Witam, potrzebuje żeby ktoś skomponował zestaw komputerowy z używanych części, budżet to okolo 1900 złoty. Komputer ma być do gier typu wiedzmin 3, csgo itd. Nie mam żadnych części więc prosiłbym o cały zestaw. Najlepiej jakby w zestawie znalazla sie karta gtx 970 lub gtx 1060 6gb o ile to możliwe. Nie chce zestawu pod OC bo sie na tym nie znam. Z góry dziekuje za propozycje
Dorzućmy nową kartę graficzną GTX1060-3GB (na 6GB nie ma za bardzo budżetu, a to wciąż niezła karta; jako że grafiki są dość awaryjne, lepiej mieć nówkę ze sklepu z trzyletnią gwarancją) - to kolejne 870 złotych z wysyłką.
1750 złotych z głowy, ale grafikę trzeba czymś zasilić. Teoretycznie można kombinować z oryginalnym 280W zasilaczem, ale lepiej wymienić zasilacz na przyzwoity. Niestety płyta główna ma swój własny standard, ale jeśli się kupi odpowiednią przelotkę, to dowolny zasilacz ATX da radę, więc:
Jeśli w tej cenie spodziewasz się zestawu z monitorem, to będziesz musiał zejść do wersji M82 (koniecznie w obudowie tower) z procesorem I5-3470/3570 (kupowałem za niecałe 500 złotych nie tak dawno temu), wtedy da radę jeszcze monitor kupić. Przy zamianie z M93p na M82 reszta czynności identyczna, tam również jest zasilacz z niestandardowym gniazdem, więc również potrzebna przelotka.
Jednak bardziej bym stawiał na wszystkie używki razem z kartą bo można na allegro znaleźć używanego gtxa 1060 6gb jeszcze z gwarancją za cenę około 750 złoty. Do tego jakaś i5-2500 i inne.
To moja propozycja jest chyba lepsza, bo jest na procesorze dwie generacje nowszym i karta graficzna ma trzy lata gwarancji, a to jest coś co naprawdę warto mieć (bo jest to dość drogi sprzęt i podatny na uszkodzenia, do tego nie masz pojęcia, czy ktoś grał na nim w pasjansa, czy 2 lata kopał bitcoiny dzień i noc).
No ale zawsze możesz wkleić tu wybrane przez siebie komponenty i ktoś oceni Twój wybór Wyżej była tylko propozycja.
@Dejvid1345 - szukałeś na Allegro wśród całych zestawów (czy OLX / ogłoszeń fejsbukowych blisko siebie)?
Niedawno szukałem sprzętu dla znajomego, to za 2000zł kupiłem i3-8100 + 1060 3GB (z dobrą płytą i zasilaczem, ssd+hdd).
Chyba że koniecznie chcesz (i masz czas) polować na okazje - ale każdy komponent z innego źródła to i dobre 100zł może wyjść na same koszty przesyłek...
Co do GTX1060 - kopała znakomita większość. Ja świadomie taką kupiłem (półpasywna EVGA SC), ale odpowiednio taniej, z długą gwarancją. A i tak zdecydowałem się na wymianę wentylatora, bo fabryczny zaczyna już głośniej pracować...
W czystej wydajności różnica nieznaczna 5-10%.
Chodzi głównie o wielkość pamięci - wiele współczesnych gier przy ustawieniu tekstur na najwyższe czy ultra wymaga 4GB lub więcej pamięci na karcie. W tym przypadku wersja 3GB będzie wyraźnie wolniejsza, mogą się pojawić znaczne spowolnienia animacji.
Wystarczy obniżyć jakość tekstur do średnich lub wysokich i znowu wersja 3GB tylko nieznacznie traci w stosunku do wersji 6GB.
Konkluzja jest taka - chcesz grać z ustawieniem tekstur na najwyższe dostępne w nowych grach, to zapomnij o wersji 3GB.
✨ Użytkownik poszukuje zestawu komputerowego do gier, w tym Wiedźmina 3 i CS: GO, w budżecie do 1900 zł, preferując używane komponenty. Proponowane rozwiązania obejmują zestaw poleasingowy z procesorem i5-4590 oraz nową kartą graficzną GTX 1060-3GB, z zaleceniem wymiany zasilacza na lepszy model. Inne sugestie obejmują zakup używanego GTX 1060-6GB oraz i5-2500. Dyskutanci zwracają uwagę na różnice wydajności między wersjami kart graficznych 3GB i 6GB, podkreślając, że dla gier wymagających wysokiej jakości tekstur lepsza jest wersja 6GB. Wskazano również na możliwość modernizacji istniejącego zestawu z GTX 960. Wygenerowane przez model językowy.