Witam, połączyłem sobie moduł ESP8266-12E z Arduino Uno poprzez programowy UART na pinach 10 i 11 przy wykorzystaniu bibliotek SoftwareSerial. Problem polega na tym, że gdy wysyłam komendę z Arduino do ESP8266 to w odpowiedzi zwrotnej często dostaje np. OK i jakieś śmiecie typu strzałka albo prostokąt. W załączniku dodaje screen jak to wygląda. Prędkość transmisji mam ustawioną na 115200. Dodam, że podczas komunikacji z ESP8266 przez konwerter UART FT232 nie ma tego problemu i przychodzą "czyste odpowiedzi". Co może być powodem tego, że otrzymywane odpowiedzi z ESP8266 na Arduino są "zakrzaczone" ? Jak widać na poniższym screenie komenda AT+GMR nie zwraca całej informacji o wersji firmware ESP8266, tylko ją ucina i dodatkowo dodaje jakieś śmiecie..
Edit. Po obniżeniu prędkości transmisji do 9600 wszystko działa dobrze. Maksymalna prędkość, przy której wszystko działa stabilnie to 38400 , wszystkie wyższe prędkości już wprowadzają "krzaki". Czym to może być spowodowane, bo na internecie znalazłem przykłady gdzie ludziom działa wszystko dobrze przy prędkości 115200 😐
Edit. Po obniżeniu prędkości transmisji do 9600 wszystko działa dobrze. Maksymalna prędkość, przy której wszystko działa stabilnie to 38400 , wszystkie wyższe prędkości już wprowadzają "krzaki". Czym to może być spowodowane, bo na internecie znalazłem przykłady gdzie ludziom działa wszystko dobrze przy prędkości 115200 😐