logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słaby zasięg WiFi z routerem Asus RT N12+ B1 i TP-Link TL-WR340G połączonymi z Cisco EPC 3208

ziutekpolak 12 Lis 2020 18:48 1008 29
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak skonfigurować dwa routery Asus RT-N12+ B1 i TP-Link TL-WR340G połączone kablem z Cisco EPC 3208, aby działały jako jedna sieć z lepszym zasięgiem i pełną prędkością Wi‑Fi?

Tak, drugi router powinien zostać skonfigurowany zgodnie ze schematem połączenia punktu dostępowego z instrukcji TP-Link, aby urządzenia działały w jednej sieci, a przed dalszą diagnostyką należy sprawdzić przewody i wszystkie połączenia LAN [#19041609] [#19042192] TL-WR340G jest bardzo stary i osiąga bezprzewodowo znacznie mniej niż główny Asus; przy bliskim położeniu laptopa powinno być możliwe około 20–40 Mb/s, więc wynik 3–10 Mb/s wskazuje na problem z konfiguracją, trybem pracy, kartą Wi‑Fi albo zakłóceniami [#19042665] Warto ustawić na Asusie i karcie laptopa tryb 802.11n oraz rozdzielić kanały, ponieważ obie sieci pracowały na kanale 13; jako alternatywę wskazano kanał 9 [#19043822] [#19043873] [#19042002] Najpraktyczniejszym rozwiązaniem jest wymiana TP-Linka, a w budżecie około 200 zł jako przykład podano dwupasmowy TP-Link Archer C6 z MIMO 2×2 i odpowiednią liczbą portów LAN [#19044893] [#19045013] Archer C6 powinien bez problemu obsłużyć łącze 80 Mb/s, natomiast przy przyszłym łączu około 500 Mb/s obecnego Asusa nie należy zostawiać, ponieważ jego porty WAN/LAN mają tylko 100 Mb/s i oba stare routery nie otrzymują już aktualnego wsparcia oprogramowania [#19045061] [#19047215]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 19039633
    ziutekpolak
    Poziom 7  
    Witam mam router do swiatłowodu ktory nie jest routerem wifi i podłaczyłem pod niego router wifi tylko zasieg nie starcza do konca drugiego pokoju i pociągnałem balkonem do drugiego pokoju kabel pod drugi router z którego idzie wifi na laptopa i kabel do komputera i tu pojawia sie problem na komputerze po kablu pokazuje 40 mbs a na laptopie obok routera 3 mbs i drugi problem to jest taki że mam teraz dwie sieci czy da sie to zrobić na jednej sieci tak żeby ten drugi router byl poszerzeniem zasięgu tego pierwszego.
    Model routera bez wifi od swiatłowodu Cisco model EPC 3208
    Model routera wifi w pokoju z routerem od swiatlowodu asus rt n12+ b1
    Model routera wifi w drugim pokoju tp link tl-wr340g
    w załączniku dorzucam diagnostyke sieci bezprzewodowej z mojego laptopa huawei matebook d14na ktorym jest problem połączony jest z routerem tp link
    Słaby zasięg WiFi z routerem Asus RT N12+ B1 i TP-Link TL-WR340G połączonymi z Cisco EPC 3208 Słaby zasięg WiFi z routerem Asus RT N12+ B1 i TP-Link TL-WR340G połączonymi z Cisco EPC 3208
    Załączniki:
    • Słaby zasięg WiFi z routerem Asus RT N12+ B1 i TP-Link TL-WR340G połączonymi z Cisco EPC 3208 karta sieciowa.png (228.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Słaby zasięg WiFi z routerem Asus RT N12+ B1 i TP-Link TL-WR340G połączonymi z Cisco EPC 3208 insider.png (164.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Słaby zasięg WiFi z routerem Asus RT N12+ B1 i TP-Link TL-WR340G połączonymi z Cisco EPC 3208 cmd.png (99.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Słaby zasięg WiFi z routerem Asus RT N12+ B1 i TP-Link TL-WR340G połączonymi z Cisco EPC 3208 speedtest.png (42.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Win mtr.TXT (1.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19039642
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15542
    Dużo da się zrobić ale znając modele urządzeń.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 19039740
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15542
    ziutekpolak napisał:
    tl-wr340g

Przecież to dziadek... Inne urządzenia połączone z nim jakie prędkości osiągają?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19039756
    ziutekpolak
    Poziom 7  
    sosarek napisał:
    ziutekpolak napisał:
    tl-wr340g

Przecież to dziadek... Inne urządzenia połączone z nim jakie prędkości osiągają?

no własnie tak myslalem ze to w nim bedzie problem ale myliło mnie to ze na laptopie 3 mbs a na telefonie 12 mbs ale to nadal nie jest zadawalająca mnie predkość. Jaki router bys polecał ?
  • REKLAMA
  • #6 19040023
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    @ziutekpolak
    Ale co jak odbiera zależy też od karty sieciowej w komputerze.

Dodatkowo to i zobaczymy na ile jest zapchany eter w pasmie 2,4GHz:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    Skan otoczenia sieciowego i tu proszę wstawić wynik tego pomiaru.
  • #7 19041476
    ziutekpolak
    Poziom 7  
    KOCUREK1970 napisał:
    @ziutekpolak
    Ale co jak odbiera zależy też od karty sieciowej w komputerze.

Dodatkowo to i zobaczymy na ile jest zapchany eter w pasmie 2,4GHz:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    Skan otoczenia sieciowego i tu proszę wstawić wynik tego pomiaru.

edytowałem post gdzie wrzuciłem diagnostyke
  • REKLAMA
  • #8 19041609
    KOCUREK1970
    @ziutekpolak
    Sygnał, gdzie jest router jest ok, ale w tych drugich miejscach to tragedia.
    Prędkośc netu sprawdzaj na połączeniu przewodowym.
    A co do wifi, no cóż - stare routery, nadal nie podałeś nazwy kart sieciwych wifi...

Sprzęty powinieneś spiąć tak:
    https://www.tp-link.com/pl/support/faq/417/
  • #9 19041624
    ziutekpolak
    Poziom 7  
    KOCUREK1970 napisał:
    @ziutekpolak
    Sygnał, gdzie jest router jest ok, ale w tych drugich miejscach to tragedia.
    Prędkośc netu sprawdzaj na połączeniu przewodowym.
    A co do wifi, no cóż - stare routery, nadal nie podałeś nazwy kart sieciwych wifi...

Sprzęty powinieneś spiąć tak:
    https://www.tp-link.com/pl/support/faq/417/

tylko do laptopa nie podłącze przewodu bo nie mam gniazda a na komputerze po kablu nie ma problemu z prędkością a tamte dwie sieci mają taki słaby zasięg ponieważ jedna sieć jest w drugim pokoju a kolejna pietro niżej
  • #10 19042002
    KOCUREK1970
    ziutekpolak napisał:
    tamte dwie sieci mają taki słaby zasięg ponieważ jedna sieć jest w drugim pokoju a kolejna pietro niżej

I dlatego takie nędzne prędkości.
    Może tam trochę pomóc zmiana na jednym z routerów kanału na np 9 (bo teraz 2 sieci siedzą na kanale 13).
  • #11 19042081
    ziutekpolak
    Poziom 7  
    KOCUREK1970 napisał:
    ziutekpolak napisał:
    tamte dwie sieci mają taki słaby zasięg ponieważ jedna sieć jest w drugim pokoju a kolejna pietro niżej

I dlatego takie nędzne prędkości.
    Może tam trochę pomóc zmiana na jednym z routerów kanału na np 9 (bo teraz 2 sieci siedzą na kanale 13).

