logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linie na kolorowym druku - konica minolta bizhub C258

longer26 03 Sty 2019 16:23 1296 15
REKLAMA
  • #1 17673051
    longer26
    Poziom 9  
    Witam,
    mamy pewien problem. Od pewnego czasu, na kolorowym druku widać prześwitujące białe linie. Problem występuje zarówno na kolorowym tekście jak i w małym zdjęciu. W załączniku przesyłam zdjęcie. Dodam że głowice przeczyściłem wyciorem.
    Pozdrawiam
    Linie na kolorowym druku - konica minolta bizhub C258
    Załączniki:
    • Linie na kolorowym druku - konica minolta bizhub C258 11.jpg (2.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17673252
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    Jaki przebieg maszyny ? Materiały wymieniane ? Warto byłoby wykonać z menu serwisowego wydruki gradacji poszczególnych kolorów i porównać rozkład linii i czy występują na wszystkich .

C.
  • #3 17673262
    longer26
    Poziom 9  
    Przebieg to 25000 czarno-biały i 10000 kolor. A mógłbym prosić o instrukcje jak to wykonać?
  • REKLAMA
  • #4 17673531
    MINOLTA
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    Maszyna prawie nowa więc na początek przeczyść elektrody ładujące w modułach i szybki laserów
  • REKLAMA
  • #5 17673554
    longer26
    Poziom 9  
    A jak można to przeczyscic ?
  • #7 17673633
    01_cezi
    Poziom 23  
    Ocena: 92
    Witam,
    kolego MINOLTA podałeś link do obsługi ale innego modelu.W serii xx8 mamy rolki ładujące.
    Jak sugeruje zamówić technika który zrobi porządny przegląd w maszynie.
    A przy okazji toner był oryginalny? Jeśli nie masz pewności wrzuć zdjęcie butelki z tonerem.
  • #8 17673672
    MINOLTA
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    Racja z tymi rolkami ładującymi, ale lasery warto spróbować wyczyścić przed wezwaniem technika.
  • REKLAMA
  • #9 17673701
    01_cezi
    Poziom 23  
    W maszynie należy wykonywać przegląd co ok 25 000 a maszyna zrobiła 35000. Wg mnie to właśnie rolki ładujące. Istotna jest też informacją co do tonerów.
  • #10 17673799
    copyman
    Tylko rolki ładujące są integralną częścią IU i ni jak ich czyścić ... Autor pisał że przeczyścił już lasery wyciorem (tak btw to nie wiem czemu wycofali się z genialnego rozwiązania jakie miała C220 ...) zatem ten trop teoretycznie można odpuścić . Dużo dałoby to o czym pisałem . Wydruki gradientów każdego z koloru dałyby odpowiedz na wiele pytań . Co do przeglądu - pełna racja. Zacznij od zaproszenia serwisu na konserwacje . Możesz poprosić serwisanta żeby wydrukował te karty z menu serwisowego ale jeżeli to tylko wina zabrudzeń to problem powinien ustąpić .

C.
  • #11 17674157
    longer26
    Poziom 9  
    Drukarkę mam w dzierżawie, ale zanim przyjedzie serwis myślałem że coś mi się uda zrobić samemu. Tonery raczej nie są oryginalne. Dziękuję bardzo za podpowiedzi. Pozdrawiam.
  • #12 17674186
    01_cezi
    Poziom 23  
    To po co Kolego gitarę zawracasz. Serwis przyjedzie zgodnie z czasem określonym w umowie i naprawi. Na tym polega wynajem. Nie Twoja maszyna to sie nie grzebie. jeśli serwis cos stwierdzi to obciąży Cie kosztami naprawy.
    Ale z drugiej strony to jest maszyna do druku biurowego wiec jesli na standardowych wydrukach w biurze pasy sa niewidoczne to nie znaczy , że serwis to musi naprawić.
    Jesli w umowie nie masz zapisu o wydruku jakościowym to znam wiele serwisów które nie uznają tego za uszkodzenie.
    Ale bądźmy dobrej myśli.... Daj znać co to było ( opinia technika co przyjedzie) , skoro już sie staraliśmy pomóc.
  • #13 17674482
    copyman
    Dokładnie ! To nie Twoja maszyna więc jej nie naprawiaj ! Może Cię to słono kosztować ! Po to masz umowę dzierżawy żeby jej zapisy skutecznie egzekwować. Po tym biurowym modelu cudów do grafiki i DTP raczej się nie spodziewaj. Trochę tych maszyn sprzedałem i nie jestem nimi zachwycony. Do pracy biurowej - ok , do zaawansowanych projektów i dużego obciążenia już nie !

C.
  • #14 17674979
    borg18
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    może to być także pas transferu wytarty w tych miejscach, chociaż stawiam na ktoryś z dev, zapewne brud lub grudki tonera zatkały sciezke na walku magnetycznym stad braki - kreski, chyba, że siada rurka w któryms dev, tak jak pisal copyman, gradiacja pokaze ktory to dev
  • #15 17692753
    01_cezi
    Poziom 23  
    Kolego longer26 napisz co było nie tak , tak dla naszej wiedzy czy dobrze oceniliśmy problem.
  • #16 17694576
    longer26
    Poziom 9  
    Witam.

Problem był w bęben koloru żółtego. Po wymianie jest wszystko ok. Na bebnie byly jakieś plamki, serwisant nie wiedzial od czego one są. Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kolorowym drukiem na urządzeniu Konica Minolta Bizhub C258, gdzie na wydrukach pojawiały się prześwitujące białe linie. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie przebiegu maszyny, czyszczenie elektrod ładujących oraz rolki ładujące. Użytkownik potwierdził, że tonery mogą być nieoryginalne, co również mogło wpływać na jakość druku. Ostatecznie problem został zidentyfikowany jako uszkodzenie bębna koloru żółtego, który po wymianie przywrócił prawidłową jakość wydruków.
REKLAMA