logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć diody LED do wieży, aby reagowały na dźwięk muzyki?

gostom15 04 Wrz 2005 00:01 1356 4
REKLAMA
  • #1 1790060
    gostom15
    Poziom 11  
    Chcialem do mojej wierzy podłączyć diody żeby grały pod dzwięk ale niewiem zabardzo jak. Tak dokładniej to ja sobie dopiero o tym pomyślałem i niewiem czy to wykonalne.
  • REKLAMA
  • #2 1790093
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Nie wiem jak ci to powiedzieć, żebyś nie doznał szoku - NIE MA grających diod, są tylko świecące a i to tylko niektóre :D

Da się zrobić na wiele sposobów, ale sprecyzuj: ile diod, czy mają migać
    od głośności czy też tak jak iluminofonia (różne diody od różnych częstotliwości) ?
    Skąd będziesz pobierać sygnał, z wyjścia głośnikowego wzmacniacza czy też z oddzielnego przedwzmacniacza ?

A propos:

wieża piszemy przez ż,

wierzyć piszemy przez rz, bo to od słowa wiara, która z wieżą niewiele ma wspólnego (z wyjątkiem zrzucania z niej wierzących w co innego niewiernych :D )
  • REKLAMA
  • #3 1791322
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    Witam.
    Mam podobny problem, założyłem nawet swój temat, ale jakoś nikt się nie garną do pomocy :cry:(coś tam się dowiedziałem, ale i tak w końcu nic mi nie wyszło). Zapewne chodzi Ci o rządek diod LED w którym zapalają się kolejne, wraz ze wzrostem mocy dźwięku. Z tego co się dowiedziałem, jest to „wskaźnik wysterowania”. Znajomość nazwy pomaga w szukaniu schematu. Gdyby ktoś zechciał i mi pomóc:
    Mam 2 x 4 W i 4 Ω, wzmacniacz złożony z dwóch końcówek mocy UL 1841 (stereo), interesowało by mnie oko 8-15 diod. Nie wiem na jakich chodzi częstotliwościach, bo nie ja go lutowałem, ale jak troszke pownikam w internet, to moge się na upartego dowiedzieć. Chodzi o 1 rządek diod. (ale jak dostałbym prosty i tani schemat na kilka żądków, o różnych częstotliwościach czy tonach, też nie będę nażekał:D)
    Z góry dzięki za pomoc mnie i gostom15:!:
  • REKLAMA
  • #4 1794260
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam. Poszukaj w dziale "audio", "efekty wizualne". Taki układzik można też złożyć na LM3914 lub LM3915. Pozdrawiam.
  • #5 1794765
    szymon188
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    =>gostom15
    Wydaje mi sie,ze odpowiedni bedzie zestaw NE 012. To jest wskaznik poziomu sygnalu stereo. W zestawie sa diody do wlutowania w plytke,ale bardziej praktycznie jest kupic linijki diodowe i podlaczyc na tasmie.
REKLAMA