logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki rejestrator IP z wbudowanym switchem czy bez ??

snorg1 12 Gru 2018 13:43 6435 14
  • #1 17621912
    snorg1
    Poziom 8  
    Ocena: 16
    Polećcie jaki rejestrator mam wybrać do dwóch kamer IP (w przyszlosci moze wiecej), lepiej kupic rejestrator juz w wyposażone porty POE czy kupić bez nich ?
    Mam na oku dwa modele Dahua :
    Załączniki:
    • Jaki rejestrator IP z wbudowanym switchem czy bez ?? 1.jpg (93.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki rejestrator IP z wbudowanym switchem czy bez ?? 2.jpg (154.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 17622221
    snorg1
    Poziom 8  
    A dlaczego ? Bo dopłata nie jest duża.
    A i tak muszę dokupić switch osobno
  • #4 17622273
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 642
    Jak Ci sie uwalą porty w rejestratorze to pozostajesz bez switcha jak i rejestratora, a tak to co najwyżej wymienisz switcha.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 17622341
    snorg1
    Poziom 8  
    Dobrze, to teraz jeszcze kwestia ile kanałowy kupic ? 4CH czy 8CH bo czytalem że wtedy bitrate się jakoś rozklada na te 8 kanalow (nawet jeśli nie są wszystkie używane) przez co jakość obrazu jest słabsza. To mit czy prawda ? Jak to wygląda proszę napiszcie.
  • #6 17622598
    dawidedziu
    Kto Ci takich głupot naopowiadał?
    Idąc takim tokiem myślenia należałoby zakupić np cztery czterokanałowe rejestratory niż jeden szesnastokanałowy, bo będzie ładniejszy obraz?

A tak na serio to zakup taki rejestrator, aby starczył na ilość kamer, które chcesz założyć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 17622646
    snorg1
    Poziom 8  
    No obecnie koszt dopłaty do 8CH wynosi około 15 zł, więc dlatego pytam, czy przy obecnie dwóch kamerach które mam "nie przeszkodzi" te 6 CH nieaktywnych ??
    czy lepiej wziąć te 4CH i mieć te 2CH na zapas ?? ale z drugiej strony jeśli by nie przeszkadzały te 6CH nieaktywnych przy tylko obecnie 2 pracujących kamerach, to może warto dopłacić te około 15 zł ?
  • #8 17622673
    dawidedziu
    Logicznie podchodząc do tego tematu to im większy rejestrator tym lepsze(choć niezawsze) są jego parametry(lepszy procesor, oczywiście bitrate dla kamer itp). Co nie oznacza, że małe rejestratory są do niczego - są odpowiednio dobre, ewentualnie okrojone o niepotrzebne funkcje. Po prostu kupujesz rejestrator w zależności od Twoich potrzeb.

Dołóż te 15zł do większego i po problemie.
    Ps.: Jakie to modele?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 17623046
    dawidedziu
    Oba całkiem spoko, z tym, że jeśli chodzi o te w/w modele to lepszy Hik - wyższe rozdzielczości i nowszy kodek.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 17623150
    snorg1
    Poziom 8  
    Dlaczego taki sam model wygląda w ogóle inaczej ?

Mowa o tym z tej aukcji: https://allegro.pl/rejestrator-ip-ds-7604ni-k1-4-kanalowy-hikvision-i6310163514.html i tym powyższym co podałem, czyli: https://allegro.pl/rejestrator-ip-na-4-kamery-hikvision-ds-7604ni-k1-i7610869212.html

Niby oznaczenie identyczne ds-7604ni-k1 a rejestratory w ogóle inne

Jaki w ogóle jest nowszy ? o ile jest

a tu w ogóle jeszcze inny a model ten sam

https://www.napad.pl/produkty-573-7891-sieciowy-rejestrator-ds-7604ni-k1-ds-7604ni-k1-4p.htm
  • #12 17623193
    dawidedziu
    Wejdź sobie np na stronę www dipolu, napadu, montersów, delty, ivolty i szukaj tam odpowiednich rejestratorów, i jak już znajdziesz to wtedy porównuj z tym na Allegro - w opisach to jest na zasadzie kopiuj-wklej, i nie wszystko musi się zgadzać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 17623798
    snorg1
    Poziom 8  
    Tak, tylko jak sie dowiem który model tego konktenego modelu jest najnowszy ??
  • #14 17624382
    dawidedziu
    Trudne pytania zadajesz😁
    Szczerze to nie wiem, spróbuj w Google wyszukać z filtrem daty(zakres od daty do daty) po nazwie modelu rejestratora. Na takiej zasadzie powinieneś to obczaić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21697220
    dima55002x
    Poziom 3  
    Ocena: 7
    czyli nie warto brać rejestrator ze switchem? lepiej osobne sprzęty?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór rejestratora IP do dwóch kamer z możliwością rozbudowy. Zalecane jest kupowanie rejestratora bez wbudowanego switcha PoE, ponieważ w przypadku awarii portów w rejestratorze traci się zarówno funkcję rejestratora, jak i switcha, natomiast osobny switch można łatwo wymienić. Przy wyborze liczby kanałów rejestratora (4CH vs 8CH) nie ma obniżenia jakości obrazu przy mniejszej liczbie aktywnych kamer – bitrate nie jest dzielony na wszystkie kanały, a zakup większego rejestratora jest korzystny ze względu na lepsze parametry i możliwość rozbudowy. Różnice w modelach Hikvision DS-7604NI-K1 wynikają często z nieaktualnych lub nieprecyzyjnych opisów ofertowych, dlatego warto porównywać specyfikacje na stronach autoryzowanych dystrybutorów. Wskazano, że modele Dahua NVR2104HS-S2 (4CH) i NVR2108HS-S2 (8CH) są dobrym wyborem, a Hikvision DS-7604NI-K1 oferuje wyższą rozdzielczość i nowszy kodek. Ostatecznie rekomenduje się dopłatę do większego rejestratora z uwagi na przyszłą rozbudowę i lepsze parametry.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA