logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka LUNA - bęben kręci w jedną stronę, nie wypompowuje wody, programator?

olo m. 04 Wrz 2005 01:59 1479 6
REKLAMA
  • #1 1790211
    olo m.
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam jak w temacie obroty bebna są w jedną strone co by wskazywało na silniczek programatora ale jest dobry,do tego przy przekrecaniu programatorem tylko dolewa wode nie wypompowuje nawet na P.
    To chyba programator, jesli tak to która jego cześć ?.Mam kilka programatorów od 663 i Gracji czy idzie coś z nich dopasować.

Z góry dzieki za podpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 1790283
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    A czy programator przechodzi samodzielnie dalej????
  • REKLAMA
  • #3 1790451
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1608
    Witam
    Sprawdż uzwojenie prania powinno mieć ok. 55Ω,jednakowo na obudwu uzwojeniach,sprawdż silnik i pompę poza instalacją pralki .Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1790556
    romanko
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Żaden z podanych programatorów nie będzie pasował do Twojej Luny. Musi być programator 790A. Jestem przekonany, że jednak masz uszkodzony silniczek programatora- załóż silniczek z zapasowych programatorów- sa identyczne.
  • #5 1796007
    Luna 385 E
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    W dianie jes taki sam programator jak w lunie
  • REKLAMA
  • #6 1796367
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    tak jak napisał wyżej Luna 385E a ponadto jeszcze z
    Aretuzy
    PDF

programator P124 pasowałby ale to trzeba BARDZO DŁUGO kombinować a poza tym oznaczenia cyfrowe nie będą pasowały, natomiast programator PSki CAŁKOWICIE nie pasuje nawet poświęcony przez biskupa
  • #7 1800333
    olo m.
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    to jednak był silniczek programatora co dziwne kopał na koncówka jak sie nim pokrecało"prossty sposób do tej pory Mi sie sprawdzał i na 220 też krecił widocznie pod obciązeniem coś mu dolegało.Co do innych programatorów chodziło Mi czy mechanika jest podobna bo tam dopatrywałem sie problemu. Dzieki za wszystkie podpowiedzi.:D

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy pralki LUNA, której bęben obraca się tylko w jedną stronę, a pralka nie wypompowuje wody podczas cyklu, co sugeruje uszkodzenie silniczka programatora. Pomimo że silniczek programatora wydawał się sprawny, pod obciążeniem wykazywał usterkę. Próby użycia programatorów z modeli 663 i Gracja nie powiodły się, ponieważ nie są one kompatybilne z Luną. Wskazano, że do pralki LUNA potrzebny jest programator typu 790A. Mechanika programatorów z innych modeli, takich jak Diana czy Aretuzy, jest podobna, ale cyfrowe oznaczenia i kompatybilność są różne, co utrudnia dopasowanie. Ostatecznie potwierdzono, że problemem był uszkodzony silniczek programatora, który pod obciążeniem nie działał prawidłowo, mimo że na sucho kręcił się poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA