logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] PC - Ciągły restart komputera

hgjlbdiil 04 Mar 2017 16:35 4758 16
REKLAMA
  • #1 16322553
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Witam, ma problem z komputerem. Komputer włącza się pika i pojawia się okienko (zdjęcie numer 1) potem drugie okienko (zdjęcie numer 2 ) i ponowny restart i tak w kółko. Wyjmowałem pamięć RAM , była ona podmieniana nic to nie dało. Została podłączona inna karta graficzna dalej nic. Została podmieniona płyta główna na nowa dalej nic z tym ze na nowej płycie głównej nie ma żadnego piknięcia oraz żadnego obrazu ( wentylatorki chodzą, dysk pracuje ale monitor zero aktywności). Zasilacz podmieniany dalej to samo. Napięcia sprawdzane i wszystko ok. Jedyne czego nie mogę sprawdzić to procesora bo nie mam takiego na stanie. Jakieś podpowiedzi?

Poniżej specyfikacja PC:
    Zasilacz TACENS RADIX VI 650
    Płyta główna GIGABYTE 970A-DS3P
    Procesor AMD FX 6100
    Karta Graficzna Gigabyte GeForce GTX 960 4 GB GDDR5
    Pamięć ram RAM: 2 x 4GB CORSAIR VENGEANCE DDR3
    System operacyjny Windows 10 Professional 64-bit
    PC - Ciągły restart komputera
    PC - Ciągły restart komputera
  • REKLAMA
  • #2 16322765
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Ja wyjąłbym i sprawdził procesor - może nie przylega dobrze w gnieździe lub ułamała się któraś nóżka.
  • REKLAMA
  • #3 16322766
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 595
    Na pierwszym ekranie wciśnij DEL, aby wejść do BIOS.
    W 'BIOS features' wyłącz 'Full Screen Logo Show'.
    Zapisz i zrestartuj system.
    Po ponownym uruchomieniu powinny pokazać się komunikaty zamiast logo z pierwszego zdjęcia, zamieść je tutaj.
  • #4 16329606
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    Witam dopiero dziś mogłem sprawdzić resztę.

A więc:

Cytat:
    Ja wyjąłbym i sprawdził procesor - może nie przylega dobrze w gnieździe lub ułamała się któraś nóżka.

Sprawdzałem procesor. Jedynie co mogłem sprawdzić to to: przylega dobrze w gnieździe i żadna nóżka nie jest wygięta oraz połamana. Nie mam możliwości sprawdzenia innego procesora

Cytat:
    Na pierwszym ekranie wciśnij DEL, aby wejść do BIOS.
    W 'BIOS features' wyłącz 'Full Screen Logo Show'.
    Zapisz i zrestartuj system.
    Po ponownym uruchomieniu powinny pokazać się komunikaty zamiast logo z pierwszego zdjęcia, zamieść je tutaj.

Niestety PC nie reaguje na żadne polecenie na pierwszym ekranie tylko pokazuje się drugi ekran i kolejny restart. Dziwne jest to ze na nowej płycie głównej jest brak obrazu oraz startowego piknięcia przez głośniczek. Wyczytałem też na stronie producenta:
    Cytat:
    Aby włączyć wsparcie dla procesorów AM3+ AMD FX-Series, zaktualizuj BIOS na swojej płycie głównej do wersji dostępnej w sekcji "Do pobrania"

Tylko by zaktualizować BIOS muszę mieć i tak procesor mieć włożony do płyty głównej czy jest inna metoda?
  • REKLAMA
  • #5 16329803
    BloodyWampire
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Myślę że procesor masz padnięty.
    Skoro pc nie daje oznak życia na drugiej płycie głównej to nie ma sensu męczyć się z biosem.
    Podejrzewam że źródłem twojego problemu może być TACENS RADIX VI 650 <- Nie znam tej firmy.
    Polecam raczej Be Quiet, OCZ, Antec, Chieftec.
  • REKLAMA
  • #6 16329876
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    Cytat:
    Skoro pc nie daje oznak życia na drugiej płycie głównej to nie ma sensu męczyć się z biosem.
    Podejrzewam że źródłem twojego problemu może być TACENS RADIX VI 650 <- Nie znam tej firmy.

Podejrzewam tez procesor. Odnośnie zasilaczy był podmieniany na Chieftec i taki sam objaw. A co do firmy TACENS, mam dokładnie trzy rożne modele i działają mi bardzo dobrze. Nie miałem z nimi żadnego problemu.
  • #7 16329887
    BloodyWampire
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    hgjlbdiil napisał:
    Cytat:

Podejrzewam tez procesor. Odnośnie zasilaczy był podmieniany na Chieftec i taki sam objaw. A co do firmy TACENS, mam dokładnie trzy rożne modele i działają mi bardzo dobrze. Nie miałem z nimi żadnego problemu.

W takim razie tak jak mówiłem.
    Procesor jest do wymiany. Innego powodu awarii nie widzę.
    @Edit
    Być może procek się po prostu przegrzał.
    Polecam nie korzystać z chłodzeń boxowych.
  • #8 16329912
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    Cytat:
    W takim razie tak jak mówiłem.
    Procesor jest do wymiany. Innego powodu awarii nie widzę.
    @Edit
    Być może procek się po prostu przegrzał.
    Polecam nie korzystać z chłodzeń boxowych.

Niestety komputer jest znajomego. Miał on założone boxowe chłodzenie, więc mógł się przegrzać bo uszkodzeń innych na nim nie widać.
  • #9 16336200
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    No i jestem w czarnej d.... Nowy procesor i ten sam objaw na dwóch płytach głównych:/
  • #10 16336223
    Łukasz.K
    Poziom 28  
    Ocena: 152
    To teraz zostało tylko sprawdzić klawiaturę i dysk twardy :(.
  • #12 16336250
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Może coś nie tak z elektrycznością w Twoim domu albo szwankuje jakieś inne podłączone do prądu urządzenie? Ja miałem kiedyś tak, że komputer zawieszał się z powodu nie do końca sprawnej lodówki :D
  • #13 16336260
    Łukasz.K
    Poziom 28  
    Ocena: 152
    Klawiatura raczej musi być podłączona bo się komputer nie uruchomi. Skoro wszystko było sprawdzane i dalej nie działa, to znaczy że coś nie było sprawdzane albo oba elementy wymieniany i ten na który było wymieniane są niesprawne albo jakiś element uszkadza ten nowy i dlatego dalej jest to samo. Może by podłączyć pod sprawny zestaw płyta główna - procesor - pamięć operacyjna - karta graficzna pozostałe elementy i później wymieniać je po kolei na te które były w Twojej płycie żeby stwierdzić który jest uszkodzony. Bo może np karta graficzna uszkadza płytę główną i przez to jest taka sytuacja. Skoro wszystkie elementy były sprawdzane poprzez zamianę ich na sprawne to wygląda że jakiś element uszkadza inny element. w takim przypadku najlepiej wymienić zestaw płyta główna - procesor - pamięć operacyjna - karta graficzna chyba że masz jak sprawdzić na tanich elementach który z nich jest uszkodzony ryzykując ich uszkodzenie.
  • #14 16336591
    Wiech26
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Sprawdź czy nie masz zablokowanego przycisku RESET lub POWER na obudowie. Miałem podobny problem i okazało się, że przycisk RESET był wciśnięty i zablokowany. Odłącz go od płyty głównej i uruchom komputer. To samo powtórz z przyciskiem POWER. Po odpaleniu komputera odłącz od płyty.
  • #15 16336857
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Jak dla mnie pierwsza płyta jest uszkodzona. Druga nie obsługuje procesorów bo ma za stary BIOS. W zasadzie dziwna tu jest metodologia przyjęta. Temat dziwny. Wystarczyło poczytać zamiast zakładać temat bo problem znany i częsty u swoich podstaw.
    Pierwsza płyta konfiguracja CPU+Chłodzenie+speaker - piszczy?
    Druga płyta ma naklejkę z wersją BIOS? Sama płyta do sprawdzenia z CPU obsługiwanym w zainstalowanej wersji BIOS. W przypadku braku wiedzy o wersji BIOS należy zamontować CPU obsługiwany od pierwszej wersji.
    Obie płyty należy uruchamiać tylko z CPU speaker aż zapiszczą. Dokładasz 1 kość RAM w slot wskazany przez producenta płyty i znów jak piszczy dokładasz GPU. Po każdej próbie warto zresetować BIOS. Głupotą jest składać całość.
  • Pomocny post
    #16 16338053
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4883
    Dokładnie jak napisał 310artur - proszę postępować zgodnie z procedurą.
    Podłączamy tylko:
    - Płyta gł. bez obudowy i zbędnych kabelków, kart itd.
    - 100% sprawny zasilacz.
    - Procesor z chłodzeniem.
    - Głośniczek systemowy - buzzer.
    - Sprawna bateria BIOS.
    Resetujemy BIOS zworką (lub w inny sposób opisany przez producenta)

Uruchamiamy zestaw zwierając odpowiednie zworki. Głośniczek systemowy musi nas poinformować o braku pamięci lub karty graficznej.
    Jeśli tego nie robi, to jeden z w/w elementów podmieniamy. I tak do skutku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który ciągle się restartuje. Po wymianie pamięci RAM, karty graficznej oraz płyty głównej, problem nadal występuje, a nowa płyta nie daje żadnych oznak życia. Użytkownik sprawdził procesor, ale nie ma możliwości przetestowania innego. W dyskusji zasugerowano, aby sprawdzić procesor pod kątem uszkodzeń, zresetować BIOS oraz upewnić się, że przyciski RESET i POWER nie są zablokowane. Po dalszych próbach i wymianach komponentów, okazało się, że problemem były pamięci RAM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA