logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotowoltaika w firmie: Formalności i stawki odkupu energii

Lisciasty 07 Gru 2018 21:25 5724 32
REKLAMA
  • #1 17611716
    Lisciasty
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    Wiecie może jak wygląda od strony formalnej korzystanie z fotowoltaiki przez jednoosobową działalność gospodarczą lub spółkę?
    Dużo jest z tym papierologii? Jakie stawki są za odkup energii?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17619978
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1321
    Pierwsze trzeba się udać do operatora sieci elektroenergetycznej z wypełnionym wnioskiem o wydanie warunków przyłączenia do sieci elektroenergetycznej.
    Formularz wniosku i taryfa, o którą pytasz, dostępne na stronie operatora.
    Wydanie warunków przyłączenia następuje po rozpoznaniu sprawy, obecnego przyłącza itp. i jest bezpłatne.
    Warunki przyłączenia określają czy i co wy,aga przebudowy w przyłączu. Na pewno układ pomiarowy. Określa się też wtedy opłatę za przyłączenie.
    Jeżeli wszystko dla stron jest OK następuje podpisanie umowy o przyłączenie, a po jej realizacji i opłaceniu - podpisanie umowy na dostawę i odbiór energii.
    Faktury za energię będą przychodem lub kosztem w zależności od bilansu - "kto komu"
  • #3 17620769
    Lisciasty
    Poziom 21  
    Dzięki :]
    Ktoś coś jeszcze może dodać? Jakieś ewentualne problemy czy opór energetyki?
  • #4 17620850
    jozgo
    Poziom 42  
    Pracowałem w energetyce i wiem, że warunki przyłączenia wydaje się z automatu.
    Są tu rygory czasowe tak jak i przy podpisywania uetyki.mów, oraz realizacji przyłączenia.
    Wskaźniki w tych sprawach ocenia Urząd Regulacji Energ.
  • #5 17621015
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 17621020
    Lisciasty
    Poziom 21  
    [facepalm]...
  • #7 17621108
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 17621254
    Leon444
    Poziom 26  
    Ocena: 352
    Stać Cię na wypożyczanie farm PV ale sam budujesz instalacje na najtańszych szrotowych panelach i aukumulatorach z autozłomu?
    Dajcież spokój 😂😂😂teraz to już jestem pewien ze „latasz” po forum i nabijasz sobie punkty za posty...
  • #9 17621264
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 17621349
    Lisciasty
    Poziom 21  
    Styl życia stylem życia a robienie druciarstwa komuś na zlecenie to proszenie się o duże problemy.
  • #11 17621797
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #12 17641801
    ww2703
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam. Dołączam do pytania z tematu.
    Granicą męki inwestycyjnej dla firm jest podobno 50kWp. Czy ktoś z Was orientuje się czy inwestycja w fotowoltaikę on grid rozłożona na kilka etapów po 50kWp może uchronić przed pozwoleniem na budowę i resztą papierologii?
  • #13 17642038
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 17642292
    ww2703
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Off grid? Czyli magazyn też? Jaka cena dla mocy generatora 50kW i 100kW?
  • #15 17642341
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 17642374
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1003
    Lisciasty, najpierw pytanie ile kWh zapotrzebowania dziennego. Następnie czy nie trzeba projektu do zamocowania paneli na dachu. Koszt utrzymania. Kto i za ile ubezpieczy tą instalacje. Jak to przejdziesz to już do energetyki raczej nie pójdziesz.
  • REKLAMA
  • #17 17643071
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 17643567
    Lisciasty
    Poziom 21  
    pkorol napisał:
    Jestem chyba jedyną osobą która czekała na podwyżki prądu, byłem pewny że im się nie uda tego odkręcić, niestety wywinęły się.

Widać że jesteś jednym z tych inteligentów, którzy cenę energii zawężają tylko do swojego partykularnego interesu
    i nie rozumiesz, że to dotknie absolutnie wszystkie produkty i usługi, z których korzystasz na co dzień.
  • #19 17643591
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 17643746
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4784
    Lisciasty napisał:
    Wiecie może jak wygląda od strony formalnej korzystanie z fotowoltaiki przez jednoosobową działalność gospodarczą lub spółkę?
    Dużo jest z tym papierologii? Jakie stawki są za odkup energii?

Ty zostaw stawki za odkup energii na ostatnie miejsce, a na początek zajmij się relacjami z urzędem skarbowym. Wszystkie zasady dotyczące osób prywatnych nie dotyczą osób prowadzących działalność gospodarczą o ile nie jest to wyraźnie zaznaczone. Dlatego przewiduję moc kłopotów i grosze przychodu. Ale musisz to sam sprawdzić.
  • #21 17643772
    jozgo
    Poziom 42  
    Jeżeli, jak rozumiem, prowadzisz działalność gospodarczej we własnym imieniu, czyli jako osoba fizyczna, a nie spółka prawa handlowego, to w urzędzie gdzie masz zgłoszoną działalność zgłaszasz poszerzenie zakresu działalności o wytwarzanie energii elektrycznej. Ten urząd powiadamia Urząd Skarbowy i Urząd Statystyczny - Regon. Jeżeli w tym wypadku dochodzą jakieś jeszcze wymagania to sprawa tego urzędu aby Cię poinformować. Księgowo dla skarbowego sprawa prosta kupujesz energię do firmy - to koszt, sprzedajesz - to przychód. To wychodzi z faktury operatora sieci.
  • #22 17643817
    retrofood
    jozgo napisał:
    Jeżeli, jak rozumiem, prowadzisz działalność gospodarczej we własnym imieniu, czyli jako osoba fizyczna, a nie spółka prawa handlowego, to w urzędzie gdzie masz zgłoszoną działalność zgłaszasz poszerzenie zakresu działalności o wytwarzanie energii elektrycznej.
    Nie wiem czy wystarczy zgłoszenie, jest to działalność podakcyzowa.
  • #23 17643823
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6540
    jozgo napisał:
    ...Ten urząd powiadamia Urząd Skarbowy i Urząd Statystyczny - Regon. Jeżeli w tym wypadku dochodzą jakieś jeszcze wymagania to sprawa tego urzędu aby Cię poinformować...

Od kiedy to urząd prowadzący (rejestrujący) ewidencję działalności gospodarczej (w tym przypadku Urząd Miasta lub Urząd Gminy) powiadamia jakie formalności trzeba jeszcze wykonać aby móc prowadzić wpisaną do rejestru działalność gospodarczą? Ja mam wpisane ok. 100 PKD w swojej działalności w tym wiele koncesjonowanych lub wymagających pozwolenia. Większości z nich nie wykonuję a są wpisane tak na wszelki wypadek. Nikt mi nigdy nie powiadamiał co mam zrobić aby móc rzeczywiście dana działalność wykonywać. Gdzieś czytałem w pouczeniu, że wpis do ewidencji nie upoważnia do wykonywania danej działalności jeżeli jej wykonywanie jest obwarowane dodatkowymi wymaganiami uwidocznionymi w przepisach prawa.
  • #24 17644116
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Wystarczy magiczna formułka: Zakład Produkcyjno Usługowy i praktycznie można wszystko.
  • #25 17644139
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ryszard49 napisał:
    Wystarczy magiczna formułka: Zakład Produkcyjno Usługowy i praktycznie można wszystko.

Nazwa działalności (firmy) nie musi mieć cokolwiek wspólnego z wykonywaną działalnością. Ważne są ściśle opisane numery PKD. Zgłaszając (rozszerzając) działalność gospodarczą podaje się numery PKD a nie określenie słowne wykonywanej działalności gospodarczej. Magiczna formułka nie ma nic do rzeczy. Każdy podany nr PKD ma ściśle określony słownie zakres działalności.
  • #26 17644167
    Ryszard49
    Poziom 39  
    DiZMar, podałem co pod tą nazwą można robić, po prostu możesz wszystko. Możesz zgłaszać co tylko tobie przyjdzie do głowy a nie jest zabronione.
  • #27 17644205
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ryszard49 napisał:
    DiZMar, podałem co pod tą nazwą można robić, po prostu możesz wszystko. Możesz zgłaszać co tylko tobie przyjdzie do głowy a nie jest zabronione.

Pod warunkiem, że we wpisie są odpowiednie numery PKD które możesz podać bez jakichkolwiek ograniczeń. Powtarzam:
    Nazwa firmy nie upoważnia do wykonywania czegokolwiek. Do wykonywania konkretnej działalności upoważnia jedynie odpowiedni nr PKD wpisany w rubrykę o zakresie działalności. Ja mam nazwę z której nic nie wynika. Nie słyszałem aby kogoś ścigano tylko dlatego, że nie miał wpisanego numeru PKD. Zdarzało się, że ktoś miał dany rodzaj działalności w nazwie (Sklep Monopolowy) (jak to Ty sugerujesz) i miał wpisane odpowiednie PKD ale nie miał ważnej koncesji na sprzedaż alkoholu wydawanej przez Urząd Miasta/Dzielnicy/Gminy a alkohol sprzedawał. Był to wtedy nielegalny handel alkoholem.
  • #28 17644300
    retrofood
    Ryszard49 napisał:

To chyba tylko w Erze. W Polsce bez szans.
  • #29 17644324
    DiZMar
    Poziom 43  
    pkorol napisał:
    Jestem chyba jedyną osobą która czekała na podwyżki prądu, byłem pewny że im się nie uda tego odkręcić, niestety wywinęły się.

Przecież ewentualna podwyżka cen prądu (wiadomo, że przynajmniej na razie jej nie będzie) nie wpłynęłaby na cenę zakupu przez sieci energetyczne od wytwórców energii ze źródeł odnawialnych. Nic by to Tobie nie dało.
  • #30 17644356
    Ryszard49
    Poziom 39  
    retrofood, odpowiem cytatem "Człowiek uczy się przez całe życie, a i tak umiera głupi.".

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono formalności związane z korzystaniem z fotowoltaiki w jednoosobowej działalności gospodarczej oraz spółkach. Użytkownicy wskazali, że pierwszym krokiem jest złożenie wniosku do operatora sieci elektroenergetycznej o warunki przyłączenia, co jest bezpłatne. Po uzyskaniu warunków, następuje podpisanie umowy o przyłączenie oraz umowy na dostawę energii. Wspomniano również o możliwościach wypożyczenia instalacji PV, co może być korzystniejsze niż zakup. Użytkownicy zwrócili uwagę na różne aspekty prawne, w tym konieczność zgłoszenia działalności związanej z wytwarzaniem energii elektrycznej oraz różnice w traktowaniu osób fizycznych i firm przez urzędy. Poruszono także kwestie związane z kosztami i stawkami odkupu energii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA