logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ariston ALDS 100 EX (80277380030) - Wymiana łożyska

Ghanzi 27 Gru 2018 12:12 975 13
REKLAMA
  • #1 17654399
    Ghanzi
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam
    Mam pytanie, czy w tej pralce można wymienic łożyska bębna? Czy obudowa bębna jest klejona i nic z tego? Od miesiąca huczy strasznie przy wirowaniu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17655113
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    To chyba łatwiej i szybcjej będzie Ci zajrzeć pod spód pralki lub z góry demontując blat , to tylko dwa wkręty z tyłu i sprawdzić, czy wanna jest skręcana czy też klejona.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17656069
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3739
    Niech kolega zamieści zdjęcie tyłu pralki po zdjęciu osłony koła pasowego.
    Ta pralka ma prawdopodobnie krzyżak z łożyskiem z tyłu pralki.
  • Pomocny post
    #4 17656433
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3385
    Ghanzi napisał:
    czy w tej pralce można wymienic łożyska bębna?

A jakże, można, o ile nie jest uszkodzony wałek bębna, z powodu zaniechania wcześniejszej naprawy. Wykonanie klasyczne, czyli krzyżak. Są dwie wersje ułożyskowania, więc podaj nr. 80277............
  • REKLAMA
  • #5 17656457
    Ghanzi
    Poziom 14  
    Bardzo dziekuje za odpowiedzi. Numer 80277380030.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17656571
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3385
    Ghanzi napisał:
    Numer 80277380030.

Tu producent zostawił sobie "swobodę wyboru" i losowo w tym modelu występuje jedno, lub drugie rozwiązanie - konieczny demontaż krzyżaka i sprawdzenie co tam siedzi. Doświadczony serwisant tylko spojrzy z zewnątrz i wie ;)
  • #7 17899630
    Ghanzi
    Poziom 14  
    Witam po długiej przerwie :)

W końcu miałem czas żeby zająć się moją pralką :). Po wyjęciu bębna najgorsza śruba do odkręcenia to ta na krzyżaku co pod nią jest łożysko, Torx 40. Następnie 8 śrub też Torx 40 od mocowania krzyżaka do bębna.Łożysko stare nie chciało się wybić młotkiem, może miałem za mały kaliber :) ale poszło na prasie, nacisk ponad 6 ton żeby ruszyło z hukiem. Przy okazji wymieniłem szczotki od silnika bo ich już nie było. Po złożeniu pralki wszystko działa, jednak nie pamiętam czy silnik powinien mieć takie dosyć głośny odgłos jakby gwizdało. Pralka jak prała przed wymianą łożysk to głównie było słychać łożysko, aż telewizji nie dało się oglądać :). Czy ewentualnie można coś z tym gwizdem silnika zrobić? Czy tylko zostaje go wymienić?
  • Pomocny post
    #8 17899645
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4665
    Trudno powiedzieć, czy "gwizdanie" silnika, to odgłos zużytych łożysk, czy to odgłos spowodowany tarciem szczotek. Można ewentualnie wycofać(odkręcić) szczotki i mocno pokręcić kołem pasowym silnika, bez paska. Powinno być cicho.
  • Pomocny post
    #9 17900022
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6945
    Ghanzi napisał:
    Przy okazji wymieniłem szczotki od silnika bo ich już nie było. Po złożeniu pralki wszystko działa, jednak nie pamiętam czy silnik powinien mieć takie dosyć głośny odgłos jakby gwizdało.

Jeśli po wymianie szczotek nie został wyczyszczony komutator to będzie gwizdało, iskrzyło i jest ryzyko uszkodzenia wirnika.
  • Pomocny post
    #10 17902198
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Nawet po oczyszczeniu komutatora i instalacji nowych szczotek (niedotartych) przez czas np. 2 lub 3 prań będzie słyszalna praca tych szczotek. Później uspokoi się.
  • #11 17903367
    Ghanzi
    Poziom 14  
    Dziękuje za odpowiedzi.
    Odkręciłem szczotki i nie gwizdało. Okazało się że jedna szczotka tak gwiżdże.Przetarłem komutator papierem 1200 bardzo delikatnie, szczoteczką oczyściłem szczeliny i przedmuchałem sprężonym powietrzem. Ale też zauważyłem czasami ciche chrobotanie w silniku, to chyba łożysko. Czasami zachrobocze bardzo delikatnie. Czy takie łożysko też można wymienić czy użytkować aż do padnięcia silnika i ewentualnie nowy silnik?.
  • Pomocny post
    #12 17903392
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4665
    Ghanzi napisał:
    Czy takie łożysko też można wymienić
    Można, tylko jak jest tam na końcu magnes(tacho),(nie wiem jaki to silnik), to już będzie trudniej.
  • Pomocny post
    #13 17903399
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6945
    Ghanzi napisał:
    Czy takie łożysko też można wymienić czy użytkować aż do padnięcia silnika i ewentualnie nowy silnik?.

Jeśli to łożysko się odzywa to zdecydowanie do wymiany, szkoda zajechać motor.
    Sugeruje udanie się z silnikiem do firmy która zajmuje się ich naprawą (koszt wymiany łożysk nie powinien być kosmiczny), całkiem przydatna jest prasa przy tej operacji. Jeśli zaś chcesz samemu walczyć trzeba się uzbroić w ściągacze i tuleje do ponownego nabicia łożysk. Czasem również trzeba dokupić śruby do poskręcania silnika, bo niektóre sa nitowane i trzeba rozwiercać.
  • #14 17923856
    Ghanzi
    Poziom 14  
    Dziękuje wszystkim za pomoc, pralka działa i nic nie gwiżdże. Jak będę miał trochę czasu zajmę się łożyskiem w silniku.

Dodano po 1 [minuty]:

Zastosowałem się do rad kolegów i pralka śmiga aż miło:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zapytał o możliwość wymiany łożysk bębna w pralce Ariston ALDS 100 EX (80277380030), która huczy podczas wirowania. Odpowiedzi sugerowały, aby sprawdzić, czy wanna pralki jest skręcana czy klejona, co jest kluczowe dla wymiany łożysk. Wymiana jest możliwa, o ile wałek bębna nie jest uszkodzony. Użytkownik podzielił się doświadczeniem z wymiany łożysk, wskazując na trudności z odkręceniem śrub oraz na konieczność użycia prasy do wybijania starych łożysk. Po wymianie łożysk i szczotek silnika, pojawił się nowy problem z głośnym odgłosem silnika, który mógł być spowodowany zużytymi łożyskami lub tarciem szczotek. Użytkownik został poinstruowany, jak sprawdzić źródło hałasu oraz jak postępować w przypadku łożysk silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA