logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa syntezatora analogowego modularnego – od czego zacząć, co powinien mieć?

ghost666 02 Wrz 2005 09:17 28142 61
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jakie podstawowe moduły powinien mieć modularny syntezator analogowy i czym jest envelope/ADSR?

Na początek zbuduj mały, działający tor: VCO → VCF → VCA sterowany obwiednią ADSR, a do tego dodaj LFO, generator szumu i prosty mixer; w modularze warto też wyprowadzić CV na poszczególne bloki, żeby można je było łatwo łączyć i rozbudowywać później [#1796622][#1798097][#2297760][#1948246] Envelop e to generator obwiedni dźwięku, czyli układ kształtujący przebieg głośności w czasie: Attack, Decay, Sustain, Release [#1786351][#1796622] Jeśli chcesz zacząć możliwie prosto, zbuduj najpierw jeden generator, prostą obwiednię i filtr, bo analogi szybko robią się kłopotliwe przy strojeniu i zasilaniu [#1796622] Generator szumu najlepiej zrobić osobno, a potem przepuszczać go przez VCF, bo wtedy możesz uzyskać także szum różowy lub brązowy [#1798097] W praktyce sensowny „pierwszy klocek” to zestaw podobny do Sound Lab Mini-Synth: 2×VCO, 1×LFO, 1× generator obwiedni, 1× VCF, 1× VCA i 1× mixer, ale na start nie musisz od razu budować wszystkiego [#2297760]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1785494
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10267
    Przymierzam sie do budowy syntezatora analogowego i zastanawiam sie od czego zacząc? Chciałbym żeby był modulowy, zeby móć grać na nim juz duzo przed skończeniem. Wiec mam pare pytań:
    Co powinnien w sobie miec, tak podstawowo? Ja myśle o dwóch - trzech VCO, albo ogólnie oscylatorach. Czesc zrobie jako VCO, zeby móx modulować częstotliwosci etc, a jeden - dwa chciałbym zrobić po prostu na MAX038, bo mam go w domu :).
    Co to jest envelope? spotkałem sie z tym kilkukrotnie na róznych stronach z schematami syntezatorów, ale nadal nie wiem co to.
    dziekuje z góry za jakiekolwiek odpowiedzi :) pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1786351
    aca
    Poziom 30  
    Ocena: 20
    Serwus,
    jesji chcesz budowac syntezator analogowy to polecam znalezc numery Radioelektronika 2-6 z roku 1981 plus 1/1982 oraz 4-9 z roku 1983 plus 1/1984. Byl jeszcze syntezator multi-monofoniczny w latach miedzy 1982-1985, ale nie pamietam numerow RE. Ten pierwszy chodzil nawet bardzo ladnie po usunieciu "paru" bledow ( dlatego ten numer RE w plusie ).Pozniej zastapil go kupiony za smieszne pieniadze( wtedy zepsuty) Moog. Z dzisiejszego punktu widzenia mozna zastapic wiele elementow stosowanych w tamtych ukladach pojedynczymi ukladami scalonymi.
    Pojecie envelope lub envelope generator to tzw. generator lub modul formowania obwiedni dzwieku zwanego tez ADSR ( A-attack, D-decay, S-sustain, R-release ).
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #3 1786396
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Przeglądałem chyba skany z tego radioelektronika, ale nie jest to coś co mnie satysfakcjonuje - chociazby z powodu tego ze jest przestarzały, o czym sam piszesz. Schematów jest mnóstwo w necie, z tym nie ma problemu, raczej chciałbym wiedzieć co powinien miec taki syntezator w środku. Tzn jakie moduły i co robioce z dźwiekiem.
    Póki co planuje zrobić jakiś szkielet do tego urzadzenia w postaci najpierw obudowy, tak zeby mogło to być modułowe, później zasilacza +/-5V +/-12V bo jak zauwazułem te napiecia uzywa sie najczesciej. I tutaj moje pierwsze pytanie - jakiej mocy powinnien byc taki zasilacz? Bo nie wiem ile takie coś moze pociagnąc? Chodzi mi o średni syntezator złozony z kilku generatorów, filtrów itp, no i moze jakichs duperelek pokazujących to i owo (np. amplitude dźwieku na wyjściu etc etc.
    Drugie pytanie, na które nie odpowiedziano mi nadal :)
    Jakie moduły? Narazie oprócz tego co powyzej chciałbym wsadzic 2 VCO zrobione z MAX038 - ma prawie wszystko co jest mi potrzebne w VCO: modulacje FM, PM (częstotliwościową i prądową); wyjscie sinusa, prostokąta, piły i trójkąta. A AM napewno da sie dorobic na jakims zewnętrznym wzmacniaczu-buforze z regulowanym prądowo wzmocnieniem. No i jest juz u mnie w domu, całkiem za darmo, az zal nie wykorzystać. Drugą rzeczą którą chce zrobić jest generator szumu białego/kolorowego, ale na to jeszcze nie mam pomysłów, mimo iz schematów masa :).
    A co do tych obwiedni - na czym to polega, bo nadal nie rozumiem :).
    A i jeszcze jedno - jak łatwo wygenerowac bit, tzn takie tykanie z ustaloną częstotliwością? ;). Moze jakis schemat/link bo nic nie znalazłem...
    pzdr i dzieki za jakąkolwiek odpowiedź
  • REKLAMA
  • #4 1787668
    aca
    Poziom 30  
    Ocena: 20
    Nie rozumiem za bardzo o co ci chodzi. Przecierz w tych artykulach jest napisane z ilu i jakich modulow te syntezatory sie skladaja, a czy one beda z tych samych elementow jak w RE ( uklady scalone TTL i proste wzmacniacze operacyjne ) czy specjalistyczne uklady do poszczegolnych modulow to juz zalezy od Ciebie. Moc pradowa zasilacza tez tam byla opisana ( o ile pamietam jakies 2-3 Ampery na kazde napiecie ), ale to zalezy od poboru pradu przez poszczegolne moduly( uzyte elementy). Najpierw poskladaj troche elektroniki, a potem wez sie za obudowe. Przeciez nie wiesz ile i jakich modulow bedzie w srodku. Generatory szumu bialego i :-) "kolorowego" :-) ( chodzi Ci zapewne o rozowy ) tez tam byly opisane.
    Poczytaj najpierw troche teori. Znajdziesz dosc duzo w necie tyle ze po angielsku i niemiecku- tu tez znajdziesz wiadomosci na temat: narastania, wybrzmiewania, trwania, opadania dzwieku - ADSR. Gdzies mam jeszcze ksiazke o syntezatorze " Formant ", ale jest w jezyku niemieckim ( koniec lat 80-tych ). Musialbym poszukac i mozna zeskanowac, ale dopiero po urlopie ( 3 tygodnie od jutra :-) ).
    Pozdrowienia
  • #5 1788158
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Aha, to moze nie o tym samym artykule mówimy :). Poczytam pooglądam i zobaczymy.
    Teori troche juz łyknąłem czytając rózne strony w necie, wiec jest ok. Ale tam jest wiecej schemató niz opisów, wiec nie do konca wszystko pojmuje.
    A co do tego ADSR-a to nadal nie pojmuje, chociaz po polsku ma wiekszy sens. Poczytam i zobaczymy :)

//edit sciagnałem wszystko z elki co było na ten temat :) i juz wiem gdzie tkwiło nieporozumienie - pisałes o radioelektroniku ja o radioamatorze :)
  • #6 1796622
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 78
    ghost666 no to żeś trafił w moje gusta! Długo czekałem by odezwał się ktoś taki na Elektrodzie! Syntezatory analogowe to moja pasja, sam zbudowałem dwa a teraz przymierzam się do budowy systemu modularnego. Ale obawiam się że masz za mało wiedzy (z całym szacunkiem) by przymierzać się do poważnego instrumentu. Zacznij od czegoś malutkiego np. jeden generator prościutka obwiednia i jakiś filterek. Analogi to same problemy konstrukcyjne. Piszesz że chcesz zastosować MAX-a jako generator. To nie takie proste. Najpierw należy zrobić układ klawiatury z pamięcią analogową tak by generował on odpowiednie napięcia dla odpowiednich klawiszy (najczęściej spotykaną proporcją jest 1V/oct). Następnie musisz mieć odpowiedni układ generatora na tyle liniowy i wyskalowany by stroił temperowo w funkcji napięć z klawiatury (sam MAX temu nie podoła trzeba go „uzbroić” w kilka wzmacniaczy operacyjnych). Potem filtr sterowany napięciem. W zależności od tego na jaki się zdecydujesz, tyle będziesz z nim miał problemów przy konstrukcji. Następnie obwiednia czyli ADSR ( obwiednia to układ kształtujący głośność brzmienia. Np. obwiednia bębna basowego ma szybki atak i krótkie wybrzmiewanie a barwy organów kościelnych mają długi atak i długie wybrzmiewanie). Przydał by się jeszcze generator szumu no i jakiś generator wolnych przebiegów (LFO). Sam widzisz że tego jest masa a nie zapomnij że w ten sposób stworzysz instrument monofoniczny ( nie myl tego z monofonią ze sprzęty audio. Instrument monofoniczny to taki na którym nie zagrasz na raz więcej niż jeden dźwięk przykładem jest trąbka). By grać akordami musisz powielić te wszystkie moduły tyle razy jaką chcesz mieć polifonię. Mój drugi instrument sprawił mi ogromne problemy przy strojeniu. Nie mogłem dojść ładu z komutacją klawiszy i niestety nie stroił.
    To co opisałem tyczy się syntezy substraktywnej a przecież istnieją jeszcze różne inne np. addytywna czy granularna. Syntezator modułowy także powinien mieć możliwość takich syntez a to łączy się z potężną rozbudową całego systemu.
    Uff... sam widzisz że to temat bardzo obszerny, ale nie przejmuj się warty zgłębienia.

Dobre strony o syntezatorach i schematy:
    http://synthetizer-sche.chez.tiscali.fr/listkorg.html
    http://www.physicsenterprises.andrews.edu/diy_archive/
    http://www.analog-synth.de/synths/mod2/mod2.htm
    http://fa.utfs.org/diy/roland100/
    http://www.cgs.synth.net/modules/
    http://members.tripod.com/urekarm/synth/download.html
    http://www.fantasyjackpalance.com/fjp/sound/synth/synthdata/16-moog-minimoog.html#3a
    http://machines.hyperreal.org/manufacturers/Korg/MS-synths/
    http://m.bareille.free.fr/synth.htm
    http://www.synthfool.com/schm.html
    http://www.uni-bonn.de/~uzs159/news.html
    http://home.swipnet.se/~w-49485/e_eh30.htm
    http://home.earthlink.net/~ijfritz/sy_circ.htm
    http://www.synthdiy.com/show/showproducts.asp?show=15&sorting=*
    http://synthetizer-sche.chez.tiscali.fr/index.html
    http://www.ucapps.de/index.html
    http://www.radio-flier.com/analog_music_synthesis.html
    http://www.oakleysound.co.uk/projects.htm
    http://www5b.biglobe.ne.jp/~houshu/synth/

P.S.
    Uczcijmy minutą ciszy genialnego inżyniera i konstruktora Roberta Moog-a (wynalazcę syntezatora) który niestety zmarł 22 sierpnia tego roku w wieku 71 lat.
  • #7 1796767
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Nie, nie, nie :) Klawiszy tam zadnych nie bedzie, tylko potencjometr (-y w zasadzie) sterujące częstotliwością. Jesli chodzi o klawisze to mam juz Yamahe i nie zamierzam miec przed.obok siebie drugiej klawiatury. Zatem problemy o których piszesz zupełnie odpadają. Na Syntezatorze najpierw chce robic proste dźwieki, póżniej bity. Reszta bedzie z organ i/lub theremina.
    Dzieki za wytłumaczenie co to jest ten ADSR, nareszcie zrozumiałem :)
    Póki co w planach mam:
    VCO - sztuk kilka, tyle ile mam MAXów pewnie - 3 albo 4, oczywiście wszystko z modulacją AM, FM i PM (AM bede musiał dorobic za pomocą VCA, jako ze MAX nie posiada takiego czegos)
    Generator Szumu - Biały, Rózowy, nie wiem co mozna tutaj wymyslic jeszcze :)
    Co jeszcze by było potrzebne na sam poczatek poczatków? Myśle ze jakiś sumator/mixer do zrobienia z tego dźwieku mono/stereo w/g potrzeb, no i chciałbym dodać jakis "tykacz" badź generator bitu (najprostszego, równomiernego uderzania, jak stopa w perce) o regulowanej częstotliwości - masz moze schemat czegos takiego?
    pzdr.
  • #8 1797574
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Czyli rozumiem chcesz zbudować coś na modłę automatu perkusujnego czy sekwencera analogowego czyli urządzenie generujące cyklicznie dziwne brzmienia nie do końca osadzone w gamie? A co z MIDI czy to ma być zsynchronizowane czy nie? Nie wiem czy twoja Yamacha ma MIDI czy nie.

Cytat:" Generator Szumu - Biały, Rózowy, nie wiem co mozna tutaj wymyslic jeszcze" - robisz generator szumu białego (sssssssssssss tak to brzmi mniej więcej) i dodajesz filtr regulowany. Dzięki temu otrzymujesz szum różowy (szszszszsz...) ewentualnie brązowy (chchchchchch....) lub ich pochodne. Piszę to i śmiać mi się chce: jak słowami opisać barwę filtrowanego szumu? Ale myślę że kojarzysz o co mi chodzi.

Bez ADSR otrzymasz jedynie ciągłe dźwięki. By miały one charakter należy je obrobić obwiednią a do tego niezbędne jest ADSR plus VCA. Zobacz na załącznik czy chodzi ci o takie sekwencyjne brzmienia?

