logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf Plus 1.6 2007 czujnik ABS - Zapala się kontrolka ABS co jakis czas

Zimka165 02 Sty 2019 14:04 3129 3
REKLAMA
  • #1 17669963
    Zimka165
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam Mam problem z golfem plus rocznik 2007 .Od jakiegoś czasu zapala się kontrolka ABS , raz się zapali potem gaśnie za jakiś czas znowu się zapali i gaśnie . Pojechałem do mechanika podłączył pod kompa i pokazalo błąd czujnika ABS , czujnik został wymieniony a błąd na kompie nadal się pokazywał .Mechanik stwierdził że trzeba wymienić Piastę na tym kole .I teraz pytanie Czy taki zabieg jest potrzebny czy faktycznie trzeba wymienić Piastę żeby ten ABS się nie zaświecal .I wogole co ma wspólnego Piasta z tym czujnikiem .Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 17670027
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Zimka165 napisał:
    Pojechałem do mechanika podłączył pod kompa i pokazalo błąd czujnika ABS , czujnik został wymieniony a błąd na kompie nadal się pokazywał

I skasował kasę. Nie wiem jak to jest w golfie rozwiązane. U mnie w megance też coś takiego się działo i w ASO komp wykazał błąd na tylnym lewym kole. Wg mnie powinien być wykazywany na przednich kołach, bo tam widać było, że pierścienie ABSu były pękniete. W ASO pierścieni tych nie wymieniali tylko całą piastę z półosią, ale powiedzieli, że można kupić same pierścienie w Inter Carsie, albo na allegro i mechanik je wymieni. Tak też zrobiłem. Przy kupnie na allegro trzeba znać średnicę i ilość zębów. Przy wymianie tych pierścieni okazało się, że jeden z czujników jest lekko przytarty, ale nadal sprawny. Po wymianie pierścieni błąd zniknął. W sumie koszt tej całej operacji nie przekroczył 200 zł.
  • REKLAMA
  • #3 17670038
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 383
    Równie dobrze może robić się przerwa na przewodzie lub brak styku na jakiejś wtyczce łączącej przewody.
    Ja tak miałem. Rozeszła się wtyczka łącząca przewody i co jakiś czas zaświecała się kontrolka abs.
    Ale to powinien dobry mechanik sam sprawdzić a nie od razu wymieniać czujnik.
  • #4 17671420
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1578
    Osobne błędy są przypisane .. nieprawidłowy sygnał i przerwa obwodu to osobne kody. Można sprawdzić na stronie ADACO. Więc co męczy Twoje auto? Czy bardziej "mechanika" , przypomnij mu że najpierw prawidłowo diagnozujemy ,a potem wymieniany.
REKLAMA