Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Switche POE
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Niestabilne połączenie laptopa z routerem.

07 Sty 2019 22:24 315 12
  • Poziom 3  
    Witam serdecznie od dłuższego czasu mam problem z połączeniem Wifi. Ogólnie internet zasuwa, ale co jakiś czas spada prędkość połączenia. ISP - TOYA.

    Na speedtescie wychodzi zazwyczaj
    Ping - 12ms
    DL - 30MB/s (taki mam pakiet od ISP)
    UP - 6MB/s (taki mam pakiet od ISP)

    Jak jest problem, to ping spada do 300ms, strony bardzo wolno się ładują, filmy na YT przycinają się. Po jakimś czasie wszystko wraca do normy.

    Mój obecny system to WIN 10 (na WIN 7 był podobny problem)

    Laptop ASUS R556LJ

    Router TP-Link Archer C20 2.4/5Ghz, trzy anteny, oddalony o około 6 metrów.
    (wcześniej miałem Pentagram Cerberus - problem ten sam)

    Modem Cisco EPC3008 (z TOYA)

    Karta Wifi Mediatek MT7630E - sterownik zainstalował się sam podczas stawiania Windowsa 10. Na stronie Link nie ma nic o karcie Mediatek (?)

    Wszystko mam na ustawieniach fabrycznych, tylko ostatnio DNS ustawiłem na 9.9.9.9. i 1.1.1.1., ale niewiele pomogło.

    Ogólnie podejrzewam kartę Wfi w laptopie, ale jak udostępnię sobie Hotspota na telefonie komórkowym to mi internet na laptopie się nie przycina, a przynajmniej nie zauważyłem.

    I teraz kilka ciekawostek. To samo działo się kiedy mieszkałem w innym miejscu i miałem innego dostawce internetu, ale ten sam laptop. Na starszym laptopie działało dobrze. Stąd podejrzenia na kartę Wifi w nowym laptopie. Może jednak sterownik?

    Jak to sprawdzić i zdiagnozować problem?

    Proszę o pomoc.

    Pozostałe informacje:
    ----------------------------------------------------------------------------------------
    MODEM

    Model: EPC3008
    Hardware Revision: 1.0
    Serial Number: 262710044
    MAC Address: e4:48:c7:c0:e6:20
    Bootloader Revision: 2.3.1_R3
    Current Software Revision: e3000-c1000r5593-170428c
    Firmware Name: e3000-c1000r5593-170428c.bin
    Firmware Build Time: Apr 28 11:11:50 2017
    Cable Modem Status: Operational

    Cable Modem State
    DOCSIS Downstream Scanning: Completed
    DOCSIS Ranging: Completed
    DOCSIS DHCP: Completed
    DOCSIS TFTP: Completed
    DOCSIS Data Reg Complete: Completed
    DOCSIS Privacy: Enabled

    ---------------------------------------------------------------------------------------

    ROUTER

    WIFI 2.4GHz
    Operation Mode:Router
    Wireless Radio:Enabled
    Name(SSID):**************
    Mode:11bgn mixed
    Channel:Auto(Channel 3)
    Channel Width:Auto
    MAC Address:0C:80:63:45:A8:6E
    WDS Status:Disabled

    WAN
    MAC Address:0C:80:63:45:A8:6F
    IP Address:10.5.4.65(Dynamic IP)
    Subnet Mask:255.255.248.0
    Default Gateway:10.5.0.1
    DNS Server:217.113.224.35 217.113.224.135


    WAN MAC Address:
    0C:80:63:45:A8:6F

    Your PC's MAC Address:
    40:B8:9A:00:24:EB

    --------------------------------------------------------------------------------------------

    IPCONFIG /ALL

    Windows IP Configuration

    Host Name . . . . . . . . . . . . : DESKTOP-N13G8O8
    Primary Dns Suffix . . . . . . . :
    Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
    IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
    WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

    Ethernet adapter Ethernet:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller
    Physical Address. . . . . . . . . : 1C-B7-2C-8F-E2-0A
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Wireless LAN adapter Połączenie lokalne* 1:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Microsoft Wi-Fi Direct Virtual Adapter
    Physical Address. . . . . . . . . : 40-B8-9A-00-24-ED
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Wireless LAN adapter Połączenie lokalne* 2:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Microsoft Wi-Fi Direct Virtual Adapter #2
    Physical Address. . . . . . . . . : 40-B8-9A-00-24-EE
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Wireless LAN adapter Wi-Fi:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Mediatek MT7630E 802.11bgn Wi-Fi Adapter
    Physical Address. . . . . . . . . : 40-B8-9A-00-24-EB
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::826:f407:1e67:89ec%18(Preferred)
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.102(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Lease Obtained. . . . . . . . . . : poniedziałek, 7 stycznia 2019 15:19:08
    Lease Expires . . . . . . . . . . : poniedziałek, 7 stycznia 2019 23:19:16
    Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 155236506
    DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-23-B9-53-29-1C-B7-2C-8F-E2-0A
    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 9.9.9.9
    1.1.1.1
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

    Ethernet adapter Połączenie sieciowe Bluetooth:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Bluetooth Device (Personal Area Network)
    Physical Address. . . . . . . . . : 40-B8-9A-00-24-EC
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
  • Switche POE
  • Poziom 3  
    TEST 1 pomiar sygnału

    Niestabilne połączenie laptopa z routerem.

    -------------------------------------------------------------------------------------

    TEST 2 pomiar prędkości dostępu do internetu

    Na speedtescie wychodzi zazwyczaj
    Ping - 12ms
    DL - 30MB/s (taki mam pakiet od ISP)
    UP - 6MB/s (taki mam pakiet od ISP)

    Jak jest problem, to ping spada do 300ms, strony bardzo wolno się ładują, filmy na YT przycinają się. Po jakimś czasie wszystko wraca do normy.

    Przed chwilą miałem PING 3813 ms, chwilę później 18 ms

    --------------------------------------------------------------------------------------

    TEST 3 adresacja karty sieciowej

    Wireless LAN adapter Połączenie lokalne* 1:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Microsoft Wi-Fi Direct Virtual Adapter
    Physical Address. . . . . . . . . : 40-B8-9A-00-24-ED
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Wireless LAN adapter Połączenie lokalne* 2:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Microsoft Wi-Fi Direct Virtual Adapter #2
    Physical Address. . . . . . . . . : 40-B8-9A-00-24-EE
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Wireless LAN adapter Wi-Fi:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Mediatek MT7630E 802.11bgn Wi-Fi Adapter
    Physical Address. . . . . . . . . : 40-B8-9A-00-24-EB
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::826:f407:1e67:89ec%18(Preferred)
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.102(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Lease Obtained. . . . . . . . . . : wtorek, 8 stycznia 2019 16:43:13
    Lease Expires . . . . . . . . . . : wtorek, 8 stycznia 2019 18:43:28
    Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 155236506
    DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-23-B9-53-29-1C-B7-2C-8F-E2-0A
    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 9.9.9.9
    1.1.1.1
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled


    ----------------------------------------------------------------------------------------

    TEST 4 WinMTR wpisałem google.pl

    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    Duży tłok w eterze. Nic dziwnego, że to wifi tak działa.

    Spróbuj zmienić kanał na 11.
  • Switche POE
  • Poziom 3  
    Zrobione. Zobaczymy czy coś pomogło. Czy mam też zmienić szerokość na 20MHz? bo mam na Auto.

    Przy okazji zapytam o kartę Dual Band Wifi do laptopa. Chciałbym kupić Intela 7260HMW, jak sprawdzić czy będzie działać z moim laptopem ASUS R556LJ? Myśle że już czas przerzucić się na 5GHz

    Dzięki za pomoc.
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    mrapala1 napisał:
    Czy mam też zmienić szerokość na 20MHz? bo mam na Auto.

    Im szerszy tym teoretycznie lepiej, o ile nie masz większej wartości zostaw na Auto.

    mrapala1 napisał:
    Chciałbym kupić Intela 7260HMW, jak sprawdzić czy będzie działać z moim laptopem ASUS R556LJ?

    O ile jest możliwość odstać się do karty sieciowej i ją wymienić to tak, jednak Asus nigdy nie ułatwiał dostępu do podzespołów. Więc, być może pozostaje tylko karta wifi na USB.
  • Poziom 3  
    Niestety nie pomogła zmiana kanału. Wydawało mi się że jest lepiej, ale to samo odczucie miałem kiedy przypisałem adresy DNS. Nadal problem istnieje.

    Czy mam zrobić jeszcze jakiś test?

    Chyba jednak kupię inną kartę. W Asusie trzeba rozebrać 80% podzespołów żeby wymienić kartę, ale ogarnę to bez problemu.

    Bardziej mnie interesuje karta która wyciśnie max z mojego laptopa i routera. Jakieś sugestie co mógłbym wybrać?

    Myślałem o Intelu 7260HMW, bo niby jest 2x2, ale nie bardzo jestem w temacie.

    Nie wiem co robić.
  • Poziom 29  
    Wklej wyniki z InSSIDer ze zmienionym kanałem.
    mrapala1 napisał:
    Ogólnie podejrzewam kartę Wfi w laptopie, ale jak udostępnię sobie Hotspota na telefonie komórkowym to mi internet na laptopie się nie przycina, a przynajmniej nie zauważyłem.

    Pytanie jak testowałeś, możliwe, że prędkość była ogólnie niższa to i np. filmy wczytywały się w gorszej jakości i szybciej.

    Generalnie dobrze by było wykluczyć lub potwierdzić tą kartę sieciową z laptopa. Pójście w stronę 5GHz może pomóc, ale też dobrze by było sprawdzić, czy tam też nie ma takiego tłoku, bo ten z 2.4 GHz jest dosyć spory.

    Wklej też konfigurację sieci bezprzewodowej z routera.
  • Poziom 3  
    Niestabilne połączenie laptopa z routerem.

    Niestabilne połączenie laptopa z routerem.
    Niestabilne połączenie laptopa z routerem.
    Niestabilne połączenie laptopa z routerem.
    Niestabilne połączenie laptopa z routerem.
    Niestabilne połączenie laptopa z routerem.

    Mam jeszcze pytanie. Mam stary router i chciałbym go wykorzystać jako mostek/repeater i połączyć się z laptopem poprzez kabel. Czyli główny router TP-link wysyła bezprzewodowo dane do routera drugiego Pentagram (Cerberus P6361) a ten jest podłączony kablem do laptopa. Czy jest możliwe takie ustawienie i czy da mi to odpowiedź, że modem/router jest dobrze ustawiony a problem był w karcie Wifi? Jeśli tak, to czy jest jakiś czytelny artykuł jak to skonfigurować?

    Bardzo dziękuję za pomoc i czas.
  • Poziom 3  
    Epic napisał:

    Generalnie dobrze by było wykluczyć lub potwierdzić tą kartę sieciową z laptopa.


    Oto moja karta. Na pierwszy rzut oka jest OK ale ja dopiero na zdjęciu zobaczyłem że styki mogą być przerwane. To na pewno nie jest włos.

    Niestabilne połączenie laptopa z routerem.


    Co mam dalej robić?
  • Pomocny post
    Specjalista Sieci, Internet
    Skoro działa to nie jest raczej problem. Pokaż jaki masz zainstalowany sterownik.
  • Poziom 3  
    Wersja sterownika 5.0.57.0 (Ralink)

    Dodam jeszcze że wczesniej miałem inny problem. Mianowicie pojawiał mi się bluescreen ale na Windowsie 7. Na Windowsie 10 po prostu mi mocno spowalnia raz na jakiś czas.

    Tutaj link do poprzedniego tematu

    Link
  • Poziom 3  
    Wymieniłem kartę na Intela 3160 i przesiadłem się na 5GHz. Obecnie w moim zasięgu jest tylko jedna siec 5GHz, ale na innym kanale. Od tamtej pory internet chodzi jak należy. Stabilny i szybki.


    Temat zamykam.
    Dziękuję za pomoc.