Cytat:" no i chciałbym dodać jakis "tykacz" badź generator bitu"- co przez to rozumiesz? Zwykły generator prostokąta w okolicach 0.2 Hz czy coś co by to całe ustrojstwo cyklicznie wyzwalało (chodzi mi o te MAX-y obwiednie itd.)

Zapominasz cały czas o filtrach. To one dają smaczek i są przepiękną ozdobą każdego instrumentu elektronicznego. Dzięki nim zadziwisz barwą i ekspresją.

Theremin - ach! zacne urządzenie ale to przypomina barwy instrumentu typu piła - długie o zmiennie pływającej częstotliwości i głośności. Czy to chcesz uzyskać?
    Załączniki:
    • Track02.zip (3.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1797587
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ach jeszcze jedno. Zobacz aplikację SN76477 to kompletny prymitywny syntezatorek. Może to Ci wystarczy. Zmontowałem kiedyś na nim urządzonko i generowało to dziwne barwy. Masz tam zintegrowane podstawowe bloki syntezatora za 28 zeta!
    http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=10929
  • #10 1797724
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Niekoniecznie dziwne cykliczne dźwieki, ale blisko. Chodzi mi o syntezator bez klawiatury. Spotkałem sie z takimi (wiekszość które oglądałem w necie własnie taka była). Yamaha to PSR-200, ma MIDI, ale prawdopodobnie bede uzywał wyjscia analogowego i przez mikser, albo syntezator, podłaczał do kompa badź innego urzadzenia do nagrywania.
    Czy lepiej zrobić osobno generator szumu i osobno VCF czy wszystko dać na jednej płytce w jednym module i generowac sobie szumy?
    Bez ADSR tez moge miec dźwiek nieciagły, zapominasz o modulacji AM np. prostokątem :)
    Co do bity chodzi mi o takie umc umc, albo bum bum - rozumiesz chyba? Z regulowanymi odstepami pomiedzy umc a kolejnym umc
    Filtry? to dalsza czesc zabawy, nie zapominaj ze to urzadzenie ma byc modułowe, własnie po to zebym mogł dokładac inne rzeczy później, póki co tylko podstawa)
    Wiem jaki dźwiek ma theremin i własnie takie dźwieki chce uzyskac, ew troszke je pomęczyć syntezatorem.
    Kostka nie glupia, ale wole to wszystko robić samodzielnie, a kostke ew. zastosowac jako moduł jeden z wielu.
    Co sądzisz o "gadaczce" ISD jako jednym fragmencie urzadzdenia? Do robienia loopów w sam raz, nagranie do 20sekund dźwieku (raczej mniej, bo wtedy jest lepsza jakosc) w dodatku o regulowanej prędkosci? taki luźny pomysł
    pzdr
  • #11 1798097
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Co do szumu proponował bym zrobić osobno generator i osobno VCF. Jeśli VCF było by modułem nie musiał byś koniecznie używać je tylko dla szumu, mógł byś np. je podpiąć do czegoś innego (generatora czy choćby swojej Yamachy)
    Generowanie jak to nazywasz bitów to sprawa prosta (jeśli cię dobrze zrozumiałem). Musisz zrobić generator prostokąta z regulacją częstotliwości. Jego wyjście musi sterować generatorem z wygaszającą amplitudą. Generatory takie stosowano dawniej do budowy automatów perkusyjnych. Generuje on najczęściej sinus o regulowanej częstotliwości i symuluje w ten sposób barwy bębnów choć przy odpowiednio dobranych elementach barwy te mogą być różne.
    ISD jak najbardziej. Sam kiedyś na tym oko zawiesiłem ale na tym się skończyło. Trzeba by się zastanowić jak to sprytnie zmontować, czemu nie...
    Poszukaj na necie program FX2. Fajny programik umożliwiający łączyć ze sobą masę modułów i generować co się podoba. Programik malutki i zgrabniutki. Dzięki niemu możesz zasymulować co byś chciał uzyskać a następnie przenieść to do natury czyli wykonać z elementów elektronicznych.
  • #12 1798220
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Masz racje, VCF osobno, wieksza gama zastosowan :).
    Aha, tak własnie myslałem ze prostokątem steruje sie jakis generator, mozesz mi napisac jak zrobic taką wygaszającą sie amplitude, albo najlepiej podrzucic jakis schemat juz od razu z generatorem prostokąta?
    Co do ISD to przydałby sie jakis mikrokontroler do sterowania nim, chociazby po to zeby mierzył czas nagrania i puszczał dokładnie taki kawałek z ISD, zamiast całej pamieci. Ale taki moduł to dalekie dzieje w przyszłosci...
    Co do programików to ja bawie sie SynthFactory. Bardzo dobrze IMHO obrazuje jak łączy sie poszczególne moduły, ma nienajgorszą oprawe graficzną i wogóle miło sie na nim działa.
    No to teraz zabieram sie za projektowanie. Wrzuce moze w najbliższym czasie schematy VCO, bo od tego chce zaczać.
    A jeszcze wczesniej - zasilacz :) O jakiej mocy jest potrzebny? Napiecia - +/-12V albo 15V i +/-5V chyba wystarczą?
    //edit
    A i jeszcze jedno mi sie przypomniało - masz jakies gg? bo wygodniej by sie tak pogadało kiedys po prostu :)
  • #13 1801135
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Przesyłam ci skany z czasopisma Radioelektronik z roku gdy ja miałem lat kilka a Ciebie może nie było na świecie? Tak czy inaczej jest to fragment bardziej obszernego artykułu pt. „Elektroniczna perkusja”. Zastosowano w niej właśnie generatory samowygaszające z zastosowaniem elementów L C. Dziś nie problem kupić miniaturowe dławiki czy cewki więc chyba nie będzie to dla Ciebie problemem. Pamiętam że na podstawie tych schematów budowałem różne generatory dające przeróżne brzmienia. Wartości elementów nie są krytyczne (możesz eksperymentować z wieloma cewkami i kondensatorami) a układy są wyjątkowo proste. Pamiętam że mi to grało.
    Co do zasilacza bezpieczniej by było zastosować stabilizatory 2A ale do końca nie wiadomo jak duży system złożysz i ile to będzie zżerało energii. Ale tym bym się nie przejmował. W razie jak by co zbudujesz drugi zasilacz.
    Co do GG niechętnie na nim zasiaduję (szkoda czasu) ale może dla Ciebie zrobię wyjątek...
    Załączniki:
    • generatory.zip (1.23 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1802049
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Czy to jest ta radioelektronika która jest na Elektrodzie? Jeśli tak to nie było mnie na świecie ;), ale to chyba nic nie zmienia. Z checia przestudiuje układ, moze coś z niego wyniose. Czy to jest własnie to urzadzenie do generowania bitu? Oczywiscie trzeba je wzbudać zewnętrznym prostokątem, mam racje? Czy jest to co innego? Jesli nie, to nadal nie wiem jak zrobic bit :) A moze nagrać perkusje na ISD?
    Zasilacz chciałbym złożyć na układach z Seri 78xx i 79xx zatem AFAIR 1.5A max. Chyba wystarczy, prawda? łącznie bedzie to 60W, nie licząc strat - czyli trafo 75W. Sporawo, ale juz wiem co budować :). Zabieram sie za czytanie i projektowanie zasilacza :).
    pzdr
    P.S. Nie bede forsował idei gg, zawsze mozna gadać tutaj, to nie problem, póki nie schodzimy z tematu ;)
  • #15 1803220
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Tak te generatory tworzą barwy ale naturalnie trzeba je wyzwolić zewnętrznym generatorem. Oczywiście do głośnika możesz podłączyć zwykły generator prostokąta o częstotliwości rzędu ułamków Hz ale dźwięk będzie przypominał raczej tłuczenie w pudło kartonowe a nie barwy syntezatorowe.
  • #16 1803266
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    No to okazuje sie jeszcze ze musze zbudować LFO do taktowania tego bo MAZ038 schodzi najnizej do 0.1Hz
  • #17 1868052
    zibi-s
    Poziom 12  
    Widzę że jet tu ktoś w temacie
    Mam W7 i chciałbym wstawić twardziela czy jest to możliwe?
  • #18 1868999
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    :arrow:zibi-s
    W tym temacie niestety nic nie pomogę :cry:
  • #19 1933689
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    zebrałem troche kasy (to przedewszystkim) i wiedzy (troche mniej - głównie pobawiłem sie w synthfactroy i poczytałem RE) i nadal nie do konca kumam o co biega w tej całej zabawce. Rozumiem idee poszczególnych modułów (no, nie wszystkich, np. nie wiem co robi Glide, sample&hold (chociaz tego powoli rozkminiam)). Ale narazie nie wiem co i jak złozyc do kupy, zeby miec najprostszy generator jakichś bzyczków. Myślałem o dwóch VCO (z modulacją AM, FM; sin, tri, puls/prostokat) generator szumu białego, oraz jeden (no, góra dwa) układy ADSR albo nawet AHDSR i jakiś LFO tylko z wyjsciem kwadratowym zeby to i owo taktowac, Czy to wystarczy czy moze dodać jakąś małą zabawke jeszcze? Ma to, jak juz pisałem, generowac jakies tam bzyczenie, piszczenie, dźwiek takiego semi-klawisza, raczej napewno tło tła dźwiekowego badź bit (ADSR robi to wprost doskonale). Całość chciałbym wsadzić do obudowy RACK 19" i sie zmieścic w 1U 8). Co o tym sądzicie? jakie schematy zastosować? Jaki zasilacz przewidziec? Jak generowac częstotliwosc i w jakim paśmie (MAX038, który chciałem uzyc, odpada - ma za małe pasmo, tj jesli od 0.1hz to gdzies do 35hz tylko, a jesli od 100hz to gdzies do 3khz czyli za mało na VCO za duzo na LFO)? etc etc - masa pytan, mam nadzieje ze ktos pomoze, bo jak pamietam kol. powyzej sie na syntezatorach zna :)
    pzdr i z góry wielkie dzieki :)
  • #20 1947801
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    sample&hold- dosłownie: próbkuj i zapamiętaj. Jest to moduł który ma wejście, wyjście i wejście sygnału próbkującego. Jeśli na wejściu podasz jakieś napięcie np. 2V na wejściu próbkującym będzie stan wysoki to na wyjściu także pojawi się 2V. Ale teraz wejście próbkujące ustawiamy na stan niski i co się stanie? W takim przypadku na wejściu napięcie może się zmieniać dowolnie ale na wyjściu nadal będzie zapamiętane 2V. Jest to nic innego jak pamięć analogowa. Zastanów się co będzie jak na wejście takiego urządzonka podasz szum biały (który jest przebiegiem losowym) następnie zaczniesz taktować wejście próbkujące przebiegiem prostokątnym rzędu paru Hz a wyjście połączysz do generatora VCO? Jest to trochę zagmatwane ale postaraj się to dokładnie przeanalizować. Co byś miał pojęcie zamieszczam próbkę takiej barwy stworzoną na potrzeby tego postu (ładny dźwięk losowy...)
    Glide- tu prawdopodobnie chodzi o płynne zmiany wysokości dźwięku z jednej do drugiej ( np. z klawisza C do A).
    A co do projektu jak na początek całkiem zgrabny. Zostaw tego MAX-a i zerknij na ICL8038 zakres częstotliwości 0,001Hz – 300kHz to chyba powinno wystarczyć.
    Załączniki:
    • S&h.zip (950.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 1947966
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Generator raczej zrobie z elementów dyskretnych + op-ampów, widziałem sporo schematów, tylko nie wiem jaki zastosować (i nie wiem co znaczą wszystkie bajeranckie wejścia/wyjścia - chce jak najprostszy układ, bez zadnej modulacji, wiec ich nie potrzebuje w zasadzie. co to jest CV? (to jesr wejście) w VCO).
    A co do projektu mojego syntezatora, to juz dokładnie wiem co w środku:
    VCO->VCA1->OUT
    RND->VCA2->OUT
    VCA1 jest "karmiony" obwiednią generowaną przez jakis ADSR, taktowany jakims LFO, natomiast VCA2 jest taktowany samym tylko sygnałem z LFO.
    Jesli bym mógł - moge podesłać Ci uzyte schematy i projekt płytki (jest bardzo prosta w zasadzie), zebys pomógł mi i powiedział czy wszystko jest ok, byłbym bardzo wdzęczny
  • #22 1948246
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    CV- control voltage czyli wejścia sterowane napięciem. W analogach wszystkie lub prawie wszystkie parametry danego modułu można zmieniać napięciem (najczęściej 0-10V). I np. jeśli masz schemat filterka gdzie przy regulacji jego odcięcia masz napisane CV oznacza to że możesz tam podłączyć zwykły potencjometr podający płynnie napięcie a filtr będzie odcinał w funkcji tego napięcia. To samo tyczy się VCO, LFO itd.
    A tak nawiasem mówiąc brakuje mi w twoim projekcie filtra, choćby najprostszego. Filtry dają niesamowitą energię i smaczek charakterystyczny dla analogów!
    Może faktycznie przejdźmy z tą rozmową na PW czy e-mail.Nie ma co w dwójkę zajmować forum no chyba że ktoś to śledzi i jest zainteresowany tym tematem.
    Postaram Ci się pomóc w miarę możliwości, tylko będziesz musiał uzbroić się w cierpliwość gdyż praca jaką wykonuje często zabiera mi mnóstwo czasu i całymi dniami nie ma mnie na Elektrodzie.
  • #23 1948478
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    filterek? chyba znajdzie sie miejsce dla jakiegos jednego małego filterka, w obudowie jeszcze duzo nie zająłem (tzn w planach, obudowy wcale nie ma jeszcze ;)).

Cierpliwość bedzie musiała byc obustronna zatem, bo ja tez na nadmiar wolnego czasu nie narzekam, a w dodatku wiekszosc projektów sie u mnie wlecze, wiec nie ma pośpiechu ;)

P.S. zaraz napisze Ci mejla, tak bedzie najwygodniej
    P.S.S. o ile nikt nie chce sie dołączyć do rozmowy
  • #24 2016116
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Okej, mam juz obudowe do syntezatora (po jakiejś aparaturze sterującej/labolatoryjnej - RACK 19" na 10 kart EURO) i jestem w trakcie projektowania zasilacza. Zwracam sie tutaj z prośbą do osób bardziej znających się na tym - jaki zasilacz zastosować? Chodzi mi o moc i o napięcia - wiem ze +/- 15V jest niemal obowiązkowe, ale nie wiem czy jeszcze jakieś mogą sie przydać - moze 5V? moze jeszcze jakieś? Wolałbym juz to ująć w projekcie niz później dodawać kolejne zasilacze, kolejne trafa etc.
    Druga sprawa to to jaki zasilacz zastosować - czy warto tutaj bawić się w jakieś dziwne kombinacje, precyzje labolatoryjną etc czy po prostu dać zwykły zasilacz stabilizowany (albo 78XX o odpowiedniej mocy, albo, jesli mi sie uda zdobyć takowe, stabilizatory Lineara, bo mają parametry całkiem całkiem (ale kosztują koło 100zł sztuka).
  • REKLAMA
  • #25 2041095
    DonWitto
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zasilacz powinien być mżliwie najlepszej jakości - jeżeli calość ma potem sesownie trzymać strój. Byc może warto zastosowac układ kompensacji - jak w minimoogu (zobacz na necie schematy). Moc musisz wyważyć w stosunku jak rozległy ma byc ten twój syntezatorek - osobiście sądze że warto mieć spory zapas - aby potem nie przysiadło po właczeniu którego modułu.
  • #26 2041278
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Modułów bedzie max 10. Ile prądu pozerać bedą - nie wiem, ale chyba raczej nie az tak dużo, chociaz to zależy tez jaki moduł... Ile max moga pozerac np. dwa VCO, albo Sekwencer?

Co do stabilności to myślałem o zwykłym stabilizatorze na 7815 i podobnym na ujemne + tranzystor dla wiekszego prądu. Ale moze zmienie idee na REF + jakis OPA + tranzystory, wszystko oczywiście w sprzęzeniu, wiec dokładnosc i bezszumowość napięcia powinna być gwarantowana :)
  • #27 2047830
    DonWitto
    Poziom 12  
    Wiesz co - może dużo a może mało - zbyt ogólna jest ta dyskusja aby wnikać w takie detale - zależy jak i z czego będą te moduły.

Natomiast teraz mam dla Ciebie taka propozycję - zbuduj sobie na początek clona DS7 (lub DS8 - bardziej rozbudowany z generatorem szumu). Jest to taki mikro syntezatorek - prosta kompaktowa konstrukcja, duże możliwości regulacji, a zmontować to można dosłownie na płytce uniwersalnej.
    Szczegóły znajdziesz na stronce: http://m.bareille.free.fr/ds7clone/ds7.htm - schematy, opis, przykładowe sample.
    Zdobyte doświadczenie na pewno sie przyda przy konstrukcji czegoś większego.
    A ja póki co wracam do montowania mojego clona minimooga :D Jak projekt zostanie ukończony na pewno podziele się wrażeniami na łamach forum.
    Załączniki:
    • Budowa syntezatora analogowego modularnego – od czego zacząć, co powinien mieć? 01-12-05_1943.jpg (33.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 2047960
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Hm... Konstrukcja wygląda ciekawie, Moze złoże to jako jeden z modułów do syntezatorka mojego. Najlepiej pare takich - np. 3 (w koncu mam 10 slotów, czymś musze je zająć). Tylko być moze bede musiał płytke przerabiać, bo nie wiem czy ta bedzie pasowała wymiarami do racka mojego, płytki tam są 200x160 bodajże. W sumie to nawet pare takich by się zmieściło na płytce, problem tylko z potencjometrami - nie zmiesciłyby sie na panelu ;).

A co do poboru prądu - bo nadal mnie to nurtuje. Na ile można oszacować pobór prądu, dajmy na to VCO, VCA, czy też sekwencera. Albo prościej - ile prądu zjada jeden, średni op-amp?

Ale abstrahując od mocy zasilacza - na czym przeprowadzić stabilizacje? czy scalone regulatory napięcia wystarczą (chodzi mi o serie 78xx) czy trzeba coś wiecej? No i jakie napięcia? 2x15V to podstawa, ale jeszcze jakieś 5V by sie przydało, chociazby do zasilania logiki w sekwencerze...

A może zrobić zasilanie osobno na każdej płytce? tzn puscic tylko przez mostek i kondensatory +/- 20V i je stabilizować na każdej płytce osobno?

A minimoog śliczny ^_^
  • #29 2048098
    DonWitto
    Poziom 12  
    Mając schemat możesz okreslić pobór prądu (zasilanie układów, prądy polaryzacyjne itp). Dane techniczne układów znajdziesz w notach katalogowych - bez problemu do sciągnięcia nawet z elektrody (PDFy).

W Minimoogu oryginalnie był zastosowany transformator F-91X - 2x20V - 2x0.3A, stabilizator na elementach dyskretnych (+ - 10V) wyposażony w kompensacje temperaturową oraz tzw. "remote voltage sensing" - takie sprzężenie ktore było osobnymi liniami połaczone z modułem VCO i kontrolowało stabilność napięcia bezpośrednio na VCO - najistotniejsza sprawa!!!
    W Micromoogu natomiast jest mniej rozbudowany uklad w oparciu o MC1468 - może to warto podpatrzeć),
    W MoogRouge - klasyczny układ na 7812 i 7912 (podobnie w KORGach z serii MS).
    Czyli jak widać - im bardziej prosty syntezator tym i bardziej prosty układ zasilania.
    Myśle że w twoim przypadku wystarczy dobry scalony stabilizator i od tego chyba zacznij - jakby sprawiał jakies problemy to zawsze można wmontować inny
  • #30 2048171
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Hm... no własnie nigdy nie wiem co jest w karcie katalogowej poborem prądu, bo niczego jako takowy nie ma opisanego :(.

Transformator dam zatem 2x18V 100VA - takie coś kosztuje ~40zł na toroidy.pl a tyle moja kieszeń jest w stanie znieść. Chociaz nie wiem czy to nie za duża moc jak na syntezator. Obawiam sie ze tak, a nie chce ładować kasy nadmiarowej w to, bo i po co? Moze 50VA by wystarczylo? Chyba tak... a 50VA to 25zł :).

Wiec stabilizacja na 7815 i 7915 zostaje :) Jeden problem z głowy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy modularnego syntezatora analogowego, zaczynając od podstawowych modułów i zasilania. Podstawowe elementy to VCO (oscylatory napięciowo sterowane), generatory szumu (biały, różowy), obwiednie ADSR (Attack, Decay, Sustain, Release) oraz VCA (wzmacniacz sterowany napięciem). Envelope generator (ADSR) służy do kształtowania dynamiki dźwięku. Moduły powinny być zaprojektowane modułowo, umożliwiając rozbudowę systemu. Zasilacz powinien dostarczać stabilne napięcia symetryczne ±12V lub ±15V oraz +5V dla logiki, z prądem około 1-2A, zależnie od liczby modułów (ok. 10 modułów). Stabilizacja może być realizowana za pomocą popularnych układów 78xx/79xx lub bardziej precyzyjnych układów liniowych z kompensacją temperaturową. Wskazane jest osobne zasilanie i filtracja dla poszczególnych modułów. Do generacji prostych rytmów (bitów) stosuje się generatory prostokątne z regulacją częstotliwości i wygaszaniem amplitudy, np. na bazie elementów L-C lub układów scalonych SN76477. Do sterowania częstotliwością VCO używa się napięcia sterującego (CV - control voltage), typowo 1V/oct. Moduł sample & hold służy do próbkowania i utrzymania napięcia, co pozwala na generowanie losowych lub sekwencyjnych wartości sterujących. Wskazane są filtry VCF jako osobne moduły, które można stosować zarówno do sygnałów z generatorów, jak i zewnętrznych źródeł. Do symulacji i projektowania polecano programy SynthFactory i FX2. W dyskusji pojawiły się odwołania do klasycznych konstrukcji z czasopism Radioelektronik i Radioamator, a także do projektów takich jak DS7, DS8, Sound Lab Mini-Synth oraz FORMANT. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami dotyczącymi doboru elementów, schematów i konstrukcji płytek PCB, a także problemów z dostępnością niektórych układów scalonych. Poruszono też temat integracji z klawiaturą MIDI (np. Yamaha PSR-200) oraz synchronizacji z komputerem. Wskazano, że budowa analogowego syntezatora modularnego wymaga stopniowego podejścia, zaczynając od prostych generatorów i obwiedni, a następnie rozbudowy o kolejne moduły.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA