logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaka przetwornica do RPi 3A+ z LCD 7 i USB hubem: 1.2A, 2A, czy 3A?

niebieskikot 12 Gru 2018 20:01 528 8
REKLAMA
  • #1 17622751
    niebieskikot
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    Cześć wszystkim,
    Planuję podłączyć pod rpi 3A+ (1,5A max zabiera) LCD 7" (zabiera 150mA) do tego dochodzi USB hub i nic więcej. Oficjalne zasilacze dają 2,5A, a ja mam trzy przetwornice. 5V 1.2A, 5V 2A i 5V 3A. Którą wybrać, aby nie spalić minikomputera, ale aby energii nie brakowało?? (Przetwarzają z 3,8V akumulatora.)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17622854
    niebieskikot
    Poziom 5  
    soniak2 napisał:
    Przetwornica 5V 3A o ile ona ma faktycznie 3 A, będzie wystarczająca. Nie pomyl się z biegunowością, bo spalisz sobie wszystko.

BTW. jaka to przetwornica ?

Taką z allegro tj. step-up na 5-28V 3A

Ale 3A się nie spali?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17622895
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 699
    niebieskikot napisał:
    Oficjalne zasilacze dają 2,5A, a ja mam trzy przetwornice. 5V 1.2A, 5V 2A i 5V 3A. Którą wybrać, aby nie spalić minikomputera

W jakim sensie chcesz spalić tą płytę zasilaniem o wyższej wydajności prądowej? Płyta weźmie tyle ile potrzebuje choćbyś tam podłączył 5V z wydajnością prądu 100A.
    Użyj zasilania o najwyższej wydajności z wymienionych. Bo 3A to one i tak dają w dobrych warunkach, znaczy wysokie napięcie wejściowe i zbliżone do niego wyjściowe.
    Zapas musisz też mieć bo skoki napięcia mogą powodować resety, których nie ogarniesz łatwo jak doświadczenia nie masz. Bo jak przetwornica będzie przeciążona to na wyjściu będziesz miał spadki napięcia, albo inne cuda w zależności od konstrukcji przetwornicy oczywiście.
  • Pomocny post
    #5 17622903
    soniak2
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Obciążenie samo sobie ustala prąd, zasilanie ma tylko go dostarczyć. Jeżeli podasz odwrotnie napięcie, lub podasz ponad 5,2V to spalisz układy.

Podłącz przetwornicę pod baterię, potem ustaw napięcie 5V następnie możesz podłączyć odbiorniki.

Najlepiej dodać jakąś dużą pojemność na wyjściu przetwornicy np 1000uF/10V.
  • REKLAMA
  • #6 17622936
    niebieskikot
    Poziom 5  
    Ok, co do modelu przetwornicy, to XL6009 3A wejściowe 3v - 34v tam coś jest, że trzeba zastosować radiator jeżeli chcesz więcej niż 2A. Budżet mam ograniczony, więc myślisz, że mogę go schłodzić 2x1 lub 10gr. razem sklejone silikonem termoprzewodzącym ? Xd

Dodano po 6 [minuty]:

niebieskikot napisał:
    Ok, co do modelu przetwornicy, to XL6009 3A wejściowe 3v - 34v tam coś jest, że trzeba zastosować radiator jeżeli chcesz więcej niż 2A. Budżet mam ograniczony, więc myślisz, że mogę go schłodzić 2x1 lub 10gr. razem sklejone silikonem termoprzewodzącym ? Xd
    z podłączeniem właściwym nie będzie problemu, bo na przetwornicy jest wszystko opisane.
  • Pomocny post
    #7 17622971
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 699
    soniak2 napisał:

Raczej blisko odbiornika, a im dłuższe przewody tym większy nacisk na bliskość odbiornika.

Dodano po 6 [minuty]:

niebieskikot napisał:
    to XL6009 3A wejściowe 3v - 34v tam coś jest, że trzeba zastosować radiator jeżeli chcesz więcej niż 2A. Budżet mam ograniczony, więc myślisz, że mogę go schłodzić 2x1 lub 10gr. razem sklejone silikonem termoprzewodzącym ? Xd

Ogarnij się. Dobrze rozumiem, że chcesz chłodzić zasilanie monetą 10gr? :)
    Skuteczność będzie zerowa. jak sugerujesz takie rozwiązanie to nie będę tłumaczyć dlaczego bo szkoda czasu, ale wystarczy napisać, że nie nadaje się 10-cio groszówka do takiego celu.
    Jeżeli napięcie wejściowe masz na poziomie 3,8V i wyjściowe 5V to tragedii nie ma, spróbuj obciążyć i kontroluj temperaturę scalaka, radiator jakby musiałby być to dedykowany do tej przetwornicy bo jak kojarzę to tam miejsca masz niewiele.
  • #8 17623074
    niebieskikot
    Poziom 5  
    Jawi_P napisał:
    soniak2 napisał:

Raczej blisko odbiornika, a im dłuższe przewody tym większy nacisk na bliskość odbiornika.

Dodano po 6 [minuty]:

niebieskikot napisał:
    to XL6009 3A wejściowe 3v - 34v tam coś jest, że trzeba zastosować radiator jeżeli chcesz więcej niż 2A. Budżet mam ograniczony, więc myślisz, że mogę go schłodzić 2x1 lub 10gr. razem sklejone silikonem termoprzewodzącym ? Xd

Skuteczność będzie zerowa. jak sugerujesz takie rozwiązanie to nie będę tłumaczyć dlaczego bo szkoda czasu, ale wystarczy napisać, że nie nadaje się 10-cio groszówka do takiego celu.
    Jeżeli napięcie wejściowe masz na poziomie 3,8V i wyjściowe 5V to tragedii nie ma, spróbuj obciążyć i kontroluj temperaturę scalaka, radiator jakby musiałby być to dedykowany do tej przetwornicy bo jak kojarzę to tam miejsca masz niewiele.

Ok.
  • #9 17623089
    niebieskikot
    Poziom 5  
    Jawi_P napisał:
    soniak2 napisał:

Dodano po 6 [minuty]:

niebieskikot napisał:

Ok.

Dodano po 4 [minuty]:

Otrzymałem wszystkie potrzebne informacje

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje podłączyć do Raspberry Pi 3A+ (pobór 1,5A) wyświetlacz LCD 7" (150mA) oraz hub USB. Zastanawia się, którą przetwornicę wybrać spośród trzech dostępnych: 5V 1.2A, 5V 2A i 5V 3A, aby zapewnić odpowiednią moc bez ryzyka uszkodzenia minikomputera. Odpowiedzi sugerują, że przetwornica 5V 3A będzie wystarczająca, pod warunkiem, że rzeczywiście dostarcza 3A. Podkreślono, że urządzenie pobierze tylko tyle prądu, ile potrzebuje, a zasilanie o wyższej wydajności nie spali płyty. Zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniego ustawienia napięcia oraz dodania kondensatora na wyjściu przetwornicy. Użytkownik wspomniał o modelu XL6009, który wymaga radiatora przy obciążeniu powyżej 2A.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA