logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Candy GCY 1052D1-S nie startuje - brak reakcji, kontrolki wyłączone

riat 22 Gru 2018 02:55 2277 11
REKLAMA
  • #1 17643240
    riat
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Witam
    Mam problem z uruchomieniem pralki. Bezpiecznik ok, drzwiczki pralki zamknięte. Pralka nie daje znaku życia, poprostu nie daje się uruchomić, a wszystkie kontrolki zgaszone. Pytanie, czy ta pralka ma jakiś wewnętrzny bezpiecznik? Jednak może to padł przycisk "Start" Jak to sprawdzić i jak się w ogóle do tego zabrać?
    Bardzo proszę o jakąś podpowiedź i to tyle...
    Pozdrawiam
    r
  • REKLAMA
  • #2 17643305
    tomjed
    Poziom 28  
    Ocena: 303
    Pralka ma moduł sterujący. Tam bym szukał... Ale nie wiem, czy jest sens, żebyś sam kombinował...
  • REKLAMA
  • #3 17644988
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 17654062
    riat
    Poziom 7  
    Candy GCY 1052D1-S nie startuje - brak reakcji, kontrolki wyłączone
    Witam Kolego Robo-technical, święta, święta i ...po świętach.
    Pora zabrać się za pralkę. Zdjąłem górę i dostałem się do tych „drucików” Postanowiłem „iść po kolei” i sprawdzać od kontaktu. Prąd w gniazdku jest. Dalej jest filt przeciwzakłuceniowy i na wejściu do niego napięcie też jest. Ale czy z niego wychodzi to już nie wiem bo nie wiem jak to sprawdzić.

Jednak tak przy okazji, czy padnięcie takiego filtra „made in chinole” może spowodować, że pralka zamieniła się w kompletnego trupa? Prała ładnie, zakonczyła program, odstała kilka dni w spokoju i przy ponownym uruchomieniu całkowity trup. Nic nie buczy, nic się z niej nie dymi ani żadnych innych atrakcji. Nic z tego nie rozumiem. Spróbuję wkleić zdjęcie Link tego filtra lub linka do niego, ale nie wiem czy mi się uda. To tyle, jak możesz to podpowiedz jak to jest z tym filtrem
    Pozdrawiam
    r
  • #5 17654076
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3739
    Witam.
    Jak najbardziej gdy fitr PZ ulegnie uszkodzeniu to żaden podzespół pralki nie będzie zasilany.
    Zazwyczaj gdy ów filtr ulega uszkodzeniu to pęka i jego awarię można zauważyć gołym okiem, ale sprawdzić nie zaszkodzi.
    Tam gdzie wchodzi do filtra przewód zasilający pralkę są dwa przyłącza czyli wejście z kolei kolejne 2 to wyjście napięcia i musi się pojawić 230V.Jeśli kolega posiada multimetr to sprawdzenie tego nie jest żadną filozofią.
    Niestety najczęściej uszkodzeniu ulega układ elektroniczny umieszczony w module sterującym urządzeniem.
    Jeśli fitr okaże się być sprawnym to pozostaje demontaż modułu sterującego i zamieszczenie jego wyraźnych zdjęć na forum lub przekazać od razu moduł w ręce dobrego elektronika.
  • #6 17687408
    riat
    Poziom 7  
    Witam Kolegów w Nowym Roku!
    Jednak teraz wracając do sprawy, sprawdziłem ten filtr antyzakłuceniowy wg. Waszych wskazówek i jest o'k. W końcu też wymontowałem niczego nie psując ten panel sterowania, zrobiłem mu zdjęcia i załączam. Wg. mnie to nie widać na nim żadnych uszkodzeń czy też zimnych lutów. Nie mam natomiast zielonego pojęcia jak się sprawdza taki układ elektroniczny.
    Candy GCY 1052D1-S nie startuje - brak reakcji, kontrolki wyłączone Candy GCY 1052D1-S nie startuje - brak reakcji, kontrolki wyłączone
  • REKLAMA
  • #9 17688260
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3739
    To na zdjęciu to hydrostat a moduł może być na dole pralki.
  • #10 17689057
    tomjed
    Poziom 28  
    Ocena: 303
    riat napisał:
    w mojej pralce nie ma takiego dziwadła
    A gdzie kolega szukał? Popatrz pod np bębnem...
    pzdr
  • #11 17699928
    riat
    Poziom 7  
    Szanowni Koledzy, w końcu znalazłem ten moduł elektroniczny. Faktycznie jest w dole pralki, pod bębnem. Ale nie udało mi się wykumać jak go z pralki wymontować. Staram się wszystko robić bez użycia “brutal force” bo jak widzę ta moja pralka składa się głównie z “plajstyku” z którego jest nawet bęben.
    Przy okazji próbowałem znaleźć w necie ten cały moduł sterowania I tu “szczęka mi opadła” 430zł za nowy moduł to prawie ½ ceny jaką zapłaciłem jakieś 5 lat temu za pralkę. I rozumując dalej, przy mojej znajomości elektroniki jestem skazany na “Panów Serwisantów” którzy jak znam życie zażądają te 430zł za moduł + jakieś minimum stówę za wymianę + 50 zł “za dojazd” Razem będzie to jakieś 6 stów!?
    Moje pytanie to czy ktoś naprawia takie moduły I ewentualnie ile mogą zażądać za taką fatygę? Czy można kupić gdzieś taki moduł taniej “z odzysku” lub jakiś zamiennik? I czy jako laik mam szansę sam ocenić wymontowany moduł jego stan itd.
    Szanowni Koledzy odwołując się do Waszej znacznie większej wiedzy do mojej proszę o radę czy warto się w ogóle z tym “paprać” miast od razu zacząć szukać nowej pralki?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Candy GCY 1052D1-S, która nie uruchamia się, a wszystkie kontrolki są wyłączone. Po sprawdzeniu bezpiecznika i zamknięcia drzwiczek, użytkownik zastanawia się nad możliwością uszkodzenia wewnętrznego bezpiecznika lub przycisku "Start". W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie modułu sterującego oraz filtra przeciwzakłóceniowego, który może powodować brak zasilania. Użytkownik potwierdza, że filtr jest sprawny, a moduł sterujący znajduje się w dolnej części pralki. Koszt nowego modułu wynosi około 430 zł, co skłania do rozważenia naprawy uszkodzonego modułu lub poszukiwania tańszych zamienników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA