logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala Nice MC424LR10 - niepoprawne dzialanie funkcji furtki

instMichal 02 Sty 2019 12:02 1236 2
REKLAMA
  • #1 17669696
    instMichal
    Poziom 2  
    Cześć. Proszę o pomoc. Napotkałem drobny problem z oprogramowaniem centrali MC424LR10. Dwie instalowane w grudniu centrale w komplecie z siłownikiem WG2024 oraz WG3524 wydaje się zachowywały się niewłaściwie. Dzwoniłem do Nice i miły Pan mi odpowiedział że nie słyszał jeszcze o takim problemie - poprosił o opis na maila. Napisałem ale czy doczekam odpowiedzi to nie wiem. Wolnego trochę było to rozumiem ale klienci się upominają a ja nie wiem jak to rozwiązać.

Problem 1.
    W dwóch instalacjach bram skrzydłowych instalowałem po dwie linie fotokomórek podłączonych do wejść foto oraz foto1 (zabezpieczam zamykanie i otwieranie). W obu przypadkach uruchomiona została tzw. funkcja furtki (otwarcie częściowe typu 1). W jednym przypadku otwarcie częściowe następuje jedynie z zacisków centrali COMMON-AUX a w drugim z zacisków centrali i z pilota.
    Problem polega na tym iż jeśli w czasie trwania otwierania częściowego typu1 naruszona zostanie linia fotokomórek foto1 (zabezpieczająca otwieranie) brama staje a po zwolnieniu fotokomórki następuje kontynuacja otwierania obu skrzydeł a nie jak by logika wskazywała jedynie skrzydła wierzchniego. W końcu chcieliśmy otworzyć pół bramy więc dlaczego nagle otwiera się cała?
    Błąd występuje niezależnie czy jest ustawiony zespół mieszkalny czy też nie.

Problem 2.
    W jednej centrali włączyłem funkcje zawsze zamyka. Jest to wspólnota mieszkaniowa. Wjazd do kamienicy. Warunki wymogły instalację siłowników nad bramą. W razie braku prądu bez drabiny odblokować nie da rady. Zabudowany niezależny układ z akumulatorem który przy braku prądu otwiera oba skrzydła. Względy bezpieczeństwa. Jak braknie prądu brama musi być otwarta choćby dla służb ratowniczych.
    Problem polega na tym iż po podaniu ponownie napięcia brama zgodnie z instrukcja wykonuje 5 błysków i zaczyna się zamykać jednak bez przesunięcia fazowego skrzydeł (opóźnienia). Startują oba skrzydła jednocześnie i dochodzi do klinowania przy zamykaniu. Efekt średni nie wspominając o obitej farbie na nowej bramie. Podczas normalnego użytkowania opóźnienie skrzydeł działa poprawnie.

Ktoś coś wie na powyższe tematy.

Pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #2 17689172
    instMichal
    Poziom 2  
    Dzwoniłem dziś do Nice bo na maila odpowiedzi się nie doczekałem. Pan poinformował mnie iż wiedzą już że naruszenie foto1 podczas otwierania częściowego spowoduje otwarcie również drugie połówki bramy. Stwierdził że włosi tak to zaprojektowali i tak ma widocznie być a czy będzie to zmienione i ewentualnie kiedy to on nie jest w stanie powiedzieć.
    Nie omieszkał mnie upomnieć i zgodnie z zapisami w instrukcji nie wolno wchodzić w światło bramy kiedy ta pozostaje w ruch. Należy odczekać aż brama zakończy ruch i dopiero przechodzić a wtedy problem z naruszaniem linii fotokomórek i jego konsekwencjami nie wystąpi :-)
    I weź to wytłumacz lokatorom na wspólnocie :-)

Co do "błędu" w programie zawsze zamyka to nie wiedział miły Pan czy tak to Włosi zaprojektowali i tak ma być czy też tak to Włosi zaprojektowali ale tak nie powinno być :-)
  • #3 17706509
    Mepfisto
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Bądź mądry i pisz wiersze... Możesz spróbować zaktualizować soft w centrali do najnowszej wersji. Niestety ale te nowe wersje central mają pełno błędów które w wielu przypadkach da się wyeliminować właśnie takim zabiegiem. Potrzebne jest do tego oview z modułem bluetooth.
REKLAMA