logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi trk-5190ew - jak przestroić na górny zakres UKF

pablo295 16 Gru 2018 22:30 1395 6
REKLAMA
  • #1 17632200
    pablo295
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,
    Dostałem radiomagnetofon Hitachi trk-5190ew. Oryginalnie był on na górne pasmo UKF, ale został przerobiony dawno temu na dolne pasmo.
    Aktualnie odbiera on kilka mocnych stacji radiowych.

Próbuję zlokalizować modyfikację, ale są one jakieś niestandardowe. Na zdjęciach zaznaczyłem prawdopodobnie dolutowane elementy. Zastanawia mnie też ten zielony kabelek miedzy głowicą, a przełącznikiem zakresów fal radiowych.
    Niestety nie mogę znaleźć do radia schematu.

Pod tą dodatkową płytką (głowicą FM) są dwa tranzystory.
    Dziwi mnie że nie ma na tej płytce żadnych oznaczeń podzespołów. Jest ona oryginalna czy podmieniona?

W jaki sposób przywrócić w nim początkową konfigurację?

Dla testu odlutowałem kondensatory 1,2 i 5, ale żadnych zmian częstotliwości.
    Załączniki:
    • Hitachi trk-5190ew - jak przestroić na górny zakres UKF 5190_5.jpg (1.54 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Hitachi trk-5190ew - jak przestroić na górny zakres UKF 5190_4.jpg (975.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Hitachi trk-5190ew - jak przestroić na górny zakres UKF 5190_2a.jpg (1.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Hitachi trk-5190ew - jak przestroić na górny zakres UKF 5190_3a.jpg (1.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Hitachi trk-5190ew - jak przestroić na górny zakres UKF 5190_3.jpg (1.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Hitachi trk-5190ew - jak przestroić na górny zakres UKF 5190_1a.jpg (1.5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Hitachi trk-5190ew - jak przestroić na górny zakres UKF 5190_1.jpg (1.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Hitachi trk-5190ew - jak przestroić na górny zakres UKF 5190_2.jpg (1.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17632732
    pablo295
    Poziom 12  
    Dzięki za podpowiedź.

Te elementy (6-11) na tylnej części płytki też raczej nie mają wpływu na zmianę częstotliwości. Z tego co się doczytałem to zmieniało się elementy we wzmacniaczu wielkiej częstotliwości. Czyli w tym przypadku oznaczone od 100, na płytce.
    Proszę o potwierdzenie bądź nie, mojego toku myślenia.

Pozostaje jeszcze element 3 i 4, czy to one mogły być dołożone?
    Przy kondensatorze 3 widać pozostałą kalafonię.
  • REKLAMA
  • #4 17633425
    perszeron
    Poziom 21  
    Ocena: 107
    Doprowadź cewki w głowicy UKF do odpowiednich częstotliwości zaznaczona na biało i jeszcze jednej lub dwóch których nie widać są prawie takie same są na płytce UKF ,nie ruszaj dławika tego na czerwono i pcz 10.7 zaznaczonej na czarno przydało by się GDO i po sprawie .

ps. c3 tak dostawiony lub zmieniony a R4 to chyba nie chciało się komuś przylutować poprawnie więc przylutował od strony druku .
    Pokaż głowicę od strony elementów.
    Załączniki:
    • Hitachi trk-5190ew - jak przestroić na górny zakres UKF cewka.jpg (2.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 17633857
    pablo295
    Poziom 12  
    Tak, jest jeszcze jedna taka cewka jak ta zaznaczona na biało. Zrobiłem zdjęcia z pozostałych trzech stron.

Ściągnąłem C3, to skala przesunęła się w lewo o około 3MHz, ale dalej powyżej około 95MHz jest słaba czułość. Ostatnią mocną stację mam na 92MHz, następna 100MHz już ledwo odbiera
    Na razie nic jeszcze cewkami nie stroiłem.
    Załączniki:
    • Hitachi trk-5190ew - jak przestroić na górny zakres UKF 5190_9.jpg (206.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Hitachi trk-5190ew - jak przestroić na górny zakres UKF 5190_6.jpg (329.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Hitachi trk-5190ew - jak przestroić na górny zakres UKF 5190_8.jpg (269.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Hitachi trk-5190ew - jak przestroić na górny zakres UKF 5190_7.jpg (260.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17634299
    perszeron
    Poziom 21  
    Ocena: 107
    Znajdź cewkę heterodyny przestrój na odpowiedni zakres do wyboru masz
    (1-kręcąc rdzeniem,2- zmieniając kondensator który jest równolegle z cewka 3- ściskając rozszerzają uzwojenia 4- na kondensatorze którym dostrajasz do stacji są 4 śrubki to są trymery tylko 2 są od ukf nie pomyl się )
    to samo z cewkami wejściowymi
    Trzecia cewka jest powietrzna bez rdzenia ,widać ją na zdjęciu 5190_6.jpg tak naprawdę to są dwie cewki sprzężone ze sobą .Często w głowicach cewka heterodyny jest z od-czepem i ta cewka może być heterodyną lub obwodem wejściowym, po konstrukcji tej cewki stawiam na to drugie.

Było wiele tematów o przestrajaniu głowicy UKF można to zrobić na czuja na słuch mając drugie radia wykorzystać zdurnienie będzie działać ,zazwyczaj dobroć cewki będzie gorsza i nigdy nie będzie tak jak z przyrządami GDO,Wobulator ....
  • #7 17653856
    pablo295
    Poziom 12  
    Dzięki za sugestie. Zmniejszyłem pojemność kondensatora przy cewce heterodyny (był 13pF pod spodem i dolutowany 6.2pF, ten C3, zostawiłem 6.2pF) i już dało się złapać cały zakres UKF. Cewka heterodyny jest pod C3. Musiałem jeszcze zmniejszyć pojemność kondensatora od ARC z 5 na 2pF, ponieważ powyżej 100MHz ciężko było ustawić stację. Bardzo czułe było pokrętło, a nawet po ustawieniu, stacja po kilku sekundach uciekała.
    Teraz już wszystko gra jak powinno.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada radiomagnetofon Hitachi TRK-5190EW, który został przerobiony z górnego na dolne pasmo UKF. W trakcie dyskusji zidentyfikowano kilka elementów, które mogą wpływać na odbiór częstotliwości, w tym kondensatory i cewki w głowicy UKF. Użytkownik próbował przywrócić oryginalną konfigurację, odlutowując kondensatory, co jednak nie przyniosło oczekiwanych rezultatów. Ostatecznie, po zmniejszeniu pojemności kondensatora przy cewce heterodyny oraz kondensatora od ARC, udało się uzyskać pełny zakres UKF, co poprawiło czułość odbioru stacji radiowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA