logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieznane urządzenie w Windows 7 po czyszczeniu komputera

WoT2010 16 Gru 2018 14:37 486 7
REKLAMA
  • #1 17631008
    WoT2010
    Poziom 4  
    Ocena: 18
    Witam.
    Wczoraj wziąłem się za czyszczenie komputera. Rozebrałem go na części i każdą część z osobna przeczyściłem najpierw miękkim pędzelkiem, a później przedmuchałem sprężonym powietrzem z kompresora. Obudowę bez elektroniki opłukałem pod bieżącą wodą i zostawiłem na cały dzień do wysuszenia w ciepłym pomieszczeniu. Dzisiaj rano poskładałem cały komputer do stanu wyjściowego, zrobiłem aranżacje kabli i dodatkowo sprawdziłem napięcia w zasilaczu. Teraz odpalam komputer i wyskakuje nowe urządzenie. W załączniku będzie to wyraźniej widać. Chciałem zainstalować sterowniki online, ale system nie może ich zainstalować.
    P.S. - Dodam jeszcze, że żadnego, innego urządzenia nie podpinałem we wnętrzu obudowy.
    Dziękuje.
    Do widzenia.
    Załączniki:
    • Nieznane urządzenie w Windows 7 po czyszczeniu komputera Bez tytułu.jpg (64.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17631636
    Myrasz
    Poziom 20  
    Ocena: 82
    Kliknij na to urządzenie, wejdź w jego Właściwości, potem w zakładkę Szczegóły. Tam z listy rozwijanej wybierz: Identyfikator sprzętu, a następnie wszystkie pozycje skopiuj/przepisz tu na forum. Zwykle pierwsza z góry powinna nam wyjaśnić sprawę.
  • REKLAMA
  • #3 17631646
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Zgaduje, ze to kontroler utworzony przez jakis wirtualny naped, stad losowa nazwa.

Jak masz Daemon Tools lub inny to go odinstaluj i sprawdz czy zniknie.
  • REKLAMA
  • #4 17632481
    WoT2010
    Poziom 4  
    Zrobiłem zrzut ekranu informacji o identyfikatorze sprzętu.
    W załączniku informacje.
    Załączniki:
    • Nieznane urządzenie w Windows 7 po czyszczeniu komputera Bez tytułu.jpg (55.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 17633008
    WoT2010
    Poziom 4  
    Proszę o szybką odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #6 17633091
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 471
    Szukanie wg pierwszego identyfikatora nie daje wyników stąd wynika brak odpowiedzi, szukanie po początkowej liczbie identyfikatora wskazuje na VIA BUS MASTER IDE CONTROLLER wg strony fixya.com
    http://www.fixya.com/support/t13644880-pci_ven
    Brak podanego modelu płyty głównej utrudnia diagnozę, lecz moim zdaniem po umyciu w wodzie płyty została kropla wody, która po włączeniu komputera spowodowała zwarcie ale dla pewności można uruchomić linuxa w wersji live i przetestować działanie komputera.
  • #7 17633187
    Myrasz
    Poziom 20  
    Ocena: 82
    Kolega-autor umył samą obudowę. Płyta była osobno.
    Takie rzeczy po rozłożeniu i złożeniu komputera tak samo jak był nie powinny mieć miejsca. Wskazówka @kolobosa nic nie dała?
  • #8 17633321
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Autor jak widac zignorowal moja odpowiedz, zamiast sie do niej zastosowac i pisze dalej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik po czyszczeniu komputera zauważył nowe, nieznane urządzenie w systemie Windows 7. Po rozłożeniu i czyszczeniu komponentów, w tym obudowy, użytkownik napotkał problem z identyfikacją urządzenia. Użytkownicy forum sugerują, aby sprawdzić właściwości urządzenia i skopiować identyfikator sprzętu, co może pomóc w diagnozie. Istnieje podejrzenie, że problem może być związany z wirtualnym napędem, takim jak Daemon Tools, który może tworzyć wirtualne kontrolery. Dodatkowo, zasugerowano, że możliwe zwarcie mogło wystąpić w wyniku pozostałości wody na płycie głównej. Użytkownik został również zachęcony do uruchomienia systemu Linux w wersji live w celu dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA