logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie nagłośnienie o dobrej jakości dźwięku wybrać do restauracji?

Wilshere 16 Gru 2018 16:43 597 3
REKLAMA
  • #1 17631320
    Wilshere
    Poziom 2  
    Witam wszystkich forumowiczow, poszukuje naglosnienia do restauracji, zaczne od tego ze nie ma zadnych imprez tanecznych, muzyka ma grac czysto z ladnym brzmieniem.
    Ma to byc nie duzych rozmiarow glosnik, najlepiej cos tego typu Jakie nagłośnienie o dobrej jakości dźwięku wybrać do restauracji?
    Słucham sugestii, nie oretuje sie w tym temacie wiec przemysle kazda propozycje.
    P.S postaralem sie zobrazowac rozmiary sali i moja wizje w paint :)
    Jakie nagłośnienie o dobrej jakości dźwięku wybrać do restauracji?
  • REKLAMA
  • #2 17631356
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2092
    Jeden głośnik na taką powierzchnię (przepraszam, dwa) to stanowczo za mało.
    Myślę że dopiero sześć punktów źródła dźwięku zadowolą.
  • REKLAMA
  • #3 17631739
    Wilshere
    Poziom 2  
    Wiec co bylbys w stanie polecic, jakie glosniki ?
  • #4 17631939
    smyk55
    Poziom 23  
    Ocena: 108
    kokapetyl napisał:
    Jeden głośnik na taką powierzchnię(przepraszam dwa) to stanowczo za mało.
    Tak jak kolega kokapetyl napisał dwa to za mało a ile na tak duże pomieszczenie trudno określić. Zdecydowałem się napisać w tym temacie dlatego, ze 15 lat temu rozmawiałem z właścicielem kawiarni na temat jego nagłośnienia. Zaskoczony byłem tym jak w kawiarni brzmiała muzyka, jak była słyszana w każdym miejscu pomieszczenia. Brzmienie przyjemne, głośność na takim poziomie gdzie był zapewniony komfort słuchania - ja to określiłem "subtelnie wydobywający się dźwięk". Z rozmowy z właścicielem dowiedziałem się, ze wcześniej mieli dwie kolumny. Był ciągły problem z nagłośnieniem. Dla jednych za głośno za chwilę ktoś inny podchodził i prosił by odrobinę podkręcić wyżej. Jeden z klientów zaproponował rozwiązać problem. Zamontował głośniki w stolarkę i sufit a to wszystko napędzał nasz Polski wzmacniacz lampowy Telos. Taki w niebieskiej obudowie. Zrozumiałem, że cały wic polegał na tym aby umieścić jak najwięcej głośników i w takim miejscu by słyszalność była na takim samym poziomie. Były to nasze Polskie głośniki nie więcej jak 1.5W. Właściciel nie potrafił określić czy wzmacniacz był tylko naprawiany czy też modyfikowany (pytałem go o to).
    Może ta historia pomoże Ci inaczej spojrzeć na problem. Fajnie jakby wypowiedział się w tym temacie akustyk, jak on widzi takie nagłośnienie.
    pozdrawiam
REKLAMA