logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] S7-1200 przesyłanie danych pomiędzy 2 PLC - sieć ethernet

marianpl 27 Lis 2012 18:50 6936 11
  • #1 11581733
    marianpl
    Poziom 10  
    Witam, jakiś czas temu zacząłem moją zabawę z S7-1200 i przyszedł czas na napisanie programu który obsługiwałby komunikację po sieci ethernet pomiędzy dwoma sterownikami S7-1200, a mianowicie:
    - wykonać program przesyłający dane stanu z 3 wejść z jednego sterownika do drugiego i wysterowanie odpowiednich wyjść drugiego sterownika (zapalenie lampek)
    - czy muszę stworzyć tablicę w której zapiszę stan poszczególnych wejść i potem wysłać za pomocą instrukcji TSEND_C ?
    - jak najprościej przesłać dane?

dzięki za wszelką pomoc
  • #3 11582581
    marianpl
    Poziom 10  
    jakiś program już stworzyłem, jutro będę go testował ;)
  • #4 12646559
    edi-7
    Poziom 11  
    Witam. Ja również potrzebuję przesłać stany wejść z jednego sterownika do drugiego. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Najlepiej byłoby kawałkiem programu, bo manuale z sieci niewiele mi mówią.
  • #6 12646788
    antekAiR
    Poziom 10  
    Robiłem to, działało jak należy, w razie czego pytać :D
  • #7 12647849
    kishon
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam

Przeprowadzałem sobie próbę nawiązania komunikacji jak powyżej, jednakże kiedy ustawiam odbieranie danych na jeden (krok 4) wyskakuje mi błąd:
    Cytat:
    Temporary CPU error: DB 3 not loaded, access in FB 1031
    affecting OB 1 execution

|> Processing will continue (no OB processing)

|> HW_ID= 52
    Internal address details: Caddr=16#00000560, area: DB 3

Dodam, że robiłem komunikację między dwoma CPU s7-1200 przy użyciu bloków TSEND_C i TRCV_C
  • #8 12650565
    liberateme
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    kishon napisał:
    Witam

Przeprowadzałem sobie próbę nawiązania komunikacji jak powyżej, jednakże kiedy ustawiam odbieranie danych na jeden (krok 4) wyskakuje mi błąd:
    Cytat:
    Temporary CPU error: DB 3 not loaded, access in FB 1031
    affecting OB 1 execution

|> Processing will continue (no OB processing)

|> HW_ID= 52
    Internal address details: Caddr=16#00000560, area: DB 3

Dodam, że robiłem komunikację między dwoma CPU s7-1200 przy użyciu bloków TSEND_C i TRCV_C

Witam,

Nie ma Pan wgranego DB3 do sterownika.

Pozdrawiam
  • #10 16787690
    piotr564
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Niestety korzystając z tej "instrukcji" napotykam problem . Wpisując z klawiatury kompletne słowo do wysłania o adresie
    %DB3.DW0 o formacie HEX w tabeli watch tables dla PLC1 wyskakuje mi błąd (Str. 22 ) . Pomiędzy sterownikami występuje komunikacja jednak nie mogę wysłać z jednego do drugiego jakiejkolwiek wartości przez ten właśnie błąd . Czy ktoś mógłby podzielić się sprawnym programem ? . (tia portal v13 sp1)
  • #11 16916396
    picer1111
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Czy jeżeli chcę przesłać dane z jednego PLC do drugiego i odwrotnie, to konieczne jest umieszczenie całości programu (obu sterowników. Wszystkie DB,FC,FB,OB) w jeden projekt?
    Czy mogę do każdego projektu z osobna dodać jeden konkretny DB który mnie interesuje? Jestem w tym świeży, proszę o wyrozumiałość. (tia portal v13 sp1)
  • #12 18804624
    marianpl
    Poziom 10  
    Po przestudiowaniu kilku manuali Simensa można się nauczyć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o przesyłaniu danych pomiędzy dwoma sterownikami S7-1200 za pomocą sieci Ethernet. Główne pytania dotyczą implementacji komunikacji, w tym użycia instrukcji TSEND_C i TRCV_C do przesyłania stanów wejść oraz wysterowania wyjść drugiego sterownika. Wskazówki obejmują tworzenie tablicy do przechowywania stanów oraz konieczność wgrania odpowiednich bloków danych (DB) do sterowników. Pojawiają się również problemy z błędami podczas przesyłania danych oraz pytania o organizację projektów w TIA Portal.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA