logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Mondeo MK3 2.0 benzyna - Wycie łożyska na zimnym silniku

mariott 17 Gru 2018 16:48 1128 4
REKLAMA
  • #1 17633468
    mariott
    Poziom 6  
    Po uruchomieniu zimnego silnika po dłuższym postoju np. rano słychać jakby wycie łożyska które nasila si po dodaniu gazu . Kiedy wciskam pedał sprzęgła wycie ustaje dzieje się tak przez kilka minut gdy samochód stoi lub po ujechaniu 1-2 km potem jest ok aż do następnego rana. Objawy są głośniejsze przy ujemnej temperaturze. sprawdziłem olej w skrzyni poziom jest ok. biegi wchodzą elegancko Co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 17633602
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 621
    Witam.
    Łożysko wyciskowe czy jak kto woli oporowe sprzęgła się kończy. Ale jeszcze i tak sporo kilometrów wytrzyma za pewne. Zanim konkretnie się skończy.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 17633728
    mariott
    Poziom 6  
    Dzięki za odpowiedź. Jutro czeka mnie w takim razie powarzna rozmowa z mechanikiem który w sierpniu wymieniał mi sprzęgło docisk i dwumase.
  • REKLAMA
  • #4 17633772
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 621
    Znając przypadki naszych mechaników to coś wydaje się że wymienił tarcze ewentualnie docisk a łożysko tylko na kwicie .
    Pozdrawiam.
  • #5 17633785
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 320
    mariott napisał:
    Dzięki za odpowiedź. Jutro czeka mnie w takim razie powarzna rozmowa z mechanikiem który w sierpniu wymieniał mi sprzęgło docisk i dwumase.

Wszystko zależy od mechanika czy faktycznie wymienił to łożysko czy jedynie docisk z tarczą, a może i samą tarczę. Chociaż jeszcze pozostaje kwestia jakiej firmy zamontował sprzęgło bo jeśli wymienił łożysko na chińskie to nie dziwne, że tak krótko pochodziło. Dziś ciężko o dobrą jakość. Ja u siebie w felicji wymieniłem w tamtym roku w grudniu sam całe sprzęgło czyli tarcza, docisk, łożysko oporowe i linkę i nie ukrywam, że już łożysko oporowe słychać a zdążyło przejechać niecałe 6000 km bo samochód mało używany. Oczywiście cały zestaw był kupowany firmy "LUK". Jak widać kiepsko dziś o dobrą jakość...
REKLAMA