logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAECO GranBaristo HD8944 - uszczelnienie króćca bojlera

piotreck2 04 Sty 2019 16:53 1464 5
REKLAMA
  • #1 17675567
    piotreck2
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Panowie,
    zanim ekspres całkowicie spiszę na straty i wywalę z warsztatu może ktoś da podpowiedź.
    Otóż trafił do mnie Saeco GranBaristo z cieknącym połączeniem węża na króćcu zasilania termobloku. To zbrojony wąż silikonowy między pompą a bojlerem. Problem bierze się z tego, że króciec ten, oprócz normalnych rowków na obwodzie, mających poprawić szczelność połączenia, ma również, nie wiedzieć po co, rowki wzdłuż. I choćbym nie wiem jak zaciskał nowe opaski oetiker to cieknie z połączenia woda.
    Pytanie. Czy to jakaś wada fabryczna, czy "ten typ tak ma"?
    Wszystkie pozostałe termobloki Saeco i innych producentów mają rowki tylko po obwodzie i ze szczelnością problemu nie ma.
    Jeśli to normalne w GranBaristo, to czy macie jakiś sprawdzony sposób na uzyskanie szczelności?
    SAECO GranBaristo HD8944 - uszczelnienie króćca bojlera
  • REKLAMA
  • #2 17676567
    jaroPassat
    Poziom 2  
    Witam mam chyba podobny problem wymieniłem uszczelki i nadal cieknie zimna czysta woda.Mozesz mi podpowiedzieć jak go rozkręcić lewy bok odkręciłem ale prawego nie mogę.Dzieki
  • REKLAMA
  • #3 17676989
    piotreck2
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Na górze obudowy, w prawym-dolnym rogu , zdejmij prostokątną pokrywkę z podłużnymi otworami. Jest mocowana na cztery zatrzaski. Dość ciężko schodzi.
    Pod spodem masz wkręt mocujący prawy panel obudowy.
    Ale aby dostać się do bebechów trzeba zdjąć górę obudowy.
    Odkręcasz trzy wkręty. Jeden pod tą pokrywką na zatrzaski, dwa widoczne pod klapką zbiornika wody.
    Kolejny wkręt jest pod zbiornikiem wody. Jeszcze jeden od frontu, po otwarciu drzwiczek, tuż pod panelem sterującym, pierwszy z lewej.
    I na koniec trzy, schowane pod gumowymi koreczkami, wkręty mocujące pojemnik ziaren.
    Następnie należy uwolnić z zatrzasków mocujących górę, widocznych tuż przy panelu sterującym.
    To chyba wszystko o ile pamiętam.
  • REKLAMA
  • #4 17682302
    jaroPassat
    Poziom 2  
    Dzięki za info u mnie okazało się, że źle od nowego był wsunięty wężyk doprowadzający wodę. Usterka usunięta.wbtym samym króćcu co Ty, lecz na moim nie ma takiego rowka.
  • REKLAMA
  • #5 17682729
    hurtovnik32
    Poziom 20  
    Ocena: 219
    Przewaliłem już sporo ekspresów Saeco i taki bojler trafiłem tylko raz . To było Saeco Minuto . Były tam dwie opaski i wężyk montowany na jakiś klej - uszczelniacz.Nie wiem nie rozbierałem bo nie było potrzeby.Wyglądało to na fabryczne ale mogę się mylić.Urządzenie było z "drugiego"obiegu jak to mówią.
  • #6 18404447
    mateuszwaw
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Cześć !

Udało się jakoś uszczelnić ten wąż wchodzący do termobloku ?

ps. czy mozna odkręcić z termobloku ten ruszający się tłok ? śrubki torx są pytanie czy można ?

dot. ekspresu saeco granbaristo
REKLAMA