logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] SIEMENS 1200 jakiej instrukcji użyć do przesłania informacji pomiędzy dwoma PLC

Dominik-2 17 Gru 2018 13:18 4701 42
Najlepsze odpowiedzi

Jak przesłać jeden rejestr i kilka markerów między dwoma sterownikami Siemens S7-1200 w TIA Portal V13 przez sieć Ethernet?

Najprościej użyć bloków GET/PUT, ale dane muszą być w nieoptymalizowanych DB, a wskaźniki muszą wskazywać właściwy sterownik i mieć tę samą długość [#17633402] [#17639016] [#17686132] W obu PLC utwórz DB do wymiany danych, wyłącz „optimized block access”, skompiluj projekt, włącz w CPU opcję komunikacji PUT/GET i skonfiguruj połączenie S7 w tej samej sieci/adresacji [#17633402] [#17658342] [#17686132] W bloku GET `ADDR_1` jest źródłem w drugim PLC, a `RD_1` miejscem zapisu w pierwszym, więc dla jednego bajtu poprawny zapis to np. `P#DB11.DBX0.0 BYTE 1` → `P#DB10.DBX0.0 BYTE 1` [#17686132] Jeśli program „nie działa”, sprawdź wyjścia `Error` i `Status`, bo REQ powinien dostać zbocze narastające, a kod błędu pokaże dokładnie, co jest nie tak [#17639016] [#17702476] [#17702596] W opisywanym przypadku problemem był błędny adres w `ADDR_1`; po poprawieniu go z `P#DB10.DBX0.0 BYTE 1` na `P#DB11.DBX0.0 BYTE 1` komunikacja zaczęła działać [#17713531]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 17633050
    Dominik-2
    Poziom 9  
    Koledzy potrzebuje przesłać dane z jednego rejestru w PLC1 wartość do PLC2 . I wymienić się informacją o paru markerach.
    Próbowałem skorzystać z tego ale nie działa https://www.youtube.com/watch?v=-TFe22L8IxU czy ma ktoś namiar na coś prostego i skutecznego
    Mam tia portal V13 i komunikacje po necie. Samo skonfigurowanie niestanowi problemu to działa.
  • Pomocny post
    #2 17633068
    kornik280
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Najprościej bloków get/put jak na filmie tylko na właściwościach cpu muisz zaznaczyć opcje umożliwiającą komunikacje
  • #3 17633402
    Marek_t3
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Po pierwsze musisz w obu sterownikach stworzyć blok danych do wymiany informacji między sterownikami. Bloki te nie mogą być zoptymalizowane (w propertis/attributes bloku DB musisz odznaczyć domyślnego ptaszka) i koniecznie trzeba te DB skompilować zanim zaczniesz przesyłać informacje. Obydwa PLC powinny być umieszczone w jednym projekcie. Jeśli ich nie masz musisz stworzyć w TIA nowy sterownik który będzie miał adres i maskę podsieci zgodny z tym PLC którego nie masz. W device&networks zaznaczasz, że sterowniki pracują na jednej sieci. Do tego w device configuration w zakładce protection/conection mechanisms trzeba zaznaczyć ptaszka. No i teraz dopiero funkcje put i get z zakładki S7 communication. Na zamieszczonym filmie twórcy komunikacja nie zadziałała bo nie odznaczył optymalizacji boków DB ;)

Pozdrawiam Marek.
  • #4 17637007
    Marek_t3
    Poziom 14  
    Zadziałało?
  • #5 17637767
    Dominik-2
    Poziom 9  
    Nie działa. Na koniec w PLC 1 adresując cewkę w 2 Network-u wyskakuje mi DB10.???? tak jak w filmie w pewnym momencie .
    I nie bardzo mogę z tym cokolwiek zrobić .
    ps. W network 3 na styku jest to samo.
  • Pomocny post
    #6 17639016
    Marek_t3
    Poziom 14  
    Otwórz te swoje DB10 w obydwu sterownikach i sprawdź czy jest kolumna offset (patrz rysunek)

SIEMENS 1200 jakiej instrukcji użyć do przesłania informacji pomiędzy dwoma PLC

Jeśli nie masz kolumny offset problem tkwi w tym że blok ten jest zoptymalizowany to znaczy że jest rozrzucony po pamięci sterownika w sposób przypadkowy w wolne miejsca pamięci. Do takiego bloku nie można się odwołać poprzez wskaźniki i dlatego występuje błąd. By wyłączyć optymalizację bloku DB klikasz na niego prawym przyciskiem myszki i wybierasz properties:

i odznaczasz ptaszka jak na obrazku:

Po tych operacjach projekt należy skompilować klikając ikonkę:

Dodano po 24 [minuty]:

W PLC1 mam stworzony DB1, w drugim mam DB10. Przesyłam jeden bajt informacji za pomocą funkcji GET. Musi działać:

Nie mam fizycznie dwóch PLC by sprawdzić, ale kompilator nie wywala błędu.

Dodano po 12 [minuty]:

Aha. Na "styk" REQ trzeb a podać sygnał którego zbocze narastające będzie inicjalizowało przepisanie wartości bajtu ze sterownika do sterownika. Bez tego nie zadziała :) Może być zbocze przycisku, obojętne...
  • #8 17678488
    Dominik-2
    Poziom 9  
    Koledzy przepraszam że zaniechałem temat,ale miałem trochę innych spraw na głowie.
    Do tematu wrócę bo dalej nie działa ,ale to raczej wina moich braków w podstawach z Siemensa.
  • #9 17683491
    Dominik-2
    Poziom 9  
    Czy ktokolwiek zagląda tu i chce pomóc .
  • Pomocny post
    #10 17683623
    zembol
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    Poproszę print screen z widokiem twojego programu (funkcje get i put) i dodatkowo z widoku sieci zakładka connections local ID sterowników w projekcie.
  • #11 17684878
    Dominik-2
    Poziom 9  
    Witam kolega "zembol" i proponuje na początek delikatnie jak w przedszkolu od podstaw na czekoladkach.
    1- Mam stworzony projekt np."profinet test"
    2- w "Devices&network - add new device" dodałem dwa sterowniki o nazwach np. PLC1 iPLC2 i nadałem im IP.
    3-W ustawieniach sterowników w "protection - connection machanisms"zaznaczyłem "permita access with PUK|GET.............
    4-Następnie w PLC1 stworzyłem "data block" db10 (o nazwie np. Transfer PLC1) i w "properties - attributes" odznaczyłem "optimized block access"
    5-Operacie z punktu 4 powtórzyłem dla PLC2, DB10(naz. Transfer PLC2) i odznaczenie optymalizacji .
    -i tutaj pierwsze pytanie czy w obu sterownikach mogę utworzyć blok DB10 z takim samym numerem czy powinny się raczej różnić numerami.
    6-Następnym krokiem była kompilacja i wgranie do sterowników .
    7-Teraz w "devices &networks -network view" zaznaczyłem "connections" i wybrałem z listy "S7 connections"a następnie pomiędzy gniazdami sterowników przeciągam linie tak powstaje połączenie "S7 connection 1"
    8-Teoretycznie teraz mogę wstawiać bloki GET i PUT ale mam następne pytanie. Klikając na moje DB "Transfer PLC1 czy PLC2 "otwiera mi się okno tabelką z którą nie bardzo wiem co mam zrobić i do czego one służy czy jest konieczna.( w niektórych filmikach w internecie zaznaczają tam jakieś funkcje czy zadania , a w niektórych nie)
  • Pomocny post
    #12 17686132
    zembol
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    ODP 5 tak w obu mogą być db10.
    Tutaj moje pytanie bloki get i put maja wejście ID co tam masz wpisane i czy zgada sie to z local ID w widoku sieci.
    8. To o czym piszesz to normalny efekt związany z tym ze edytor podpowiada jakiej zmienej użyć i jak mam być szczery nie bardzo wiem jak to wytlumaczyć :).
    Proponuje jeszcze
    https://support.industry.siemens.com/cs/docum...r-more-than-160-bytes-of-data-?dti=0&lc=en-WW

Dodano po 48 [minuty]:

Co do samych db ważne żeby być świadomym ich roli :)
    Dla funkcji GET wejście ADDR_1 to wskaźnik (P#) na obszar w drugim sterowniku z którego będziemy czytać a RD_1 to wskaźnik gdzie będziemy zapisywać odebrane dane. W Twoim przypadku dla świętgo spokoju utworzył bym w kazdym sterowniku po 2 db (np db10 i db11, najprościej skopiować ze zmieniona nazwa)
    Ważne aby wskaźniki ADDR i RD "były jednakowej długości"
    czyli np dla ADDR_1 podstawic P#db10.dbx0.0 byte 1
    a do RD_1 P#db11.dbx0.0 byte 1
  • Pomocny post
    #13 17686992
    Marek_t3
    Poziom 14  

klikłeś w zaznaczone pole?

Dodano po 1 [minuty]:

Wklej screeny, będzie łatwiej znaleźć gdzie tkwi problem.

Dodano po 17 [minuty]:

Sprawdziłem na symulatorze. Działa jak należy.

Dodano po 2 [godziny] 31 [minuty]:

U mnie wygląda to w sposób następujący:

SIEMENS 1200 jakiej instrukcji użyć do przesłania informacji pomiędzy dwoma PLC SIEMENS 1200 jakiej instrukcji użyć do przesłania informacji pomiędzy dwoma PLC
  • #14 17688989
    Dominik-2
    Poziom 9  
    Czy to jest normalne że po zamknięciu programu i ponownym uruchomieniu "conection" powraca do ustawień początkowych.
    SIEMENS 1200 jakiej instrukcji użyć do przesłania informacji pomiędzy dwoma PLC SIEMENS 1200 jakiej instrukcji użyć do przesłania informacji pomiędzy dwoma PLC SIEMENS 1200 jakiej instrukcji użyć do przesłania informacji pomiędzy dwoma PLC SIEMENS 1200 jakiej instrukcji użyć do przesłania informacji pomiędzy dwoma PLC
    Co to jest "active connection establishment" i dlaczego ras automatycznie jest zaznaczony a drugi ras nie.
    Zapomniałem dodać na początku że nie znam Angielskiego i przysyłanie linków do instrukcji po angielsku niema sensu.
  • #15 17689429
    ADACHO
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Cześć. Czy możesz wkleić screeny utworzonych bloków danych do wymiany danych. Jeśli chcesz to wrzuc program to poprawie go Tobie. A tak na szybko masz bledna dlugość wskaznika. Zobacz na post kolegi zembola. Tam jest przyklad poprawnego wskaznika dla jednego bajtu. Jako inicjalizację wstaw sobie bit zegara np. 0.5 Hz. Pozdrawiam.
  • #16 17689556
    Marek_t3
    Poziom 14  
    przesyłasz 0 byte ;)

Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

Dodano po 1 [minuty]:

jeszcze screen bloku DB możesz wrzucić jeśli zmiana zera na 1 nic nie da
  • #17 17689998
    Dominik-2
    Poziom 9  
    Przesyłanie scrina DB niema sensu bo tam nic niema. Dlatego bo nie wiem co tam wpisać.
    Programu też nie prześle bo też go niema. Dopiero próbuje go stworzyć od podstaw z pełnym zrozumieniem tematu co do czego i dlaczego.
    Przejmijmy że celem jest uzyskanie dwóch zadań . 1 w PLC2 pojawienie się 1 na "I 0.0" spowoduje załączenie "Q 0.0" w PLC1. 2 cel to monitorowanie rejestru np. "d100" w PLC2 i przesyłanie zawartości do PLC1 i umieszczanie jej w np. "d102"(wiem że opis "rejestr d100" nie jest do końca poprawny w Siemense ale tak mi prościej )
    1 Wiem jak skonfigurować sterowniki tak aby się widziały .
    2 Wiem że muszę stworzyć miejsca w pamięci sterowników "db10 dla PLC1 i db11 dla PLC2"
    3 Wiem że w "GET" PLC1 czytamy z PLC2 w miejscu "ADDR_1" i zapisujemy to w PLC1 w miejscu "RD_1".
    4 Wiem że w "PUT"PLC2 zapisujemy to co chcemy wysłać do PLC1 w "ADDR_1", a w "RD_1" podajemy miejsce w PLC1 gdzie ta informacja ma być umieszczona .
    5 Wiem że "REQ" służy do inicjacji .
    Nie wie czy "GET i PUT" muszą zadziałać jednocześnie czy jak PLC1 chce sprawdzić co jest PLC2 to inicjuje "GET",
    a jak mam coś do przesłania z PLC2 da PLC1 to inicjuje "PUT".
    Następne pytanie to jak wpisać "I 0.0" PLC2 do "db11" a następnie odczytać z "db10" PLC1 i uruchomić "Q 0.0"
  • Pomocny post
    #18 17690160
    Marek_t3
    Poziom 14  
    Cześć. W nocy ci opiszę wszystko ;) poczekasz?

Dodano po 11 [godziny] 45 [minuty]:

Po pierwsze w bloku DB musisz stworzyć strukturę. Struktura musi istnieć. W PLC siemensa istnieją zmienne o określonych typach w zależności jakie dane są w nich przechowywane bądź obrabiane. Najpopularniejsze typy zamiennych to Real (4 bajty), DINT (4 bajty), INT (2 bajty), SINT (1 bajt), BYTE (1 bajt), BOOL (1 bit), String itd.

W strukturze bloku DB musisz stworzyć zmienne i przypisać im dany typ.

Tu masz przykładowy blok danych DB.
    Initial value to wartość jaką przyjmie dana zmienna przy inicjalizacji bloku DB. Retain - zapamiętywanie wartości przy wyłączeniu sterownika, Offset - tylko przy blokach DB z odznaczoną opcją optymalizacji - jest to fizyczny adres pamięci w którym konkretna dana się znajduje.

Co ciekawe funkcje GET i PUT nie zagłębiają się w to co mają przesyłać między sterownikami. Nie interesuje ich jakiego typu jest zmienna. Interesuje je tylko w którym miejscu pamięci ma zacząć pobierać dane i ile tych danych jest (w bajtach). Więc jeśli chcesz z tego DB z obrazka wysłać na przykład daną o nazwie M4 typu string musisz w funkcji PUT w SD_1 wpisać P#DB10.DBX10.0 BYTE 255.

Teraz co znaczy P#.
    Sterowniki siemensa pracują na pamięci odwzorowania a nie na faktycznym stanie rzeczywistym jaki jest w danej chwili na wejściu czy wyjściu. Na czym to polega? Otóż na początku cyklu sterownik odczytuje stan wejść z pamięci peryferyjnej do pamięci odwzorowania, następnie wykonuje OB1 i wszystkie bloki w nim wywoływane oraz inne bloki OB (może nie będę o nich tutaj pisał, bo za dużo informacji to też źle) posługując się przy tym danymi w pamięci odwzorowania. Po wykonaniu całego programu następuje przepisanie wypracowanych danych przez program sterownika z pamięci odwzorowania do pamięci peryferyjnej. Znacznik P# powoduje że sterownik wykonując program natrafiając na taki znacznik zamiast czytać (zapisywać) dane z (do) pamięci odwzorowania robi to bezpośrednio z (do) pamięci peryferyjnej. Tak to mniej więcej wygląda i po to ten znacznik.

Dobra teraz wróćmy do zadanych pytań. Chcesz by wejście I0.0 z PLC1 było przesyłane na Q0.0 w PLC2.
    Musisz stan wejścia przepisać do komórki pamięci w bloku DB a następnie przesłać tę część bloku DB do drugiego PLC. Mniej więcej tak będzie wyglądać:

W drugim PLC trzeba tylko odczytać stan bitu w bajcie zerowym w DB12 i przepisać na wyjście.

Dane innych typów czyli jak to nazwałeś "rejestry" przesyłamy i obrabiamy analogicznie z wykorzystaniem "move" (tagi danego typu trzeba stworzyć i movem je do bloku DB przesłać a następnie z DB przesłać do drugiego PLC.

Dodano po 14 [minuty]:

Tu masz załączony program PLC, tylko w TIA14 jest zrobiony i nie wiem czy uda ci się go otworzyć, bo wydaje mi się że ty masz TIA13.
    Załączniki:
    • PutGetv14.rar (929.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 17697583
    Dominik-2
    Poziom 9  
    Niestety dalej coś jest źle. Po compilowaniu jest OK. nie pokazuje żadnych błędów ani ostrzeżeń, a po wgraniu do sterowników brak reakcji.
    SIEMENS 1200 jakiej instrukcji użyć do przesłania informacji pomiędzy dwoma PLC SIEMENS 1200 jakiej instrukcji użyć do przesłania informacji pomiędzy dwoma PLC SIEMENS 1200 jakiej instrukcji użyć do przesłania informacji pomiędzy dwoma PLC SIEMENS 1200 jakiej instrukcji użyć do przesłania informacji pomiędzy dwoma PLC
  • #21 17698248
    Dominik-2
    Poziom 9  
    ADACHO napisał:
    Cześć.
    Czy możesz załączyć ten swój program?
    PROFINET ..ST.zip (1.85 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 17698754
    ADACHO
    Poziom 15  
    Cześć.
    Przesyłam poprawiony programik. Testujesz tylko funkcję GET i jak widzę przesyłasz dane z PLC 2 do PLC 1, więc pozostawiłem tę konwencję.
    Nie wiem czy posiadasz fizyczne sterowniki, więc do testu dodałem tobie markery, które możesz ustawić po załączeniu podglądu Online sterownika. Generalnie w bloku danych nie miałeś ustawionego prawidłowego obszaru który chciałeś przesłać - (BYTE). Warto czytać co koledzy Tobie piszą , nawet screeny dodają. Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • PROFINET TEST v1.zip (2.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 17698903
    Dominik-2
    Poziom 9  
    Nie mogę otworzyć. SIEMENS 1200 jakiej instrukcji użyć do przesłania informacji pomiędzy dwoma PLC
  • #24 17699115
    ADACHO
    Poziom 15  
    Cześć.
    Pobrałem program z elektrody, rozpakowuje się i działa. Spakowany programem 7-ZIP.
    Nie wiem gdzie to rozpakowujesz bo widzę tam dziwną ścieżkę w tym błędzie.
    Zapisz ściągnięty plik w jakimś dedykowanym folderze i spróbuj jeszcze raz. Zainstaluj SP2 do TIA bo mi przy otwarciu twojego projektu wyskakuje pytanie o upgrade. Pozdrawiam.

Pozostawię wcześniejszy wpis dla potomnych :). Wiem co robisz źle...Nie otwiera się projektu bezpośrednio z okna programu pakującego !!!.
    Rozpakować i otwierać z lokalizacji gdzie został rozpakowany.... ;) hehe.. Pozdrawiam
  • #25 17699254
    Marek_t3
    Poziom 14  
    Zawsze możesz sprawdzić w takim przypadku czy funkcja zarówno put jak i get nie zwraca błędu i w helpie zobaczyć co dany błąd znaczy. Bo jeśli w trakcie wykonania funkcji wystąpi błąd to będzie się zachowywać tak jak twój program, czyli niby wszystko działa a dane nie są wykonywane.

Generalnie w strukturze bloku bd dodaj jeszcze 5 bitów by był cały bajt i powinno śmigać.

Sorki za to że żadnych screenów nie dam. Z komórki pisze.

Dodano po 11 [minuty]:

Z ciekawości podepnij pod wyjścia error i status bloczku put jakieś markety (np. MW100 i MW102), wgraj w sterownik, zobacz w podglądanie czy error jest zerem, jeśli nie to wyjdź z podglądu kliknij na funkcję put i wciśnij F1. Znajdziesz co to za błąd. Pewnie coś typu "area pointer..."
  • #26 17699338
    Dominik-2
    Poziom 9  
    Kolego ADACHO piszesz "warto czyta co koledzy do ciebie piszą" a w poście 15 piszesz "Zobacz na post kolegi zembola. Tam jest przykład poprawnego wskaznika dla jednego bajtu."
    w poście 12 czytam Ważne aby wskaźniki ADDR i RD "były jednakowej długości"
    czyli np dla ADDR_1 podstawic P#db10.dbx0.0 byte 1
    a do RD_1 P#db11.dbx0.0 byte 1. I tak wpisuje .
    Kolega Marek_t3 w poście 18 wpisuje w ADDR_1 P#12.DBX0.0 BYTE 1 ja zmieniam 12 na 11 bo tak mam w projekcie. SD_1 P#DB10.DBX267.0 BYTE 1. Wartośc 267 uznałem że wynika z wartości "offset" gdzie kolega Marek wpisał 11 zadań a ja mam tylko 3 z czego interesuje mnie pierwsza gdzie "offset" równa się 0
  • #27 17699358
    Marek_t3
    Poziom 14  
    W bloku danych (DB) nie ma zadań. To po prostu jakieś dane. Mogą to być na przykład dane dotyczące danego modelu produkowanego na linii czy inne dane różnych typów. Mogą być nigdzie nie używane.

Dodano po 2 [minuty]:

Dorzuć w tym swoim bloku danych wiersz typu dint i będzie Ci działać.

Dodano po 6 [minuty]:

Bo w czym tkwi problem. Funkcja get odwołuje się do obszaru pamięci który zajmuje blok DB wskazany przez pointer. Ma tam zapisać 1 bajt informacji. "Zapisuje" 3 pierwsze bity i nagle obszar bloku db mu się kończy, a w kolejnych komórkach pamięci mogą być inne dane których funkcja napisać nie powinna. I nie robi tego, tyko zwraca błęda.

Ach te komórki. Źle mi się pisze. Sorki za uproszczenia, bo to trochę inaczej działa ale tak łatwiej zrozumieć.
  • #28 17699390
    Dominik-2
    Poziom 9  
    Program otworzyłem wgrałem do sterowników i nie działa .Podając 1 na %I 0.1 w PLC2 w "Monitor value"pojawia się bit ale to wszystko .
    Mam dwa sterowniki dwa kable ptofinetowe siemensa i svitz siemensa przez którego komunikuje sterowniki z komputerem , i nie mam pomysłu co dalej.
  • #29 17699885
    Marek_t3
    Poziom 14  
    Funkcja zwraca jakiś błąd?
  • #30 17699934
    Dominik-2
    Poziom 9  
    Po 17 godzinie będę przy komputerze to podziałam dolej.

Dodano po 10 [godziny] 39 [minuty]:

Dalej nic!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał instrukcji dotyczącej przesyłania danych pomiędzy dwoma sterownikami PLC Siemens S7-1200 za pomocą TIA Portal V13. W odpowiedziach podano, że kluczowe jest stworzenie bloków danych do wymiany, które nie mogą być zoptymalizowane, oraz konieczność ich skompilowania przed przesyłaniem informacji. Użytkownicy sugerowali użycie bloków GET i PUT oraz sprawdzenie ustawień połączeń w konfiguracji urządzeń. Problemy związane z błędami w przesyłaniu danych były często związane z nieprawidłowym adresowaniem oraz długością wskaźników. Ostatecznie, po kilku modyfikacjach, użytkownik zdołał poprawić swój program, co pozwoliło na prawidłowe przesyłanie danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA