logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linia kablowa 15 kV chyba będzie na mojej działce

zendar 10 Gru 2018 22:28 1347 4
REKLAMA
  • #1 17618662
    zendar
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Posiadam działkę ok 0.5 ha, na papierze są to nieużytki rolne. W praktyce na 2/3 działki rośnie ok 25 letni las brzozowy.
    Otrzymałem dziś od od reprezentanta jednej z spółek energetycznych zaproszenie do rokowań. Chcą zgody na założenie i przeprowadzenie podziemnej lini kablowej 15 kV na mojej działce.
    Z działką wiążę duże plany na przyszłość, a planowana linia przebiega ukośnie środkiem działki na jej 1/3 obszaru. Zdecydowanie mi się to nie podoba, tylko pytanie co ja mogę...
    Prosiłbym o poradę, co zrobić w takiej sytuacji, pewnie niejeden z Was miał styczność z podobnymi historiami.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17618815
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 182
    Mieliśmy podobną sytuację. Działka miała kształt prostokąta (też rolna) i też mieli do zakopania linię 15kV. Oczywiście najłatwiej było po przekątnej ale nie wyraziliśmy na to zgody. Zrobili więc nowy projekt z uwzględnieniem naszych uwag czyli równolegle do granicy działki. W zamian za udostępnienie działki zgodzili się wymienić przyłącze do budynku ok 30 m na izolowane oraz wynieść urządzenia pomiarowe na zewnątrz budynku. Całe szczęście że wszystko było na papierze, ponieważ po zakopaniu kabla sprawa ucichła. Dopiero po piśmie do ZE z przypomnieniem o umowie prace zostały wykonane.
  • REKLAMA
  • #4 17620298
    dasilvaart
    Poziom 24  
    Ocena: 113
    Opiszę Ci sytuację
    Nowo powstała farma słoneczna, potrzeba poprzez pole orne przeprowadzić 400m linki ziemnej SN (15kV).
    Właściciel zażądał pewnej kwoty pieniędzy za posadowienie kabla pod ziemią i jednocześnie nie zgodził się na posadowienie nowych słupów na jego polu.
    Słupy przeszkadzają w pracy maszyn rolniczych - tak to wytłumaczył.
    Firma nie zgodziła się i ..... po próbach z prawnikami a trwało to dosyć długo jednak musieli wypłacić kasę właścicielowi pola.
    Kasę musieli wypłacić przed wejściem ze sprzętem na pole.
    Nie wspominając, że przed wejściem na pole było badanie gruntu i po zakończeniu prac należało odtworzyć teren do stanu pierwotnego -- sporo wywrotek czarnej ziemi przyjechało i tyle samo szajsu wyjechało.
    Więc jak widzisz możesz ugrać sporo tylko dobrze by w razie potrzeby prawnik był do pomocy.
  • #5 17620811
    zendar
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Bardzo dziękuje wszystkim za podpowiedzi. Odbyłem rozmowę wstępną, będę negocjował.
REKLAMA