logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orange światłowód 300Mb - niestabilne Wi-Fi w Funbox 3.0, co robić?

wilczasty 31 Gru 2018 16:40 5664 1
REKLAMA
  • #1 17666371
    wilczasty
    Poziom 19  
    Ocena: 239
    Witajcie!
    Jakiś czas temu w domu został zainstalowany internet z orange 300Mb wraz z telewizja i 2 dekoderami. Dom jednorodzinny jest jedno piętrowy, router znajduje się na górze. Od początku były problemu z wi-fi, działało lecz co chwile je zrywało co uniemożliwiało oglądanie filmów. Oprócz tego wi fi na dole działa jedynie bezpośrednio pod routerem.

Pierwszy problem udało mi się rozwiązać jedynie częściowo, rozdzieliłem dwie częstotliwości wi-fi 2,4 orz 5ghz. Na 2,4 Ghz działa całkiem stabilnie choć zdarza mu się przerwać, a na 5 Ghz nie da się oglądać filmów bo ciągle przerywa. Obie częstotliwości mają maksymalny zasięg. Mając dostępne 300Mb po wifi na 2.4Ghz jest około 70Mb, a na 5Ghz około 210Mb. Zmiana kanałów w routerze również niewiele pomogła. Wydaje mi się, że problem leży w routerze i myśle o zakupie jakiegoś porządnego i połączenia go po lanie, tylko jak ugryźć ten temat?

Drugi problem to internet na dole. Przepuściłem kabel lan na dół i zamontowałem router oraz skonfigurowałem go jako AP, internet wi fi działał do czasu podłączenia pod router kabla ethernet do dekodera telewizji w której jest wymagany do jej działania. Jak ugryźć ten temat?

Orange światłowód 300Mb - niestabilne Wi-Fi w Funbox 3.0, co robić? Orange światłowód 300Mb - niestabilne Wi-Fi w Funbox 3.0, co robić?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17666639
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 137
    wilczasty napisał:
    a na 5 Ghz nie da się oglądać filmów bo ciągle przerywa

gdzie przerywa? w tym samym pokoju co jest funbox? przerywa na kilku urządzeniach? Jaki poziom sygnału z wf-fi analyzer/inssider?

Na dole do kabla podłącz switch do switcha dekoder i router w trybie AP lub Router z (podwójny NAT, inna podsiec), ale często pomaga bo FB mają problem z dhcp przez inne AP.
REKLAMA