logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orange Światłowód - Funbox 3.0 - wybitnie niestabilne łącze (?)

Fapcry4 30 Sty 2019 00:35 22773 11
REKLAMA
  • #1 17741383
    Fapcry4
    Poziom 1  
    Witam,

Mam od jakiegoś czasu (3 miesiące po podpisaniu umowy) problemy z internetem.
    Objawia się to po pierwsze absolutnym brakiem możliwości doświadczenia takiego luksusu jak obejrzenie filmiku na YouTube bez odświeżania strony - zawsze zawiesza się buforowanie. Filmiki na Facebooku nie odtwarzają się wcale.
    Druga sprawa, co najmniej 2 razy dziennie ping (w Overwatch) skacze z 44 do 200 ms, internet przestaje działać na ~2 minuty, po jakimś czasie wraca do normy.

Nie jestem komputerowym analfabetą, ale sieciowym już na pewno, więc wyrzucę wszystkie informacje, które mogą mieć znaczenie nawet, jeśli nie wiem co właściwie znaczą:

1) Łączenie się po kablu (bezpośrednio do Funboxa) a wifi nie robi różnicy, przetestowane 3 komputery na windowsie 10 i 7 i telefon na Androidzie.
    2) Umowa jest na 300 Mb uploadu i generalnie tego się z reguły trzyma, pingi na speedteście jednocyfrowe
    3) IPv6 wyłączone
    4) Poziom sygnału optycznego nadawania (dBm) 2.52
    Poziom sygnału optycznego odbierania (dBm) -19.87
    5) Brak błędów zdaniem FunBoxa 3.0 (w zakładkach FTTH i Internet)
    6) Nic oprócz 2 PC nie jest podpięte do modemu
    7) Nie widać utraconych paczek przy zwykłym pingowaniu youtube

Telefon do pomocy technicznej będzie raczej ostatnim resortem, swoją drogą domyślam się jak przebiegnie.
    Chwilowo nie mam hasła do konta neostrady, bo nie ja podpisywałem umowę, co też zniechęca mnie do telefonowania (gość, który umowę podpisał nie zadzwoni). Dlatego też nie przywracałem jeszcze modemu do ustawień fabrycznych ani nie próbowałem go aktualizować.
    Oczywiście funboxa męczyłem resetami wielokrotnie bez efektu.

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17741418
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    Skoro przetestowałeś na 3 komputerach i zarówno po kablu jak i WiFi wyniki są identyczne to bez kontaktu z operatorem raczej się nie obędzie, z tym że pytanie czy są oni coś na to w stanie poradzić.
    Ewentualnie popytaj sąsiadów korzystających usługi czy mają podobne problemy jak ty aczkolwiek obstawiam że tak.
  • #3 17742175
    pl_chris
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Fapcry4 napisał:
    Dlatego też nie przywracałem jeszcze modemu do ustawień fabrycznych ani nie próbowałem go aktualizować.

Od tego powinieneś zacząć. Funbox3 czasem ma swoje "humory" i najlepiej przywrócić fabryczne ustawienia wykonując reset przyciskiem na obudowie. Router sam pobierze login i hasło do neostrady, więc nie trzeba nic konfigurować. Jedynie może zmienić się nazwa sieci wifi - może być jedna wspólna nazwa dla 2,4 oraz 5GHz. Da się to ponownie rozdzielić w panelu routera.
  • REKLAMA
  • #4 17742564
    vito007
    Poziom 26  
    Ocena: 216
    pl_chris napisał:
    Router sam pobierze login i hasło do neostrady

Jesteś pewien?
    Mój FunBox tego nie potrafi.

Kłopoty z działaniem niektórych stron np YouTube wynikają z kiepskiego routingu w Orange i chyba każdy tego doświadczył/doświadcza.

Ciekawostka - połączenie z sąsiadem (piętro wyżej) który ma UPC jest zestawiane przez Frankfurt.
  • #5 17742735
    pl_chris
    Poziom 18  
    vito007 napisał:
    Mój FunBox tego nie potrafi.

FunBox 3 na pewno potrafi - testowane na swoim, dwójka chyba też. Orange jakiś czas temu wprowadził ułatwienie dla użytkowników wprowadzając taki bajer. Dla bezpieczeństwa zawsze można wcześniej zapisać konfiguracje do pliku i w razie czego przywrócić.
  • REKLAMA
  • #6 17742792
    vito007
    Poziom 26  
    Jednak mój FB3 tego nie potrafi, o ile konfiguracja nie została wczaśniej zapisana.
  • REKLAMA
  • #7 17742815
    pl_chris
    Poziom 18  
    vito007 napisał:
    Jednak mój FB3 tego nie potrafi, o ile konfiguracja nie została wczaśniej zapisana.

A jaką masz wersje firmware? U mnie jest SG30_sip-pl-02.10.31.17
  • #8 17742852
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 137
    Funboxy 3.0 powinny pobierać ustawienia z automatu po resecie, jak nie pobiera to jeszcze reset prądowy i ewentualnie jeszcze raz do fabryki.
  • #9 17742866
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 555
    Wczoraj szwagrowi konfigurowałem ADSL na Funbox 2. Po którymś resecie z rzędu pobrał ustawienia, tj. login i hasło do uwierzytelnienia. Nic nie było zapisywane. Także potwierdzam.
    Od dawna wiadomo, że YT w Orange nie jest mocną stroną: https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=11&t=60593
    Nie wiem czy teraz coś ugrasz, ale tu chyba byłby lepszy ONT + Funbox 2. Po czym ten chowasz do szafy i stawiasz swój router.
  • #10 17742874
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 723
    Fapcry4 napisał:
    Objawia się to po pierwsze absolutnym brakiem możliwości doświadczenia takiego luksusu jak obejrzenie filmiku na YouTube bez odświeżania strony - zawsze zawiesza się buforowanie. Filmiki na Facebooku nie odtwarzają się wcale.

Czas się przyzwyczaić. Orange wprowadza prędkości 100, 300 i nawet ostatnio zmigrowali klientów z 600 Mb/s do 1Gb/s. Po co? A po to, by na reklamach mogło być uzasadnienie dla haseł typu "Sieć numer 1". Orange ma deklarowane prędkości tylko do swoich serwerów. Ale o YouTubie i innych serwerach strimingowych zapomnij, badziewie jakie Orange proponował 10 lat temu, proponuje i dzisiaj, tylko medium transmisyjne się zmieniło. Kiedyś było marnie po miedzi, dzisiaj jest marnie, ale już po światłowodzie.
    Ot taka francuska nowoczesność :) Ja mam łącze w okolicy 80Mb/s i tak rzeczywiście trzyma na wszelkich speedtestach.
    A co film oglądam to muszę go zapuścić i kawę sobie zrobić. Nawet głupie filmiki na YT irytują. Na szczęście od maja już nie będę się męczył.
  • #11 17743102
    vito007
    Poziom 26  
    pl_chris napisał:

A jaką masz wersje firmware? U mnie jest SG30_sip-pl-02.10.31.17

SG30_sip-pl-02.10.31.17

i nic mi samo się nie uzupełnia....

może to autouzupełnianie pochodzi z przeglądarki?
  • #12 17743435
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    @vito007 Resetujesz do fabryki i zostawiasz urządzenie na jakiś czas samo sobie, w kilkanaście minut powinno zaskoczyć :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z niestabilnym łączem internetowym na światłowodzie Orange, objawiające się trudnościami w odtwarzaniu filmów na YouTube oraz skokami pingu w grach online. Problemy występują zarówno przy połączeniu kablowym, jak i Wi-Fi, na różnych urządzeniach. Użytkownik sugeruje, że przyczyną mogą być problemy z routingiem w Orange. W odpowiedziach zaleca się kontakt z operatorem oraz resetowanie routera Funbox 3.0 do ustawień fabrycznych, co może pomóc w automatycznym pobraniu ustawień. Wskazano również na możliwe problemy z jakością usług Orange, szczególnie w kontekście strumieniowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA