logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups EA8900 - mało spienione mleko i dużo pary, czy serwis jest konieczny?

Aazbik 27 Gru 2018 20:32 17547 7
REKLAMA
  • #1 17655920
    Aazbik
    Poziom 1  
    Witam!
    Po 2 dniach użytkowania ekspres przestał spieniać mleko, tzn. spienia, ale bardzo mało, leci przy tym dużo pary. Został przeczyszczony na wszystkie sposoby i nic.
    Czy konieczny jest serwis?
  • REKLAMA
  • #2 17656205
    szabla12
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Witam, króciec który wsadzasz w dozownik wkładasz do samego końca? Jest to ważne, drugi koniec do mleka (i czy jest mleko), może i banalna odpowiedź, ale nie kiedy to warto sprawdzić, rozebrałeś całą przednią głowiczkę na 3 części? wyczyściłeś? Pozdrawiam.
    Ps. mam taki sam ponad 2 miesiące, działa bardzo dobrze.
  • REKLAMA
  • #3 17690626
    KaMisLodz
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Polecam wyczyścić dokładnie maleńką rynienkę w rurce do spieniania, która bezpośrednio odpowiada za jakość spienianego mleka.
    Przykre jest to, że zapomnieli wspomnieć o tym w instrukcji.

• #4 17956368
    Jędrek65
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Niestety, czyszczenie wszystkich opisanych miejsc nie przyniosło poprawy. Ekspres zasysał mleko jak szalony, ale nie spieniał. Jednak jedna rzecz z powyższego postu zwróciła moją uwagę: "rynienka napowietrzania". Skąd ta rynienka pobiera powietrze? Element B posiada jeszcze jeden kanał z przewężeniem na końcu do zasysania powietrza i w moim przypadku to przewężenie było zatkane. Po oczyszczeniu spienianie powróciło. Instrukcja na ten temat milczy.

• #5 17957086
    KaMisLodz
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Tylko dokładne czyszczenie wszystkich elementów systemu one touch cappuccino i późniejsze samej rurki przyniesie poprawne działanie.
  • REKLAMA
  • #6 18384892
    ZenekKapusta
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Również mam w nowym ekspresie problemy ze spienianiem mleka. Wyczyściłem wszystko jak w poprzednich postach i trochę jest lepiej ale w dalszym ciągu to nie to co by mnie zadowalało. Powiedzcie mi proszę jak często, po ilu kawach macie zapełniony ociekacz ? u mnie wydaje się to zbyt częste chociaż pod dyszami mam podstawiony pojemnik.
  • REKLAMA
  • #7 18397375
    tomekolsztyn
    Poziom 1  
    Ocena: 35
    To może mi uda się pomóc użytkownikom tego ekspresu. Podobnie jak wam po pewnym czasie użytkowania ekspres przestał mi spieniać mleko. Do spieniania mleka potrzebne są trzy rzeczy: mleko, powietrze i para pod odpowiednim ciśnieniem. Gdy to ciśnienie spadnie to mleko nie uzyska ciśnienia potrzebnego do spieniania. Pomimo że będziecie widzieli lecącą parę, to będzie ona miała niższe ciśnienie niż potrzebne do spieniania. Można to naprawić w prosty sposób. W pojemniku na wodę z tyłu ekspresu rozrobić odkamieniacz w bardzo gorącej wodzie. Osobiście preferuję 80 st C. W ekspresję nastawić zrobienie samego spienionego mleka i wydłużyć czas na 60 sekund. Nie podłączać przy tym rurki do mleka. Pi przeleceniu pary przez 60 sekund odczekać 5 minut i znowu powtórzyć czynność. Tak kilka razy. W ten sposób dacie czas na usunięcie kamienia w całym systemie wytwarzania pary. Dlaczego to pomaga? System spieniania mleka na wlocie zachodzi kamieniem ( nie macie do niego dostępu ) pomniejszajac tym samym przepustowość. Mniej pary w jednostce czasu w systemie pary przy takim samym wylocie oznacza spadek ciśnienia co uniemożliwia spienienie mleka pomimo że samą parę na wylocie widzicie. Dajcie znać czy pomogło :)
  • #8 19834860
    Malwina65
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Mój ekspress również przestał spieniać mleko - przeprowadziłam "operację "wg wskazówek Tomka i rzeczywiście miał rację:) wszystko wróciło do normy:) mleko spienią wyśmienicie:) dziękuję za radę i polecam przy problemach z mlekiem;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy ekspresu Krups EA8900 zgłaszają problemy ze spienianiem mleka, które objawia się niską jakością spienienia oraz nadmiernym wydobywaniem pary. W odpowiedziach podkreślono znaczenie dokładnego czyszczenia elementów systemu spieniania, w tym rynienki napowietrzania oraz przewężenia, które mogą być zatkane. Wskazówki obejmują również odkamienianie systemu poprzez rozcieńczenie odkamieniacza w gorącej wodzie i przeprowadzenie cyklu spieniania bez podłączania rurki do mleka. Użytkownicy potwierdzają, że te działania przywracają prawidłowe działanie ekspresu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA