logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt prostego syntezatora analogowego dla początkującego elektronika

Dj kici 21 Gru 2006 12:31 7485 18
REKLAMA
  • #1 3355222
    Dj kici
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam! Szukam projektu jakiegoś prymitywnego syntezatora analogowego.
    Niekoniecznie musi być w pełni analogowy choć słyszałem że mają lepsze brzmienie. Może sie opierać na jakimś cyfrowym scalaku albo nawet na kilku. Musze mieć przynajmniej:

-schemat montażowy
    -wykaz elementów

P.S. Jestem dopiero początkującym "elektronikiem" i proszę postarać się o jak najmniej skomplikowany projekt.

Pozdrawiam Dj Kicior
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3355490
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6173
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji …
  • REKLAMA
  • #3 3494401
    tschaya
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    W sieci można znajdziesz wiele tego typu projektów. Podam kilka linków:
    1. Projekt Hobbit (także inne)http://www.elby-designs.com/hobbit/hobbit-about.htm
    2. Syntezator modularny ASM http://home.swipnet.se/cfmd/synths/friends/stopp/
    3. Projekt LITTLEMAN http://staffwww.itn.liu.se/~nikro/diy/littleman/
    4. A tu scalak z 8-bitowego commodore plus komputer = syntezator (nieskomplikowany projekt) http://www.asciilifeform.com/parallelsid/parasid.html
    oraz wersja robudowana na mikrokontrolerach PIC http://www.ucapps.de/ MIDIbox SID. Z tej strony robię sterownik midi - działa, więc stronę polecam.
  • #4 4134308
    Alchemik2600
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Jeśli jesteś zainteresowany to mam schemat syntezatora ARP2600 jest to pół modularny i trochę rozbudowany syntezator analogowy. Posiada około 50-60 potencjometrów, trochę przełączników i masę gniazd. W zasadzie mam kompletną dokumentację łącznie z wykazem elementów, schematami, projektami płytek drukowanych jak i obudowy. Mój mail: xylorhin(_at_)gazeta.pl
  • #5 4134819
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2053
    Witam,
    schematow jest sporo, moze na poczatek przeanalizuj kostke SN76477 to scalony syntezator monofoniczny, masz tam wszystkie potrzebne bloki do uzyskania sporej ilosci brzmien i efektow.
    Jezeli interesuje cie cos bardziej ambitnego to poszukaj RadioElektronika z lat 80tych tam byly schematy syntezatorow analogowych na wzm. operacyjnych w razie czego moge ci je podelsac.
    W przypadku problemow sluze pomoca.
    Najprostrzy syntezator uzyskasz gdy skonstruujesz generator o przestrajanej czestotliwosci nawet na 2 tranzystorach dalej dolazysz wzmacniacz regulowany napieciem a wzmacniacz bedziesz sterowal z tzw. generatora obwiedni czyli z ukladu dajacego impuls o zadanych parametrach i czasie trwania zaleznych od czasu nacisniecia klawisza i wlasnych ustawien.
    Pozdrawiam

PS kolego Alchemik2600 czy moge prosic o ten schemat ARP'a.
  • #6 4153886
    Dj kici
    Poziom 12  
    Przepraszam że tak późno się odzywam ale zupełnie zapomniałem że napisałem wogóle napisałem tego posta :) viayner możesz dać mi schemat tego czegoś na dwóch tranzystorach bo ja chyba nawet kiedyś takie coś zrobiłem. A co do tej kostki sn76477 to: po pierwsze jest ona nieco drogra po drugie trzeba mieć jakiś do niej schemat i takie tam. Ja w ogóle zrobiłem sobie ostatnio kit jabela j-19 generator efektów dźwiękowych i ma 5 potencjomentrów i nawet nieźle daje czadu. Aha i jeszcze podeślij mi te numery radio elektronika mój email jzagorski(_at_)wp.pl
  • REKLAMA
  • #8 4154195
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    czy twoja poczta wytrzyma 10MB te pliki sa niestety spore.
    Ten generatorek masz tu:
    Projekt prostego syntezatora analogowego dla początkującego elektronika
    Dziala to tak ze regulujesz czestotliowsc za pomoca zmiany pojemnosci c1,c2 i rezystancji R3,R4, duzo latwiej jak dasz zamiast jednego rezystora potencjometr, jezeli c1=c2 to wypelnienie przebiegu prostokatnego masz 50% (R3=R4), dajac szereg potencjometrow z zestykami masz klawiature, niestety narazie to tylko brzeczy ale to pierwszy krok. Trzeba by dodac jakis uklad do obwiedni czyli uklad zmieniajacy w czasie wzmocnienie sygnalu wyjsciowego z generatora.
    Generatorki takie mozesz sobie zrobic na czymkolwiek jak np. 555 czy 4047.
    Rozwaz SN76477 tam wszystko jest w jednej kostce a aplikacja jest prosta pare potencjometrow i kondensatorow.
    Pozdrawiam

przypomnialo mi sie jeszcze nie przejmuj sie prostota tego ukladziku wiekszosc polskich organow elektrycznych i podobnych konstrukcji z lat 70tych sie na tym opierala.
  • #9 4157410
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Można też się pobawić w układ mieszany: generatory robisz na jakimś mikroprocesorze (np. ATmega), mpsor steruje przetwornikiem C/A, z przetwornika wychodzimy na analogowy filtr przestrajany i wzmacniacz sterowany napięciem. Jako generator obwiedni można użyć układów robionych na piechotę albo drugiego mikroprocesora z przetwornikami C/A.

Zastosowanie mikroprocesorów daje możliwość generacji dużo większej ilości kształtów przebiegów generatora i dużo większą stabilność generowania częstotliwości niż to jest możliwe w przypadku układów analogowych (do tego montowanych i uruchamianych w warunkach amatorskich).
    Dodatkowo mpsory dają możliwość łatwego sterowania przez łącze MIDI.

Generowanie cyfrowe jest prostą czynnością.

Masz tablicę zawierającą jeden okres przebiegu, najlepiej jak tablica ma długość będącą wielokrotnością liczby 2 (256, 512)

Przyjmujesz sobie jakąś częstotliwość próbkowania (musi być przynajmniej 2 razy większa niż maksymalna generowana częstotliwość).

Ogólnie zasada wynika z generowania fazy sygnału i przetwarzania tego tablicowo na wartość próbki

$$fwy=\frac{fp}{N}*dp$$

fp - częstotliwość próbkowania
    N - długość tablicy z przebiegiem
    dp - przyrost fazy

zapisując dp jako część całkowitą i ułamkową

dp=M+L/65536 (czyli 3 bajty) M=0..255, L=0..65535

można bardzo precyzyjnie ustawiać częstotliwość

powiedzmy N=256, fp=50000 Hz

dp={M=0, L=1}

fwy=(50000/256)*(1/65536)=0,00298 Hz

np. a razkreślne = 440 Hz wymaga ustawienia

M=2 i L=16568

co daje

fwy=(50000/256)*(2+16568/65536)=440,001488 Hz
  • REKLAMA
  • #10 4158972
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    kolega Pawel Es opisal tzw. synteze wave table, notabene stosowana dosc powszechnie we wspolczesnych konstrukcjach syntezatorow i keyboardow. Ma ona jedna dosc istotna wade - brzmienie, jest ono niestety cyfrowe i niestety zaden cyfrowy instrument (no w rozsadnej cenie) nie osiagnie brzmienia analoga w ten sposob.
    Ale metoda na synteze dzwieku dobra, sam sie w to bawilem swego czasu i polecam jako alternatywe, rozwinieciem tego bedzie sampler gdzie tablica z wzorem probki moze byc zmienna i wgrywana do procesora.
    Pozdrawiam
  • #11 4167314
    Dj kici
    Poziom 12  
    Ej ludzie! ja jestem dopiero w 2 klasie gimnazjum to nie piszcie mi zadnych wzorów matematycznych bo po pierwsze jeszcze tego niem mam a po drugie ledwo mam 3 z matmy!!!! Aha i w którym miejscu wstawic potencjometr co do tego układziku i viayner napisz wykaz elementów! Aha i zdaje mi sie że wytrzyma. Dobranoc
  • #12 4168479
    Paweł Es.
    Didżej, to jak ty biedaku chcesz uprawiać elektronikę nie poznając wzorów opisujących rzeczywistość elektroniczną ?

Na oślep chcesz strzelać a Wielki Elektronik ma kule nosić ??? ;) :D

Bierz się chłopie za matmę, bo bez tego ani rusz na wyższym poziomie a chyba nie chcesz się zatrzymać w pół drogi ?? :))

Pozdrawiam

Paweł
  • #13 4174471
    Dj kici
    Poziom 12  
    Hę!? A ty panie Pawełku ile miałeś z matmy???
  • #14 4174564
    Paweł Es.
    Trudno powiedzięć jednoznacznie, bo zależnie od zaliczanego przedmiotu wmuszano w nas różne działy matematyki potrzebnej do pojęcia danej dziedziny ale przeważnie od 4 (w skali do 5 jaka wtedy panowała) :)

Tym niemniej ćwicz matematykę, bo niestety elektronika się na niej opiera i niezawsze da się przeskoczyć ten zakres wiedzy.
    Niestety w wielu przypadkach trzeba umieć wyprowadzić wzór opisujacy układ (bo, np. producent "zapomniał" dołączyć zasadę działania lub obliczania parametrów względnie to co podał ma się nijak do tego co jest i trzeba zakasać rękawów i odwalać za niego czarną robotę).

Oczywiście część matematyki wtłaczana w szkołach ma się nijak do potrzeb przeciętnego człowieka czy nawet elektronika ale cóż, nie ja wymyśliłem program szkolny.

Pozdrawiam

Paweł

PS Już zwykłe układy z rezystorami mogą dostarczyć "niezapomnianych" wrażeń przy sumowaniu, mnożeniu i liczeniu odwrotności ;)
  • #15 4175153
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    jezeli pytales o dane elementow do tego prostego generatorka co ci schemat podalem to prosze:
    potencjometr wstawiasz zamiast rezystora R3 lub R4 - ale jednego wystarczy.
    Tranzystroy dowolne NPN BC107, 237, 147, 520, 413, 2N2222, praktycznie kazdy tu bedzie chodzil nawet tranzystory mocy.
    Kondensator wyjsciowy - od kolektora tranzystora do wyjscia to mozesz dac dowolny z tego zakresu powiedzmy 220n, 470n, 1u, 2.2u.
    Czesctotliowsc zalezy od R3, R4 (jednym z nich jest potencjometr) i C1, C2, te wartosci co sa na schemacie powinny dac ci dzwieki w zakresie dolu-srodka pasma akustycznego, zasada jest taka , mniejsza pojemnosc C1 lub C2 wyzszy dzwiek, z rezystorami odwrotnie:
    http://www.eres.alpha.pl/elektronika/print.php?type=A&item_id=320
    Pozdrawiam
  • #16 4177582
    Dj kici
    Poziom 12  
    Dobra już się zabieram za naukę. Ale nie jestem pewny czy akurat będę elektronikiem bo chciałbym też być realizatorem dźwięku albo coś w tym rodzaju ale do tego matematyka też się troszkę przyda. Mam jeszcze takie jedno pytanie: mam siedmioletni komputer i prawie nic (oprócz nowej nagrywarki i zasilacza) nie było w nim wymieniane. Co może być powodem tego że resetuje mi się komputer podczas włączania gier? Czy to cpu się przegrzewa? Chociaż wątpie bo jak mam cubase włączone to jest żużycie 160% i nic się nie dzieje? Niewiem. Ja mam karte graficzną nvidia TNT2 256 ram . Dzięki za pomoc (jak mi pomożecie :) Nno to dowidzenia!
  • #17 4177632
    Paweł Es.
    Zakładając, że coś ci się nie żre w oprogramowaniu (zamulony dysk, fragmentacja) to może spróbuj go odkurzyć, najlepiej sprężonym powietrzem (i ewentualnie pędzelkiem), często to pomaga. Tylko rozbierz go na kawałki z wyjęciem kart rozszerzeń by dokładnie oczyścić z kurzu.
    Przy okazji poruszysz złącza, to też pomaga.

Czasami kurz + okresowa wilgoć w powietrzu powoduje mostkowanie i nieprzewidziane zachowanie się komputera. Niestety układ wentylacji PC jest taki, że ciągnie powietrze do środka razem z kurzem a elektrostatyka w środku wyłapuje kurz (filtracyjna działalność komputera ;) )
  • #18 4190657
    Dj kici
    Poziom 12  
    Nie dość że mi sie resetuje to pojawia się o taki komunikat.A kiedyś mi wszystko działało. Ostatnio wymieniłem wszystkie wiatraczki w kompie oczyściłem wszystko z kurzu i nic nie pomaga. Co robić?!
    Ps. ta gra to HP 2
    Załączniki:
    • Projekt prostego syntezatora analogowego dla początkującego elektronika dowód zbrodni1.JPG (29.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 4554388
    Dj kici
    Poziom 12  
    a KTOś MA PCB DO TEGO SYNTHA LITTLEMANA?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania prostego projektu syntezatora analogowego dla początkującego elektronika, z wymaganiami posiadania schematu montażowego i wykazu elementów. Zaproponowano różne rozwiązania, w tym projekty oparte na scalaku SN76477 – monofonicznym syntezatorze zintegrowanym, który zawiera wszystkie niezbędne bloki do generacji dźwięku i efektów, oraz proste generatory na dwóch tranzystorach NPN (np. BC107, 2N2222) z regulacją częstotliwości za pomocą potencjometru. Podano linki do projektów Hobbit, ASM modularnego syntezatora, Littleman oraz syntezatora opartego na scalaku SID z Commodore 64 i mikrokontrolerach PIC. Wspomniano o bardziej rozbudowanym, półmodularnym syntezatorze ARP2600 z kompletną dokumentacją. Poruszono temat syntezy cyfrowej (wave table) realizowanej przez mikrokontrolery (np. ATmega) z przetwornikami C/A, umożliwiającej stabilne generowanie przebiegów i sterowanie MIDI, choć z cyfrowym brzmieniem różniącym się od analogowego. Omówiono podstawy konstrukcji generatorów prostokątnych na układach 555 lub 4047 oraz rolę generatora obwiedni do modulacji sygnału. Autor dyskusji podkreślił potrzebę prostoty projektu i ograniczone umiejętności matematyczne, co zostało uwzględnione w propozycjach. Dodatkowo pojawiły się pytania niezwiązane z tematem syntezatora, dotyczące problemów z resetowaniem się komputera podczas gier.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA