logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić wypadające rygle w zamku drzwi Porta?

chicken19 29 Gru 2018 21:04 14733 6
REKLAMA
  • #1 17661386
    chicken19
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Witam. Mam problem z zamkiem. Mianowicie pomału zaczęły wypadać mi widoczne na zdjęciach rygle.Najpierw wypadł dolny i wypadł tak nieszczęśliwie ze zablokował się wewnątrz futryny na tyle kiepsko że nie mogłem otworzyć drzwi. Uchylone były na może trzy centymetry że ani rygla schować ani wepchnąć w futrynę. Musiałem łomem siłowo od środka otworzyć.Rygiel się wygiął i wpadł w futrynę i dopiero otworzyłem. Dobrze że ktoś był w domu bo inaczej bym nie wszedł bo drzwi otwierają się do środka i z zewnątrz to nawet bym nic nie zrobił bo nie widziałbym co się stało. Musiałem wejść tarasem. Minęło trochę czasu od tej awarii. Pomyślałem że to jakaś wada i że nic się nie stanie bo są jeszcze dwa rygle. Niestety wczoraj te dwa też odpadły. Na szczęście wpadły w futrynę i nie zablokowało drzwi.Zamek działa ale rygle odpadły i nie wiem co je trzyma wewnątrz zamka. Czy są blokowane np pierścieniami segera czy w jakiś inny sposób? Czy w ogóle jest możliwość dostania się do wnętrza zamka i naprawy rygli czy tylko wymiany całego zamka?Nie odkręcałem zamka od drzwi bo to jest jednolity zamek prawie na całą wysokość drzwi i ten który jest zepsuty jest mniej więcej w 3/4 wysokości drzwi.Na ten moment zamykamy drzwi głównym zamkiem który wypuszcza w futrynę 6 rygli-3 na dole i trzy na górze. Poradźcie co zrobić bo boję się że rygle głównego zamka też puszczą i nie zamknę lub nie otworzę drzwi. Co z tym zrobić i gdzie kupić części zamienne?Może ktoś wie co to za model zamka? Mieszkanie kupiłem już z tymi drzwiami i nie wiem czy on był już z drzwiami kupiony czy oddzielnie instalowany. Z wierzchu nie widzę żadnych oznaczeń na listwie zamka od strony futryny.Rygle wyglądają jak małe butelki z wyciętym rowkiem pod koniec szyjki na np seger. Niestety nie mogę dodać zdjęć z telefonu.Postaram się z komputera wrzucić.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17661992
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Nie ma zdjęć
  • REKLAMA
  • #3 17662173
    chicken19
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Udało się dodać.Na zdjęciach są rygle,zamek górny z którego wypadły i zamek główny żeby pokazać jak one wyglądają w drzwiach zamontowane.Niestety nigdzie nie widzę oznaczenia drzwi ani żadnych oznaczeń na listwie zamka.Oglądałem w Google zdjęcia przeróżnych zamków antywłamaniowych i takiego zamka jak mój nigdzie nie widziałem.Prawdopodobnie dostarczony był razem z drzwiami.Jest tylko nalepka na ościeżnicy ale tutaj napisane są jedynie oznaczenia aprobaty technicznej ITB oraz certyfikat zgodności ITB.Wysłałem te dane do producenta.Może coś mi poda.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #4 17808559
    Jarek Ghost
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Mam dokładnie ten sam problem i te same drzwi i zamek. A to nie wkładka WILKA? Co masz na kluczu napisane?
    Górny i dolny zamek otwierasz tym samym kluczem? W moim przypadku dzisiaj po zamknięciu drzwi rygle wpadły w otwór w ościeżnicy, na szczęście nie zablokowały drzwi. Teraz zastanawiam się co tu robić bo na razie działa tylko dół. wkładka na bank jest dobra ale nie wiem czy te rygle można z powrotem zamontować i w jaki sposób
  • REKLAMA
  • #5 17953887
    grzes121275
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Dzień dobry . Czy macie jakieś rozwiązanie tego problemu ? U mnie ostał się 1 rygiel . Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 17953963
    Jarek Ghost
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Byłem w Porcie i delikatnie mówiąc rozłożyli ręce..
    Zamówiłem sobie jakiegoś gościa z ogłoszenia -serwis okien i drzwi. Przyjechał, tylko zobaczył że to drzwi Granit i od razu powiedział że jakieś 10 lat temu producent chciał zaoszczędzić i ta kaseta to jakaś gorsza seria produkcyjna była - znaczy się dla nich tańsza, ale po 8-10 latach się rozlatują i to standardowa usterka tych drzwi.
    Zaproponował wymianę całej kasety wraz z całą listwą - czyli tym elementem od góry do dołu. Na części czekałem 3 dni, przyjechał, zamontował wszystko w 10 minut, wszystko pięknie śmiga, wkładek nie trzeba było wymieniać. Dał 5 lat gwarancji jeszcze na części i robotę. wyszło za wszystko 350 zł z tego co pamiętam.
    Także szukaj firmy zajmującej się drzwiami, na pewno ktoś pomoże.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wypadającymi rygielkami w zamku drzwi Porta, co prowadzi do zablokowania drzwi. Po wypadnięciu dolnego rygla, użytkownik musiał użyć łomu, aby otworzyć drzwi. W kolejnych dniach pozostałe rygle również wypadły. Użytkownik nie znalazł oznaczeń na zamku ani drzwiach, a producent nie udzielił pomocy. Inni uczestnicy dyskusji potwierdzają podobne problemy z zamkami Porta, sugerując, że mogą być to standardowe usterki. Proponowane rozwiązania obejmują wymianę całej kasety zamka oraz zakup nowego górnego zamka. Użytkownik znalazł link do zakupu górnego zamka do drzwi Porta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA