logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam inspiracji na projekt elektroniczny dla początkującego

burixon000 04 Sty 2019 20:08 441 7
REKLAMA
  • #1 17676017
    burixon000
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam. Jestem początkującym elektronikiem, jednakże jakaś wiedzę i narzędzia mam. Tak w tytule, szukam inspiracji zmontowania jakiegoś układu. Potrzebuję w miarę niedrogiego układu, który nie będzie kilkoma diodami podłączonymi do włącznika, tylko czymś, co wymaga więcej roboty. Umiem lutować, już bawiłem się w czujniki zbliżenia, światła, liczniki, przerzutniki. Lubię się bawić z diodami LED, bramkami logicznymi. Mogę ewentualnie sam zrobić płytkę. Bardzo proszę o jakieś idee i ewentualnie schematy. Fajnie by było, gdyby miały one jakieś zastosowanie praktyczne, aczkolwiek nie muszą. Z góry dziękuję za odpowiedzi. ;)
  • REKLAMA
  • #2 17676022
    alien90fr
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    Może led cube rgb 8x8x8 :D
  • REKLAMA
  • #3 17676066
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Może coś na arduino jeśli się programowania nie boisz ja polecam zrobić bezużyteczne pudełko w wersji z zabawką pluszową w środku, na prezent dla dziewczyny na walentynki po prostu gwarantuję że kopara opadnie bardziej niż super pierścionek. Jeśli trzeba jakieś materiały na to cudo to pisz pw, wszystko mam.
  • REKLAMA
  • #4 17676103
    burixon000
    Poziom 14  
    LED cube też już robilem. Ogólnie myślałem o czymś bez programowania, bo nie miałem z tym wcześniej styczności, a chciałbym też trochę polutować.
  • #5 17676109
    kacpo1
    Poziom 33  
    Ocena: 156
    Problem taki, że do obydwu pomysłów potrzeba Arduino oraz znajomość programowania.

Osobiście polecałbym zainteresować się budową przetwornicy impulsowej. Niesamowicie przydatna przy zasilaniu projektów, znajduje się praktycznie w każdym urządzeniu codziennego użytku.
    burixon000 napisał:
    liczniki, przerzutniki. Lubię się bawić z diodami LED, bramkami logicznymi

A więc możesz spróbować zrobić nadajnik i odbiornik podczerwieni. Najpierw prosty, np. ON/OFF a później dodać do tego przesyłanie prostych danych, a nóż widelec, będziesz mógł dodać do jakiegoś projektu sterowanie pilotem.
  • REKLAMA
  • #6 17676141
    burixon000
    Poziom 14  
    @kacpo1 dałbym radę zbudować taki odbiornik IR na TSOP4836 albo TSOP2238? I czy da się zrobić na przykład kilka różnych tak jakby trybów na jednym fototranzystorze? Czyli, że jak nacisnę jeden przycisk to przykładowo zaświeć się dioda, a jak zaświecenie drugi, to zaświeci się inna dioda.
  • #7 17676153
    kacpo1
    Poziom 33  
    Ocena: 156
    Aby taki odbiornik (TSOP4836 albo TSOP2238) zadziałał, diodę IR trzeba załączać z odpowiednią częstotliwością (jest ona podana w datasheet'cie). Jest to częstotliwość nośna, aby przesyłać więcej niż jedną informację (0 lub 1), będziesz musiał zastosować jakąś modulacje.
    Szukam inspiracji na projekt elektroniczny dla początkującego
  • #8 17676207
    Mikimause9
    Poziom 3  
    Ocena: 41
    Ja bym proponował elektroniczną kostkę do gry. Jeżeli chcesz się pobawić, to polecam wykonać ją z wykorzystaniem attiny85.
    Potrzebne rzeczy:
    •Attiny85
    ●podstawka dip-8(jeżeli będziesz lutować)
    ●switch
    ●przełącznik on/off
    ●7 diod led
    ●kawałek płytki drukowanej(jeżeli będziesz lutować)
    ●mała bateryjka "pastylka" cr2032 wraz z podstawką
    ●trochę czasu i cierpliwości😀
    Programowanie attiny nie jest trudne.
    Jedyne co ci mogę poradzić (sam wykonałem ten projekt) to podłącz diody w sposób : (przy attiny)
    1------2
    3--4--3
    2------1
    Piny nie muszą być takie
    I ostatni pin do guzika
    I co do programu wykonać funkcje
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    (jeżeli chcesz mieć najbardziej losowe liczby☺)na początku pętli.
    Jeżeli będziesz chciał mój program, ja chętnie wyśle

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Początkujący elektronik poszukuje inspiracji do stworzenia bardziej zaawansowanego projektu elektronicznego, który wymaga lutowania i nie opiera się jedynie na prostych układach. Użytkownicy proponują różne pomysły, w tym budowę kostki LED 8x8x8, nadajnika i odbiornika podczerwieni, a także elektronicznej kostki do gry z wykorzystaniem mikrokontrolera Attiny85. Wskazówki dotyczące budowy odbiornika IR obejmują użycie diod TSOP4836 lub TSOP2238 oraz odpowiednią modulację sygnału. Użytkownicy podkreślają, że programowanie nie jest konieczne dla niektórych projektów, ale może być przydatne w bardziej skomplikowanych układach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA