logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 B7 - Metaliczne tarcie przy zmianie biegów

krzysrg 14 Gru 2018 22:03 4287 6
REKLAMA
  • #1 17627499
    krzysrg
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam

Problem dotyczy Audi A4 B7 1.9 TDI BRB bez DPF.

Od jakiegoś czasu słyszę metaliczne tarcie z okolic skrzyni biegów. Występuje ono tylko wtedy kiedy auto jest w ruchu i zwiększa swoją intensywność wraz ze wzrostem prędkości.

Tarcie powstaje przy zmianie biegów przy granicznym położeniu drążka zmiany biegów, oraz przy poruszaniu drążkiem na biegu neutralnym prawo-lewo. Ciekawostką jest to, że jak mam wbity przykładowo 5-ty bieg i bez dotykania sprzęgła w trakcie jazdy poruszam drążkiem na boki również słyszę ten szum.
    Dodam jeszcze, że w trakcie jazdy skrzynia jest idealnie cicha i szum powstaje tylko i wyłącznie w trakcie poruszania lewarkiem.
    Wiem, że mam prawdopodobnie początki kończącej się dwumasy, ale na razie nic nie szarpie, nie wibruje i w sumie jest ok, po za tym tarciem. Zastanawiam się co to może być? Prosiłbym o jakieś sugestie. Jak sądzicie czy mogę z tym jeszcze trochę pojeździć?
  • REKLAMA
  • #2 17627749
    barzwiszc93
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Sprawdziłbym poziom oleju w skrzyni, a później synchronizator. Z tego, co opisałeś, to raczej nie sprzęgło.

- Czy biegi wchodzą normalnie czy gumowato?
    - Wchodzą sztywno, czy trzeba ich (szukać)?
    - Czy jest problem z włożeniem którychś biegów?
  • REKLAMA
  • #3 17627806
    krzysrg
    Poziom 10  
    Skrzynia pracuje prawidłowo, nie ma problemu z wybraniem żadnego biegu, przełożenia wchodzą precyzyjnie. Znalazłem już obszerny temat na jednym z forum i jest to mega popularny problem, w przyszłym tygodniu będę zrzucał skrzynię w garażu i zobaczymy.
    Olej wymieniałem w ubiegłym roku razem z poduszką skrzyni bo była wywalona.
  • #4 17651128
    krzysrg
    Poziom 10  
    Ściągnąłem skrzynię i ją rozebrałem na czynniki pierwsze. Wydaje mi się, że łożyska nie są w najlepszej kondycji. Aczkolwiek zauważyłem ubytek oleju i nie było też wymaganego poziomu. Magnes wyłapał troszkę śmieci, ale tragedii nie ma. Martwią mnie pierścienie synchronizatora 2 i 3 biegu - opiłki prawdopodobnie pochodzą stąd. Numery OE są przytarte a same pierścienie w oryginale są złotego koloru, czy ma ktoś serwisówkę tej skrzyni z opisem numerów elementów?
  • REKLAMA
  • #5 17651181
    moto-kord
    Poziom 28  
    Ocena: 505
    Podaj kod skrzyni sprawdzę.
  • #6 17651191
    krzysrg
    Poziom 10  
    Jest to skrzynia GYA 5 biegowa.
  • REKLAMA
  • #7 17652216
    moto-kord
    Poziom 28  
    Ocena: 505
    Nr.synchronizatora 1 i 2 biegu- 01X 311 247 P
    synchronizatory 3,4 i 5 biegu 01X 311 295 J.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z metalicznym tarciem w Audi A4 B7 1.9 TDI BRB, które występuje przy zmianie biegów oraz poruszaniu drążkiem na biegu neutralnym. Tarcie nasila się wraz ze wzrostem prędkości, a skrzynia biegów działa prawidłowo, bez problemów z włączaniem biegów. Po rozebraniu skrzyni, użytkownik zauważył ubytek oleju oraz nie najlepszy stan łożysk, a także opiłki z pierścieni synchronizatora 2 i 3 biegu. Użytkownik poszukuje serwisówki z numerami elementów skrzyni GYA 5-biegowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA