
    Tutaj masz zdjęcie z oryginalnej instrukcji Husqvarny
    Husqvarna 40 - Naciąganie łańcucha
  • Poziom 15  
    Masz chyba ślady ocierania taśmy hamulca na bębnie. Zablokuj hamulec i wygrzeb brud z pod taśmy.
    Jeżeli bęben dobrany jest prawidłowo do łańcucha i prowadnicy to poskładać tak żeby łańcuch nie wisiał i odpalić. Zawsze na nowym zestawie będzie ciężej chodziło niż na używanym (lakier na prowadnicy).
    Dopiero jak chwilę pochodzi łańcuch po prowadnicy i olej zacznie wszystko smarować wtedy cały komplet ułoży się względem siebie i wtedy można regulować luz. Na pierwszym filmie widać, że prowadnica i łańcuch nie są już funkiel nówka.

    Można też wykręcić świece, zdemontować boczną osłonę, prowadnice i łańcuch i zobaczyć czy nie ma bicia na wale od strony sprzęgła.
    Sprawdzisz to ciągnąć płynnie za linkę rozrusznika i obserwując jak zachowuje się sprzęgło i bęben.