logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo yoga 300-11ibr - Instalacja windowsa 7 z usb

zysio89 10 Gru 2018 21:32 5271 14
REKLAMA
  • #1 17618480
    zysio89
    Poziom 10  
    Witam, mógłby mi ktoś podpowiedzieć w czym tkwi problem, posiadam Lenovo yoga 300-11ibr i po rozruchu pendrive z Windowsem zatrzymuje mi się na tym etapie Lenovo yoga 300-11ibr - Instalacja windowsa 7 z usb
    Sprawdzałem na 2 laptopie nie ma tego problemu, czy może być taka ewentualność że mogłem coś źle ustawić w biosie?
  • REKLAMA
  • #2 17618681
    autodiag.mg

Poziom 21  
    Ocena: 131
    Przerabiałem to samo u siebie na takim samym modelu laptopa. Za duży rozmiar pendrive. U mnie max do instalacji windowsa to był 4GB. Wszystko powyżej powodowało błąd jak u Ciebie. Napisz czy pomogło.
    Konto firmowe:
    AUTODIAG
    Skłodowskiej 91E, Lubin, 59-300 | Strona WWW: https://elektronik.lubin.pl
  • REKLAMA
  • #3 17618958
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8238
    Jeśli próbujesz instalować z portu USB 3.0 to nie uda się (niezmodyfikowana wersja instalacyjna nie obsługuje USB 3.0) - przełóż pendrive do portu starszej generacji i wtedy uruchom instalator.
  • #5 17619323
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 194
    Twoja instalka Windowsa nie ma sterowników do USB potrzebnych do twojego sprzętu. Użyj albo nowszej instalacji która takowe ma już zintegrowane, albo na tym ekranie włóż płytę ze sterownikami którą pewnie masz od komputera. Trochę to dziwne, ale właśnie miałem ten sam problem. Ja wybrałem sterownik z płyty, ale nie jestem pewien czy wskazałem właściwy, bo długo go szukał i nie znalazł. Zrestartowałem instalację z włożoną płytą CD i po ponownym uruchomieniu dysk już był wykryty. Być może instalator Windowsa sam znalazł to co mu potrzebne.
  • #6 17619687
    autodiag.mg

Poziom 21  
    Nie nie, nie chodzi o sterowniki do dysku SSD tylko o to, że instalator win7 czy tam 10 nie widzi urządzenia z którego ma się instalować. U mnie problem się rozwiązał po zmianie pendrive na pojemność 4GB i wszystko zaczęło śmigać. Ale może niech autor tematu się wypowie.
    Konto firmowe:
    AUTODIAG
  • #7 17619785
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 194
    Nie wiem jaki wpływ miała by mieć zmiana rozmiaru pendrive (spróbować nie zaszkodzi), ale instalowałem (dzisiaj) z pendrive o pojemności 32GB i miałem ten sam komunikat. Po włożeniu płyty ze sterownikami do DVD i zainstalowaniu systemu z USB już bez tego komunikatu. Zobaczyłem natomiast, że sterowniki do USB mam zainstalowane. Tydzień wcześniej zmieniałem w tym komputerze dysk na SSD i instalacja poszła bezproblemowo, ale problemem było to, że po instalacji nie czytał pendrive. Oczywiście w niezainstalowanych urządzeniach brakowało sterowników do USB. Musiałem je doinstalować z płyty. Stąd obstawiam, że to one są powodem problemów.
  • #8 17621051
    zysio89
    Poziom 10  
    Spróbuję na mniejszym pendrive tylko muszę najpierw takiego poszukać i oczywiście dam znac;) Ale zastanawiające jest dla mnie to co do tego rozwiązania to że na innym lapku rusza bez tego komunikatu. Co do 2 teorii z wejsciem usb 3.0 i proszę tu o wyrozumiałość xD to mam jeszcze 2 inne w tym sprzecie i one sa starszego typu? Bo próbowałem na wszystkich i jest to samo, a jeżeli chodzi o sterowniki też proszę o chwilkę cierpliwości z tym rozwiązaniem bo to nie mój laptop, a właściciel nie przekazał mi sterowników do niego.
  • REKLAMA
  • #10 17625129
    zysio89
    Poziom 10  
    Sprawdzałem na pendrive 8GB i nie pomogło
  • #11 17625403
    autodiag.mg

Poziom 21  
    4GB u mnie to był maksymalny rozmiar pendrive. Na 8GB był komunikat jak u Ciebie.
    Konto firmowe:
    AUTODIAG
  • #12 17648216
    zysio89
    Poziom 10  
    Próba instalacji na pendrive 4gb też nie pomogla
  • #13 17648220
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    Rozmiar nosnika nie ma znaczenia. Zle utworzyles nosnik instalacyjny lub brakuje sterownikow do kontrolera usb.
  • REKLAMA
  • #14 17648239
    zysio89
    Poziom 10  
    Na moim dellu nośnik rusza normalnie bez znaczenia od rozmiaru więc zgodzę się z tą wersją. Właściciel twierdzi że nie dostał do niego w zestawie sterowników, więc ściągnąłem z Internetu do tej wersji pakiet wszystkich sterowników i przeinstalowalem lecz też nie pomoglo :x
  • #15 19158589
    luki230
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Zrób botowalnego pendriva a następnie dograj sterowniki USB programem z załącznika.
    Załączniki:
    • WindowsImageTool.zip (28.81 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows 7 na laptopie Lenovo Yoga 300-11ibr z pendrive'a, który zatrzymuje się na etapie rozruchu. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn: zbyt duży rozmiar pendrive'a (zalecany maksymalny rozmiar to 4GB), użycie portu USB 3.0, który nie jest obsługiwany przez niezmodyfikowaną wersję instalacyjną, oraz brak odpowiednich sterowników USB. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, że zmiana pendrive'a na mniejszy rozmiar lub użycie płyty ze sterownikami rozwiązało ich problemy. Wskazano również, że poprawne utworzenie nośnika instalacyjnego oraz zainstalowanie sterowników USB może być kluczowe dla pomyślnej instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA