logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magisterka - Inżynieria Chemiczna i Procesowa czy Technologia Chemiczna

idap 02 Sty 2019 23:32 1767 2
REKLAMA
  • #1 17671756
    idap
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć, może jest tutaj ktoś kto ukończył oba wydziały i mogłby może mi coś podpowiedzieć.
    Aktualnie kończę Technologię Chemiczną na PW i rozważam kontynuowanie studiów drugiego stopnia na wydziale Inżynierii Chemicznej i Procesowej. Pytanie moje: czy coś takiego ma sens, czy może jednak nie kombinować tylko zostać na TCh?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17671832
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    To zależy co chcesz po studiach robić. Łatwiej będzie Ci na pewno zostać na Technologii. Czemu? Bo drugi stopień robi się pod studentów wydziału, bo zna się ich program. Jak ktoś przychodzi z innego wydziału, albo i uczelni, to ma problem, bo niektórych rzeczy, jakie wydają się nam oczywiste, oni na studiach nie mieli. Miałem na drugim stopniu dwie osoby po chemii na PWr. Przyszli na nanotechnologię. Weszli na wykład, posłuchali o kondensacie BE i tyle ich widzieliśmy.
    Procesówka to generalnie to samo co technologia, ale w wydaniu bliższym przemysłu. Ale czy ktoś będzie na to patrzył? Nie sądzę. Jak masz oferty pracy, to i tak zawsze masz wymienione kierunki "chemia, technologia chemiczna, inżynieria materiałowa, inżynieria procesowa", bo podstawa jest tam taka sama. Na technologii reakcje robisz w skali laboratoryjnej, ewentualnie w ćwierćtechnicznej. Na inżynierii zaczyna się od ćwierćtechnicznej i często kończy się na technicznej.
    Potem idziesz na produkcje, czy do laboratorium do Polpharmy i mówią Ci że masz zrobić syntezę 100 kilogramów aspiryny. Choćby nie wiem co, to na żadnym kierunku czegoś takiego nie zrobisz. ;)
  • #3 17673886
    idap
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzięki za odpowiedź. Bardzo mi pomogła :)
REKLAMA