tylko że ja sie łącze lamptopem z siecią zielinski 2 i ten laptop lezy koło routera odpowiedzialnego za sięc zielinski 2 i do tego routera idzie przewód od głownego routera zielinski 1 a wiec zasieg wifi nie wpływa na predkosc przesyłanego internetu przewodem do routera zielinski 2 tak mi sie wydaje
  • #12 19042192
    KOCUREK1970
    @ziutekpolak
    Najpierw zacznij od sprawdzenia szkieletu sieci: wszystkich połączeń LAN, przewodów i dopiero jak to sprawdzisz, to szukaj przyczyny dalej. A jak Twój komputer nie ma LAN, no to pożycz jakiś inny i sprawdź.
    Bez tego, to kręcenie się w kółko. Jak szwankuje szkielet to i szwankuje reszta, ale no własnie czy szwankuje szkielet.
  • #13 19042665
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 19043165
    ziutekpolak
    Poziom 7  
    _cheetah_ napisał:
    ziutekpolak napisał:
    tylko że ja sie łącze lamptopem z siecią zielinski 2 i ten laptop lezy koło routera odpowiedzialnego za sięc zielinski 2 i do tego routera idzie przewód od głownego routera zielinski 1 a wiec zasieg wifi nie wpływa na predkosc przesyłanego internetu przewodem do routera zielinski 2 tak mi sie wydaje

Rzeczywiście, przy bezpośredniej bliskości routera i klienta, a także braku jakichś widocznych zakłóceń w eterze powinna być do osiągnięcia prawie, że pełna prędkość , na która pozwala tl-wr340g, czyli jakieś 35...40Mbps, a patrząc spokojnie to przynajmniej połowa, czyli około 25...20Mbps. Więc nawet u smartfona z jego 12Mbps to przy mało.

Pokaż okienko właściwości połączenia bezprzewodowego na lapku - tam będzie pokazana prędkość, z jaką zestawiło się połączenie z wr340g.

A jak łączysz się tym lapkiem z Asusem, będąc przy Asusie, to ile masz?

Siedząc przy asusie to na laptopie pokazuje 20mbs a i jeszcze uzupełniając to z dwóch sieci zielinski 1 to jedno to asus a drugie to wzmacniacz xiaomi
    Załączniki:
    • Słaby zasięg WiFi z routerem Asus RT N12+ B1 i TP-Link TL-WR340G połączonymi z Cisco EPC 3208 własciwosci.png (100.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 19043554
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 19043780
    ziutekpolak
    Poziom 7  
    _cheetah_ napisał:
    ziutekpolak napisał:
    Siedząc przy asusie to na laptopie pokazuje 20mbs
    ziutekpolak napisał:
    Siedząc przy asusie to na laptopie pokazuje 20mbs

Mało, mogła by być pełna prędkość łącza, czyli te 40Mbps. Chyba, że w czasie testów był aktywny jakiś inni klient, albo może to ten reapeter.

ziutekpolak napisał:
    Załączniki:

Takie okienko - interesujące dane zakreślone na żółto:
    Słaby zasięg WiFi z routerem Asus RT N12+ B1 i TP-Link TL-WR340G połączonymi z Cisco EPC 3208
    Załączniki:
    • Słaby zasięg WiFi z routerem Asus RT N12+ B1 i TP-Link TL-WR340G połączonymi z Cisco EPC 3208 21.png (21.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #17 19043822
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 19043873
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 19044604
    ziutekpolak
    Poziom 7  
    _cheetah_ napisał:
    ziutekpolak napisał:
    A jescze jedna sprawa próbowałem się zalogować do tp linka po ip z spodu routera i wyskakuje że ta witryna nie jest osiągalna

Na adres 192.168.0.1 ?

ziutekpolak napisał:
    A jak mogę wycisnąć z routera Asusa jak najwięcej ?

Trzeba ustawić tryb 'n' - zarówno na Asusie, jak i na lapku.

ustawiłem tryb n na asusie i sygnał na asusie 40mbs a na tp linku nadal 10mbs maksymalnie tylko że straciłem internet na komputerze stacjonarnym do którego idzie przewód od tp linka a gdy podepnę przewodem z asusa do stacjonarnego komputera to mam internet ale wtedy tp link nie dostaje internetu po kablu i nie ma w nim wifi
  • #21 19044893
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 19045013
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 19045035
    ziutekpolak
    Poziom 7  
    _cheetah_ napisał:
    Do 200zł z wifi to właściwie same low-costy masz i cudów nie ma co oczekiwać. Teraz masz łącze 40Mbps, więc właściwie może być cokolwiek pracującego na dwu pasmach z MIMO2x2 i odpowiednią ilością portów LAN, np. Archer C6. Nie za dużo wydać, tak aby nie żal był wymienić za jakiś czas jak padnie, zestarzeje się moralnie albo będzie nowe, szybkie łącze.

czy np jak w najblizszym czasie wymienie internet na 80 mb to bedą jakies komplikacje z asusem albo archerem ?
  • #25 19045061
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 19045089
    ziutekpolak
    Poziom 7  
    _cheetah_ napisał:
    Nie, przy 80Mbps to nie powinno się zauważyć różnicy - wifi powinno obsłużyć obie prędkości spokojnie. Różnica byłaby przy poważnym łączu - np. 500Mbps albo szybciej...

A wiec do póki nie przekrocze pakietu 500mb to nie ma sensu droższego routera kupować tak ?
  • #27 19045106
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 19045212
    ziutekpolak
    Poziom 7  
    _cheetah_ napisał:
    ziutekpolak napisał:
    A wiec do póki nie przekrocze pakietu 500mb to nie ma sensu droższego routera kupować tak ?

To twoje decyzja. Ja tylko podpowiadam, że sprzęt o określonych parametrach może się sprawdzać w określonych sytuacjach. Nie są to ostre podziały, bo wiele zależy od sposobu użycia i tego, co w przyszłości się pojawi.

Jak w samochodach - czy będziesz miał taniego compacta czy Ferrari, to na polnej, wyboistej drodze (jaką masz teraz) pojadą oba z prędkością 5km/h, na marnym szutrze też jeszcze różnicy może nie być widocznej, ale jak już wyskoczysz na asfalt, poczujesz różnice, o autostradzie nie wspominając...

to najlepiej w jaki router zainwestowac
  • #29 19047215
    KOCUREK1970
    ziutekpolak napisał:

Przecież ten Asus na początku ma porty LAN/WAN tylko 100Mb - chcesz neta 500Mb to i tego Asusa musisz zmienić.
    Na tym Asusowym dziadku więcej niż 80Mb nie pójdzie ani przez WAN, ani przez LAN ani przez wifi.
    Czyli i Asus do wymiany i ten dziadek TPLink to już w ogóle staroć, tez do wymiany.

Zresztą, obydwa routery są już niebezpieczne z racji braku wsparcie producenta w nowszy soft.
  • #30 19048355
    ziutekpolak
    Poziom 7  
    KOCUREK1970 napisał:
    ziutekpolak napisał:

Przecież ten Asus na początku ma porty LAN/WAN tylko 100Mb - chcesz neta 500Mb to i tego Asusa musisz zmienić.
    Na tym Asusowym dziadku więcej niż 80Mb nie pójdzie ani przez WAN, ani przez LAN ani przez wifi.
    Czyli i Asus do wymiany i ten dziadek TPLink to już w ogóle staroć, tez do wymiany.

Zresztą, obydwa routery są już niebezpieczne z racji braku wsparcie producenta w nowszy soft.

nowy router archer c6 daje rade
    Załączniki:
    • Słaby zasięg WiFi z routerem Asus RT N12+ B1 i TP-Link TL-WR340G połączonymi z Cisco EPC 3208 Bez tytułu.png (71.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zasięgiem WiFi oraz prędkościami internetu w sieci domowej, gdzie router Asus RT N12+ B1 i TP-Link TL-WR340G są podłączone do modemu Cisco EPC 3208. Połączenie kablowe do komputera stacjonarnego działa poprawnie, osiągając 40 Mbps, natomiast laptop połączony z TP-Linkiem notuje jedynie 3 Mbps. Użytkownik poszukuje rozwiązania, aby połączyć obie sieci w jedną oraz zwiększyć zasięg WiFi. W dyskusji poruszane są kwestie związane z ustawieniami routerów, zakłóceniami w paśmie 2,4 GHz oraz sugestie dotyczące wymiany routerów na nowsze modele, takie jak TP-Link Archer C6, które lepiej obsłużą wyższe prędkości internetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA