logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka LUNA 385 - niekończący się cykl prania, brak wypompowania wody

slater 06 Maj 2006 18:19 2800 22
REKLAMA
  • #1 2598888
    slater
    Poziom 11  
    Witam. Mam problem z w/w pralką otóż uruchomiłam pralkę pobrała wodę i zaczęła normalnie pracować z tym że sie okazało iż na każdym programie pralka cały czas pierze bez wydalania i pobierania wody. Ogólnie rzecz biorąc bez względu na położenie programatora pralka caly czas pierze . Prosze o pomoc gdyż jest pełna wody .[/img]
  • REKLAMA
  • #2 2598907
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1608
    A wodę podgrzewa?Czy ,jak nastawisz na płukanie,to też te same objawy?Jak ustawisz na wylewanie to co sie dzieje?
  • REKLAMA
  • #3 2598925
    slater
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedż - bez względu na położenie programatora czy to będzie pobieranie czy wydalanie czy grzanie ona cały czas kręci tak jak przy normalnym praniu (wode podgrzewa)
  • REKLAMA
  • #4 2598960
    Topolski Mirosław
    Jeśli ruchy rewersyjne są(kręci w obydwie strony)to masz programator do wymiany.
  • #5 2598979
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1710
    A moze to tylko silniczek programatora.??
  • REKLAMA
  • #6 2599000
    slater
    Poziom 11  
    Ale pralka pobrała wode tak jak powinna programator przeskoczy i ruszyła normalnie a potem programator przeskakiwał tak jak przy normalnej pracy a pralka cały czas kręciła bębnem raz w jedną raz w drugą stronę.
  • #7 2599102
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Pompa zablokowana lub spalona. Może coś w wężu "zbiornik-filtr" albo zatkany filtr :? Silnik programatora to raczej nie jest bo podobno ruchy rewersyjne są.
  • #8 2599129
    slater
    Poziom 11  
    A czy jest jakiś sposób aby pralka w tej chwili wydaliła wode bo aby sprawdzić pompke i przewody to musze się pozbyć wody jak odkręce filtr to cała woda wyleci mi na podłogę.
  • #9 2599161
    Topolski Mirosław
    slater napisał:
    Ale pralka pobrała wode tak jak powinna programator przeskoczy i ruszyła normalnie a potem programator przeskakiwał tak jak przy normalnej pracy a pralka cały czas kręciła bębnem raz w jedną raz w drugą stronę.

O tym powinieneś napisać na początku,sprawdż to co napisał kol.PS663BIO.
    Połóż wąż do dużej miski na podłodze i zobacz jak wylewa wodę-jeśli się sączy,to cos siedzi albo w filtrze albo w wężu zbiornik-filtr,jeśli duży strumień to pompa do wymiany.Możesz też pompkę pdłączyć bezpośrednio,ale tu trzeba uważać.
  • #10 2599212
    slater
    Poziom 11  
    Wąż leży na podłodze i nic sie nie dzieje jak ustawie programator na wydalanie wody pralka dalej kręci i nie słychać pracy pompki jak próbowałem odkręcić filtr wylewa się dużo wody.
  • #11 2599241
    Topolski Mirosław
    Napisałem że jeśli woda nie leci z węża to masz albo zapchany filtr albo wąż zbiornik-filtr.Przechyl pralkę mocno do tyłu,aby woda nie wlewała się przez drzwiczki,otwórz je wylej wodę(nawet garczkiem czy też szklanką) odkręć filtr i zobacz jaki jest (czy nie jest zapchany) zobacz wąż zbiornik-fitr,następnie(gdy już to wszystko sprawdziłeś i było ok)zdemontuj pompe i sprawdz czy nie jest zablokowana i czy pracuje.
  • #12 2599259
    slater
    Poziom 11  
    Dobrze sprawdze ale może czegoś nie rozumiem czy jak programator przełączy program na wydalanie wody to pomimo zapchania pompki bądż filtra pompka nie powinna zacząć pracować (przynajmniej spróbować)
  • #13 2599308
    Topolski Mirosław
    Powinna próbować pod warunkiem,że jest sprawna(cewka pompki niema przerwy)i dochodzi do niej zasilanie.
  • #14 2599399
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    A może by tak pomacac wężyki od zbiornika do pompy, pokręcić kółkiem wentylatora pompy- o ile pompa nie jest e-m- brak wyjścia końcówki wałka na zewnątrz , a może podmuchać w wąż wylewowy i zobaczyć czy jest drożny-będzie słychać bąbelki wewnątrz pralki???? a nie od razu organizować w chałupie potop???
  • #15 2599459
    Topolski Mirosław
    jmk napisał:
    A może by tak pomacac wężyki od zbiornika do pompy, pokręcić kółkiem wentylatora pompy- o ile pompa nie jest e-m- brak wyjścia końcówki wałka na zewnątrz , a może podmuchać w wąż wylewowy i zobaczyć czy jest drożny-będzie słychać bąbelki wewnątrz pralki???? a nie od razu organizować w chałupie potop???

O jakim potopie piszesz?(czyżby problemy z czytaniem przy sobocie?)W tym typie nie były stosowane pompy magnetyczne(chyba,że ktoś wymienił na taką).Skąd u Ciebie ten sarkazm(czytam Twoje posty-czyżby niedowartościowanie?)W poście kol.slater wyrażnie napisał....wąż na podłodze i nic się nie dzieje....czyli zablokowany odpływ(coś albo w filtrze albo wężu zbiornik-filtr,) czy masz jakiś inny sposób,w takim przypadku,na wylanie wody niż podałem.Jeszcze raz napiszę:czytaj uważnie posty i pisz coś co wniesie coś nowego,a nie bij piany(pisać po to by napisać)
  • #16 2599521
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Kol. Topolski ma reacje trzeba zastosowac się do jego wskazówek.
  • #17 2605411
    slater
    Poziom 11  
    Witam ponownie. Dalej walcze z tą pralką z tym że rozebrałem wszystkie węże i są drożne natomiast przy przejściu programatora w stan wydalania wody niema żadnycz oznak na to aby pompka chciała zadziałać. Moja pompka ma symbol ARTIKO 230V/50Hz 34W dostalem podobno też od LUNY ale jest innej budowy inaczej ma wyprowadzone złącza do zasilania i jej parametry to S3-8/11 typ APP-01. Czy mogę taką zastosować i jak ją podłączyć.Proszę o pomoc.
  • #18 2605443
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 754
    Można
  • #19 2605463
    slater
    Poziom 11  
    Fajnie że można tylko jeszcze jak mam ją podłączyć czy jest jakaś różnica w podłączeniu przewodów (czy niema różnicy biegunowość)
  • #20 2605577
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Nie ma żadnej różnicy.
  • #21 2606279
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1496
    przewody od pompy podłącz pod żarówkę i ustaw na spust wody >>>>>jak nie świeci >>>to wymień programator.

bo jak czytam ten post to se nucę
    http://dojo.fi/~rancid/loituma__.swf
  • #22 2608486
    gamafino
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    no to jak udało się w końcu? bo jestem ciekaw, skarpetka czy pompa?:D
  • #23 2903124
    slater
    Poziom 11  
    Przepraszam za niezamknięcie tematu ale udało mi się naprawić mój problem z pralką przez wymianę pompki i tak się ucieszyłem że zupełnie wyleciała mi z głowy dalsza korespondencja na forum. Jeszcze raz przepraszam i pozdrawiam wszystkich użytkowników.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka LUNA 385 miała problem z niekończącym się cyklem prania i brakiem wypompowania wody. Pralka pobierała wodę i pracowała normalnie, jednak cały czas kręciła bębnem w obie strony bez zmiany fazy programu i bez wypompowywania wody. Podejrzewano uszkodzony programator, jednak ruchy rewersyjne bębna wskazywały na jego sprawność. Sprawdzono drożność węży i filtra – były drożne, ale pompa nie dawała oznak pracy. Wskazano na możliwe zablokowanie lub uszkodzenie pompki odpływowej. Autor wymienił pompę na inną o symbolu APP-01 (zamiast oryginalnej ARTIKO 230V/50Hz 34W), która różniła się budową i wyprowadzeniem złączy, ale podłączenie nie wymagało zachowania biegunowości. Po wymianie pompki problem został rozwiązany i pralka zaczęła prawidłowo wypompowywać wodę i kończyć cykl prania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA