Darektbg napisał: Wiem ze przez sygnały RGB wysyła się a własciwie podaje się napięcie odpowiadające danemu kolorowi(0-1V 100%nasycenia koloru)Darektbg
Witam
Tych impulsów w sygnale kolorowej TV jest więcej , są to impulsy wygaszania H i V, sand castle, identyfikacji koloru. Impulsy synchro potrzebne są do prawidłowego przebiegu wybierania liniowego obrazu, a impulsy wygaszania H i V zapewniają że nie jest widoczny ruch powrotny wiązki elektronów. Ale nie o tym miałem pisać.
Bardzo chytrze umieszcza się sygnał koloru w całkowitym sygnale TV.
Kiedyś, dawno temu gdy królowała tylko cz-b TV a trwały prace nad kolorową TV musiano zapewnić tzw. kompatybilność tych dwóch TV.
I wymyślono tak : sygnał dla TV cz-b pozostał bez zmian (jest to luminancja), a dla kolorowej TV dodano chrominancję (kolory).
Ale tu problemem okazało się szerokość pasma TV które wynosi 8 MHz (mogę się mylić co do liczby), a sama luminancja ma 6,5 MHz.
Więc zamiast trzech sygnałów R,G,B zrobiono dwa tzw różnicowe koloru, R-Y oraz B-Y (luminancja to suma R+G+B) . Suma sumarum sygnał kolorowej TV zawiera luminancję, chrominancję oraz impulsy (różne) i fonię. Zielony kolor otrzymywany jest dopiero przez matrycowanie sygnałów R-Y,B-Y oraz Y (luminancja). Różnicowe zajmują po 1,5 MHz, a dlatego tak mało bo wykorzystuje się pewne niedoskonałości oka ludzkiego.
Proponuję "wpuścić" do TV sygnał pasów kolorowych (można nagrać na wideo) i oscyloskopem obejżeć sobie przebiegi, impulsy.
Starczy bo mnie już ręce bolą.
Pozdrawiam