logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAMSUNG UE65NU7172 Yamaha HS7 - Podłączenie monitorów studyjnych Yamaha HS7 do

hadrian39 09 Sty 2019 13:19 1332 4
REKLAMA
  • #1 17687709
    hadrian39
    Poziom 6  
    Dzień dobry,
    Mam pytanie do którego prawdopodobnie mam rozwiązanie jednak chciałbym przed wydaniem pieniędzy na owe rozwiązanie dowiedzieć się czy będzie ono działało.

Chciałbym podłączyć kolumny Yamaha HS7 do telewizora SAMSUNG UE65NU7172. Yamaha posiada wyjścia XLR jak i Jack gitarowy. Posiadam kable z przejściem na cinch i mały jack. Kupiłem konwerter wyjścia optycznego na cinch i kolumny działają jednak zmiana głośności jest tylko pokrętłami w kolumnach. Czy po zakupie jakiegokolwiek konwertera z sygnału HDMI-cinch/optyczne ,np.

Extractor dźwięku HDMI: HDMI do Toslink oraz Jack 3,5mm
    Extractor HDMI-HDMI + Audio SPDIF lub R/L SPH-AE01

i podłączeniu do HDMI ARC pilot od telewizora będzie sterował głośnością kolumn?

Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17687720
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1281
    hadrian39 napisał:
    podłączeniu do HDMI ARC pilot od telewizora będzie sterował głośnością kolumn?

Niestety, nie będzie to możliwe.

O ile TV ma wyjście słuchawkowe, to można tam podłączyć owe kolumny.
    Choć rozwiązanie jest mało eleganckie.
  • REKLAMA
  • #3 17687736
    hadrian39
    Poziom 6  
    Rozumiem, że tylko urządzenia z hdmi zgodnym ze standardem cec w ten sposób działają? Słuchawkowego wyjścia niestety nie ma.
    Istnieją jakiekolwiek bezprzewodowe sterowniki poziomu głośności?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17687783
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1281
    hadrian39 napisał:
    Rozumiem, że tylko urządzenia z hdmi zgodnym ze standardem cec w ten sposób działają?

To nie jest poprawne stwierdzenie. Poprzez HDMI-CEC urządzenie sterujące (np. TV) wysyła sygnał do urządzenie sterowanego (np. wzmacniacz) żądający zmiany wzmocnienia sygnału w owym urządzeniu. Przesyłany sygnał audio, jako taki, wciąż pozostaje na swoim poziomie.
    hadrian39 napisał:
    Istnieją jakiekolwiek bezprzewodowe sterowniki poziomu głośności?

Nie wiem. Kolega rozejrzy się - Google, Allegro mogą tu być pomocne.
    Jakby było coś odpowiedniego ,a kolega chciałby potwierdzenia słuszności swojego wyboru, to proszę zamieścić dane tego urządzenia.
  • #5 17687813
    hadrian39
    Poziom 6  
    Już szukałem i niestety nic nie znalazłem. Pozostaje w takim razie wymiana na potencjonometr sterowany z pilota :<
REKLAMA