logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TCL U50S7906 - telewizor łączy się z WiFi, ale nie ma internetu

zatara64 16 Gru 2018 18:35 41898 19
REKLAMA
  • #1 17631595
    zatara64
    Poziom 2  
    Ocena: 12
    Cześć,

od kilku lat użytkuję telewizor TCL U50S7906, od samego początku korzystam ze smart TV łącząc się z internetem przez WiFi. Kilka dni temu nagle telewizor stracił dostęp do internetu. Korzystam z routera FRITZ!Box 7560.

Nie pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych telewizora ani restart routera.
    Nie przywracałem ustawień fabrycznych routera, ale też nigdy w nim nic nie zmieniałem.

Telewizor łączy się z internetem kiedy udostępniam internet za pomocą telefonu komórkowego.
    Sprawdziłem, że telewizor ma aktualny software.

Może ktoś miał podobny problem z innym telewizorem i coś podpowie?

Pozdrawiam,
    zatara
  • REKLAMA
  • #2 17645029
    zatara64
    Poziom 2  
    Hej,

może ktoś miałby pomysł czego jeszcze mógłbym popróbować.
    Od ostatniego posta próbowałem kolejnych rzeczy, które nie pomogły:
    - przywróciłem ustawienia fabryczne w routerze,
    - ustawiłem servery DNS w routerze na servery google,
    - zmieniłem kanał sieci WIFI na taki jakiego nie ma żadna okoliczna sieć. Tutaj wspomagam się programem inSSIDer. Nie wiem czym dokładnie się kierować przy wyborze kanału. Starałem się żeby inne kanały z sąsiednich sieci miały jak najodleglejsze numery kanałów.

Jak na razie skończyły mi się pomysły.

Pozdrawiam,
    zatara
  • REKLAMA
  • #4 18094822
    trybulski
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    skontaktował bym się z producentami - zazwyczaj mają infolinie które naprawdę są czasem bardzo pomocne
  • #5 18110450
    zatara64
    Poziom 2  
    hej, nie udalo sie tego rozwiazac, kupilem miboxa od xiaomi
  • #6 18957042
    bohunmike
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Trochę odkop, ale mam to samo na modelu U49S7606DS. Może ktoś wpadł na jakiś pomysł ? U mnie dodatkowo zaczęło rwać DVB-T, mniej na kanałach HD bardziej to widać na SD.
  • #7 18991840
    emoemo
    Poziom 15  
    Ocena: 101
    U mnie było to samo a problem był źle ustawiony czas wystarczy przestawić czas i datę na poprawną pozdrawiam
  • #8 18993860
    bohunmike
    Poziom 12  
    Data i godzina poprawna. TV pobiera od nadawcy z dvb-t.
  • #9 18994116
    emoemo
    Poziom 15  
    Ja przestawiłem na ręczne ustawienie automatyczne wyłączyłem
  • REKLAMA
  • #10 18994650
    bohunmike
    Poziom 12  
    Przestawiona na ręczną brak efektu. Poza tym działa na ap z telefonu tak jak u poprzedników. Działa także jak utworzę nowy SSID na tym samym AP, ale niestety tylko do pierwszego uruchomienia netflixa...
  • #11 19656160
    annamikolajczyk26
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Czy udało się rozwiązać problem? U mnie od 4 dni ten sam problem. Tv Smart Samsung UE40KU6000, router mobilny Huawei E 5576. Przeprowadzone wszystkie możliwe resety, włącznie ze zdalnym ze strony Samsunga. Ręcznie ustawiona sieć, operator twierdzi, że z jego strony brak problemu. Telewizor łączy się z siecią, ale nie z internetem. Na innej sieci nie ma problemu, internet na innych urządzeniach działa. Brak pomysłu co dalej, wszystkim wszystko działa, a ja mam problem...
  • #12 19656609
    bohunmike
    Poziom 12  
    U mnie problem magicznie po około miesiącu zniknął, do dziś nie mam pojęcia co było przyczyną a nic się nie zmieniło....
  • #13 19657361
    emoemo
    Poziom 15  
    annamikolajczyk26 napisał:
    Czy udało się rozwiązać problem? U mnie od 4 dni ten sam problem. Tv Smart Samsung UE40KU6000, router mobilny Huawei E 5576. Przeprowadzone wszystkie możliwe resety, włącznie ze zdalnym ze strony Samsunga. Ręcznie ustawiona sieć, operator twierdzi, że z jego strony brak problemu. Telewizor łączy się z siecią, ale nie z internetem. Na innej sieci nie ma problemu, internet na innych urządzeniach działa. Brak pomysłu co dalej, wszystkim wszystko działa, a ja mam problem...

Witaj akurat to jest inny TV TCL ma inny system
    Spróbuj sprawdzić strefę czasową godzinę i datę czy jest dobrze ustawiona, zmień nazwę sieci na inną i hasło, router raczej nie ma częstotliwości 5GHz jeśli jest w nim zmień na 2,4GHz czy z telefonu jak udostępnisz sieć to działa?
  • #14 19657371
    annamikolajczyk26
    Poziom 2  
    Dzięki za podpowiedzi.
    Stał się cud! W drodze desperacji w apce do routera odłączyłam całkowicie telewizor i po chwili spróbowałam je na nowo sparować. Jak gdyby nigdy nic, internet zaczął działać.
    Samsung mi powinien pensję wypłacić 😁
  • REKLAMA
  • #16 20874362
    waskistefan
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Miałem taki sam problem i zauważyłem, że inni pisali o przestawieniu daty i godziny. Nie wiem o co chodzi, ale pomogło.
  • #17 20901062
    rafalzalewski47
    Poziom 1  

Data i godzina, to zadziałało. 7 godzin walczyłem z TCL 50C645. Dzięki.
  • #18 21029937
    mik_u
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Telewizor TCL nie przestawił automatycznie czasu na letni. Efekt jak pisano wcześniej w tym wątku, m.in. nie działały streamy z sieci na żywo. Archiwalne działały. Status podłączenia z wifi pokazywał "ograniczone połączenie". Pomogło ustawienie strefy czasowej na GMT+2 czyli środkowoeuropejski letni
  • #19 21055721
    jarczynskidawid66
    Poziom 1  
    Telewizor tcl przestawienie czasu i daty pomogło.
  • #20 21377632
    agadetole
    Poziom 1  
    Data i czas muszą być ustawione automatycznie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy telewizora TCL U50S7906 zgłaszają problem z łącznością WiFi, gdzie telewizor łączy się z siecią, ale nie ma dostępu do internetu. Problemy występują również w innych modelach TCL, takich jak U49S7606DS. Użytkownicy próbowali różnych rozwiązań, w tym przywrócenia ustawień fabrycznych telewizora i routera FRITZ!Box 7560, zmiany serwerów DNS na Google oraz zmiany kanału WiFi. Wiele osób zauważyło, że poprawne ustawienie daty i godziny na telewizorze rozwiązało problem. Inne sugestie obejmowały ręczne ustawienie sieci oraz odłączenie i ponowne sparowanie telewizora z routerem. W przypadku problemów z innymi urządzeniami, użytkownicy sugerowali kontakt z producentem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA